ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με πολύ θετικούς ρυθμούς και με τάση σταθεροποίησης, εξελίσσεται η ταξιδιωτική κίνηση των Ελλήνων για διακοπές αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με τη ζήτηση και τα ταξίδια να αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στον Αύγουστο.
Οι εκτιμήσεις των ελληνικών τουριστικών γραφείων είναι ότι ο Αύγουστος θα κινηθεί σε πολύ καλύτερα επίπεδα έναντι του Ιουνίου και του Ιουλίου και, σε γενικές γραμμές, αναμένεται να διαμορφωθεί στο +20% σε σύγκριση με το 2022.
Ωστόσο, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων Λύσανδρος Τσιλίδης, ο κλάδος θα είναι πολύ ικανοποιημένος αν πιάσει τα περυσινά οικονομικά μεγέθη, καθώς όπως εξηγεί, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα ευρωπαϊκά αλλά και τα ελληνικά νοικοκυριά.
Ψήφος εμπιστοσύνης στα Τουριστικά Γραφεία – Στα σκαριά η δημιουργία εγγυοδοτικού ταμείου
Στο μεταξύ, όπως τονίζεται από τον κ. Τσιλίδη, είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τα ταξιδιωτικά γραφεία γιατί είναι υπεύθυνα και υπογράφουν σύμβαση για τις πωλήσεις, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό προεδρικό διάταγμα για την προστασία του καταναλωτή.
Τα γραφεία, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, είναι υποχρεωμένα από το ευρωπαϊκό προεδρικό διάταγμα να φροντίσουν τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών, όταν αυτό παραστεί αναγκαίο και την ίδια στιγμή, έχουν κάλυψη αστικής και επαγγελματικής ευθύνης.
Προχωρώντας, ωστόσο τα ελληνικά τουριστικά γραφεία ένα βήμα παρακάτω, η FedHatta βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το ευρωπαϊκό όργανο για τη δημιουργία εγγυοδοτικού ταμείου, το οποίο θα είναι αντίστοιχο με το γερμανικό, το ολλανδικό, το σκανδιναβικό κλπ, με γνώμονα την προστασία του ταξιδιώτη.
Μάλιστα αυτό θα γίνει στην Ελλάδα και θα καθοριστεί στη διάρκεια του συνεδρίου της ECTTA που θα γίνει 27 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Ποιες χώρες θα επισκεφτούν οι Έλληνες φέτος για διακοπές
Σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφουν τα μέλη της FedHATTA οι Έλληνες ταξιδιώτες έχουν εξαντλήσει τα περισσότερα διαθέσιμα πακέτα για ευρωπαϊκούς προορισμούς, με τους δημοφιλέστερους να είναι η Κεντρική Ευρώπη, η Ιταλία, η Γαλλία – και ιδιαίτερα το Παρίσι – η Βαρκελώνη και οι Σκανδιναβικές χώρες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ περιορισμένες πλέον διαθεσιμότητες σε ξενοδοχεία και αεροπορικές θέσεις.
Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν και μακρινοί προορισμοί όπως οι ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Νοτιανατολική Ασία, Ταϋλάνδη και Σαουδική Αραβία.
Στην Ελλάδα τι επιλέγουν οι Έλληνες ταξιδιώτες
Όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας, παρ’ όλο που η δυσχερής επικαιρότητα φαίνεται να προκαλεί μια σύντομη στάση αναμονής, αναμένεται να κινηθεί ομαλά μέσα στον Αύγουστο, τον κατά παράδοση μήνα διακοπών των Ελλήνων.
Οι Έλληνες προτιμούν και φέτος ταξίδια σε δημοφιλείς προορισμούς του Ιονίου, στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, αλλά και στην Αστυπάλαια, τη Λήμνο κ.α., με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των αποδράσεών τους για το 2023 ότι επέλεξαν οικονομικότερους τρόπους για τις διακοπές τους.
