ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το τραγουδάει σκερτσόζικα με την μπάσα φωνή του ο Ηλίας Ψινάκης, αλλά όλοι το αντιλαμβάνονται σαν πλάκα. «Έχω πρόβλημα να λύσω…»
Κι όμως, αν κοιτάξει κάποιος τη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης διαπιστώνει ότι όντως υπάρχει πρόβλημα. Το οποίο αφορά πρωτίστως την… οικονομική «υγεία» του εκκεντρικού 64χρονου, που ως μάνατζερ καλλιτεχνών, αλέγκρο τηλεπερσόνα, δήμαρχος Μαραθώνα για μια πενταετία, όπως επίσης και υποψήφιος για την ευρωβουλή με το δικό του κόμμα, γράφει τη δική του ιστορία στο τετράδιο του κόσμου.
Οξύνους και με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση του αυτοσαρκασμού, ο Ηλίας Ψινάκης είναι ένα από τα 1.068 φυσικά πρόσωπα, που περιλαμβάνονται στη σχοινοτενή λίστα των «πόθεν έσχες» που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το αρμόδιο τμήμα της Βουλής των Ελλήνων.
Η θητεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο λόγος της συμμετοχής του. Μαζί μ’ αυτόν συγκαταλέγεται και ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης, που έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αφορούν το 2021, αλλά ανάγονται στα οικονομικά πεπραγμένα μέσα στο 2020.
Αναφορικά πάντως με τον Ηλία Ψινάκη, εκείνο που φαίνεται από τα στοιχεία είναι ότι τα έσοδα αποτελούν μια ταπεινή μικρογραφία, απέναντι στον όγκο των δανεικών οφειλών. Αν ληφθεί υπόψη και η διαχείριση της δαπανηρής, οικονομικής πραγματικότητας, τότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Είτε ο Ψινάκης βασίζεται στην… καλοσύνη των ξένων (που είναι φίλοι του) είτε έχει την ικανότητα να βγάζει λαγούς απ’ το καπέλο, για να κλείνει τους προσωπικούς του ισολογισμούς.
Κατ’ αρχάς τα έσοδά του το 2020 ήταν 21.380 ευρώ, προερχόμενα όλα από εισόδημα ακινήτων. Έχοντας επίσης και 0,45 ευρώ έσοδα από τόκους… Προγενέστερα, από τις αμοιβές του ως Δήμαρχος Μαραθώνα είχε ετησίως 39.316 ευρώ.
Πάντα με βάση το «πόθεν έσχες» οι καταθέσεις του Ηλία Ψινάκη στις τράπεζες ξύνουν τον πάτο του βαρελιού, αφού από τις 9.291 ευρώ που είχε στην άκρη το 2019, έμεινε με…15,57 ευρώ το 2020.
Στην αντίπερα όχθη τα δανειακά του βάρη, ανέρχονται συνολικά στα 283.877 ευρώ. Εξ αυτών τα 21.183 είναι οφειλές από δάνειο που είχε πάρει για την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών του. Το υπόλοιπο, μεγάλο ποσό της οφειλής αφορά στεγαστικό δάνειο…
Τα χρέη αυτά είναι απομειωμένα, αν ληφθεί υπόψη ότι το αρχικό ύψος των τραπεζικών δανείων ήταν 423.600 ευρώ.
Επί της ουσίας το «γερό χαρτί» για τον Ηλία Ψινάκη είναι η ακίνητη περιουσία του. Η βίλα του στη Ραφήνα, με 400 τετραγωνικά κύριους χώρους και 144 τετραγωνικά βοηθητικούς, αγοράστηκε το 2005 έναντι 528.420 ευρώ. Εκ των οποίων τα 400.000 ευρώ ήταν τραπεζικά δάνεια.
Την ίδια χρονιά αποκτήθηκε επίσης κι ένα διαμέρισμα (8ου ορόφου) 76 τετραγωνικών στη Γλυφάδα, για το οποίο δαπανήθηκαν 107.821 ευρώ.
Κόστος κτήσης 58.997 ευρώ, είχε και το ακίνητο που αποκτήθηκε το 2010 στη Νάουσα της Ημαθίας, με κύριους εσωτερικούς χώρους 164,8 τετραγωνικών.
Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν εισοδήματα παλαιότερων ετών, που καταφανώς θα πρέπει να ήταν πιο ανθηρά για τον Ηλία Ψινάκη. Του οποίου η εκπεμπόμενη εικόνα του τρυφηλού life style, δεν συνάδει με το οικονομικό υπόβαθρο του «πόθεν έσχες». Όπως λένε και οι στίχοι του τραγουδιού του «τι να πεις και πως ν’ αρχίσεις, κάποιες εξομολογήσεις…».
Οι καταθέσεις το βαρύ πυροβολικό του Αλέξη Γεωργούλη
Από την άλλη πλευρά του λόφου, ο Αλέξης Γεωργούλης δείχνει να έχει πιο γερά οικονομικά ερείσματα. Και σε ό,τι αφορά τα έσοδα, προερχόμενα από την καλοπληρωμένη θητεία του στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στα αποταμιευτικά κεφάλαια. Το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα των οποίων είναι σε τράπεζες του εξωτερικού.
Ο υψηλής αναγνωσιμότητας ηθοποιός (διαβατήριο για την ευρωβουλή) είχε στη χρήση του 2020 καθαρά έσοδα 107.499 ευρώ. Στα οποία προστίθενται κι άλλα 4.000 ευρώ εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Η δύναμη πυρός για τον Αλέξη Γεωργούλη κρύβεται στις τραπεζικές καταθέσεις του, που ανέρχονται στα 276.213 ευρώ. Ένα κομπόδεμα σαφώς ικανοποιητικό και ικανό να δίνει μια νέα οπτική, στο πώς αντιλαμβάνεται κάποιος τη ζέουσα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.
Τουλάχιστον για τον Αλέξη Γεωργούλη οι τραπεζικοί λογαριασμοί στο εξωτερικό, μάλλον του τονώνουν το αίσθημα της ασφάλειας. Σε δύο τράπεζες του Βελγίου υπάρχουν καταθέσεις 153.267 ευρώ.
Άλλα 60.000 ευρώ είναι σε βρετανική τράπεζα. Στην οποία επίσης είναι κατατεθειμένες και 15.710 λίρες στερλίνες (18.224 ευρώ με βάση την τρέχουσα ισοτιμία). Συνολικά σε Μεγάλη Βρετανία και Βέλγιο το ύψος των καταθέσεων φτάνει στις 231.491.
Εντός των ελληνικών συνόρων υπάρχουν καταθετικά υπόλοιπα 44.722 ευρώ.
Ο Αλέξης Γεωργούλης διαθέτει 4 ακίνητα. Μια μονοκατοικία στην Αγία της Λάρισας από γονική παροχή και 3 διαμερίσματα στην Αθήνα, που αποκτήθηκαν το 2019 έναντι 95.000 ευρώ. Με πλήρη κυριότητα στο ένα (88,9 τετραγωνικών) και συγκυριότητα 50% στα άλλα δύο (66 και 18,8 τετραγωνικών).
Οι δανεικές οφειλές του στις τράπεζες ανέρχονται σε 80.000 ευρώ, έχοντας εκκινήσει από τις 100.000 το 2008…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βαρτζόπουλος: Έρχεται ειδική άδεια για τα σχολικά πάρτι σε κέντρα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για αλκοόλ και τσιγάρα σε ανηλίκους
- Επιθεώρηση Εργασίας: Καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 1.968 εργαζόμενους, με την παρέμβαση της
- Μιλένα Αποστολάκη: Η κυβέρνηση να διασφαλίσει τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
- F1 – Ferrari: Ο Έλκαν υποδέχτηκε τον Χάμιλτον – mononewsTV