Πόσο κοστίζουν οι οργανωμένες διακοπές στην Ελλάδα
Τα επίπεδα τιμών των οργανωμένων διακοπών στο Ιόνιο κυμαίνονται, ενδεικτικά, από 300 ευρώ στη Ζάκυνθο έως 330 ευρώ στην Κεφαλονιά για τέσσερις διανυκτερεύσεις, με 7 διανυκτερεύσεις στην Κέρκυρα να κοστίζουν περίπου 520 ευρώ και με τις πέντε διανυκτερεύσεις στην Πρέβεζα να στοιχίζουν 450 ευρώ.
Στις Κυκλάδες: 4 διανυκτερεύσεις στη Σαντορίνη κοστίζουν 600 ευρώ ενώ στην Πάρο 335 ευρώ, με 6 διανυκτερεύσεις στη Ρόδο να φτάνουν τα 663 ευρώ (κανονικές τιμές).
Στο βόρειο Αιγαίο και τις Σποράδες: 4 διανυκτερεύσεις στη Χίο κοστίζουν 495 ευρώ, στη Λήμνο 480 ευρώ, στη Λέσβο 425 ευρώ και στην Ικαρία 505 ευρώ. Παράλληλα, δύο διανυκτερεύσεις στη Σάμο ανέρχονται σε 495 ευρώ και τρεις στη Σκύρο 355 ευρώ.
Πόσο κοστίζουν οι οργανωμένες διακοπές στο εξωτερικό
Την ίδια ώρα, οι τιμές των οργανωμένων πακέτων στις πιο περιζήτητες Ευρωπαϊκές πόλεις είναι σε γενικές γραμμές ελκυστικές.
Ενδεικτικά, 4 διανυκτερεύσεις στο Λονδίνο κοστίζουν 390 ευρώ, στο Παρίσι 550 ευρώ, στη Λισαβόνα 490 ευρώ, ενώ τρεις διανυκτερεύσεις στη Βενετία έχουν κοστος 310 ευρώ, στο Άμστερνταμ 670 ευρώ και στη Λάρνακα 220 ευρώ.
Οι διακοπές στην Κωνσταντινούπολη κοστίζουν 670 ευρώ για πακέτο τεσσάρων ημερών, ενώ στην Καππαδοκία 630 ευρώ.
Επιπλέον, για μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια στην Ευρώπη, οι τιμές για Γαλλική Ριβιέρα (4 διανυκτερεύσεις), Ντουμπρόβνικ (6), Βουκουρέστι (6), Πολωνία (6) και Πορτογαλία (7), διαμορφώνονται, κατά μέσο όρο, σε 870 ευρώ, 445 ευρώ, 425 ευρώ, 795 ευρώ και 1.095 ευρώ αντίστοιχα.
Προσφορές εντοπίζονται και στους μακρινούς προορισμούς με το μέσο κόστος για 7 ημέρες στη Ν. Υόρκη να ανέρχεται σε 1.225 ευρώ, στο Τορόντο (8 ημέρες) σε 2.125 ευρώ, ενώ Μαρόκο, Νείλος, Ουζμπεκιστάν, Μπαλί και Ινδία (πακέτα από 6 έως 9 διανυκτερεύσεις) προσφέρονται έναντι 990 ευρώ, 1.180 ευρώ, 1.190 ευρώ, 850 ευρώ και 1.120 ευρώ αντίστοιχα.
Οι τιμές πακέτων με τέσσερις διανυκτερεύσεις για Ντουμπάι και Κάιρο έχουν κόστος που ανέρχεται σε 899 ευρώ και 565 ευρώ αντίστοιχα, ενώ έξι διανυκτερεύσεις σε Μαλδίβες και Σεϋχέλλες κοστίζουν 1.560 ευρώ και 1.325 ευρώ αντίστοιχα.
Τέλος, για ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας εντοπίζονται πακέτα στο Περού (13 ημέρες, 2.690 ευρώ), στη Βραζιλία (15 ημέρες, 3.090 ευρώ), στα Γκαλαπάγκος (16 ημέρες, 4.290 ευρώ) και στη Σιγκαπούρη (11 ημέρες, 889 ευρώ).
Διαβάστε επίσης:
Τα 21 ελληνικά νησιά που επιλέγουν φέτος το καλοκαίρι οι Γερμανοί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί