ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θα μειωθούν άραγε ποτέ αυτές οι πολύ υψηλές τιμές στα τρόφιμα; Υπάρχει τέλος σε αυτό το «παραλήρημα» του πληθωρισμού που βαραίνει τα νοικοκυριά και προκαλεί έντονη ανησυχία στις επιχειρήσεις; Οι οικονομολόγοι «ναι». Και σύντομα μάλιστα.
Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του ΟΗΕ έχει υποχωρήσει περίπου 20% από το ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο και αναμένεται περαιτέρω πτώση. Οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence αναμένουν ότι ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών – ένα μέτρο των διεθνών εμπορευμάτων – θα υποχωρήσει περαιτέρω καθώς το μοτίβο «La Nina» μετατοπίζεται σε αποπληθωριστικό «El Nino» το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Την ίδια στιγμή, αναλυτές και οικονομολόγοι χρησιμοποιούν κάθε είδους εργαλεία για να μετρήσουν το πώς αυτό αποτυπώνεται στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Για παράδειγμα, το Bloomberg έχει χρησιμοποιήσει μεθόδους παρόμοιες με αυτές που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να παρακολουθεί τις αλλαγές στο κόστος των παραγωγών και να μετρά τι πρόκειται να μειωθεί, όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων και των καταναλωτικών αγαθών στην ευρωζώνη.
Σε ανάλυσή του, εμφανίζονται μειώσεις τιμών σε βάθος χρόνου, καθώς μία βραδυπορία έχει ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να μειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμβάλλοντας στη σταδιακή μείωση του πληθωρισμού.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν θα φανούν άμεσα στην τσέπη του καταναλωτή, ενώ οι μηνιαίες αυξήσεις σε τρόφιμα και αγαθά θα παραμείνουν σε απαγορευτικά υψηλό επίπεδο για κάποιο διάστημα ακόμη.
Η Mintec, μια εταιρεία αναφοράς τιμών, της οποίας οι πελάτες περιλαμβάνουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων, αναπτύσσει τώρα αλγόριθμους για την καλύτερη πρόβλεψη του μελλοντικού κόστους.
Οι τιμές των περισσότερων προϊόντων διατροφής θα πέφτουν, κυρίως λόγω μακροοικονομικών παραγόντων όπως η αύξηση του ΑΕΠ, ο ρυθμός των νέων παραγγελιών και τα επίπεδα αποθεμάτων των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Lasse Hvid-Jørgensen, διευθυντή του τμήματος προβλέψεων.
«Αυτή η γενική τάση μείωσης των τιμών θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του 2024 σε πολλά είδη διατροφής, αλλά με σύντομες διακοπές από μικρές αυξήσεις τιμών το καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, αρκετοί λιανοπωλητές στο Ηνωμένο Βασίλειο μείωσαν πρόσφατα τις τιμές βασικών ειδών όπως το ψωμί, το γάλα και το βούτυρο. Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση του κόστους ζωής θα τελειώσει σύντομα.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι, οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και η «σφιχτή» αγορά εργασίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη συνέχιση της κρίσης.
«Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλός και ενώ οι παραγωγοί αναμένουν ότι το κόστος θα μετριαστεί, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για να γίνει κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι γίνεται στην Ελλάδα – Τα στοιχεία άλλων χωρών
«Η μάχη κατά της ακρίβειας συνεχίζεται αλλά τα μέτρα μας αποδίδουν καρπούς» σημείωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως ανέφερε ο υπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Τον 2ο χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα στην ΕΕ-27 είχε τον Απρίλιο η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat, μετά τη μεγάλη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τον Μάρτιο όταν η Ελλάδα ήταν στην 6η θέση. Στο γενικό πληθωρισμό η Ελλάδα παραμένει 5η στην ΕΕ-27.
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ανά Χώρα είναι ο εξής:
- Πληθωρισμός Τροφίμων ΕΕ-27
- Eurostat ΑΠΡ 23 – ΜΑΡ 23
- Κύπρος 6,2% από 6,1%
- Ελλάδα 11,2% από 14,1%
- Μάλτα 11,7% από 13,3%
- Ιταλία 12,2% από 13,3%
- Λουξεμβούργο 12,7% από 13,5%
- Ισπανία 12,8% από 16,5%
- Ιρλανδία 13% από 13,3%
- Δανία 13% από 16,1%
- Αυστρία 13,1% από 14,6%
- Φινλανδία 14,9% από 17,7%
- Ευρωζώνη 15,1% από 17,9%
- Πορτογαλία 15,5% από 20%
- Γαλλία 15,9% από 17,2%
- Ολλανδία 16% από 18,4%
- Σλοβενία 16% από 19,8%
- Κροατία 16,1% από 18,3%
- ΕΕ 16,6% από 19,6%
- Βουλγαρία 17,1% από 22,2%
- Βέλγιο 17,5% από 20,7%
- Γερμανία 18% από 22,9%
- Τσεχία 18% από 24,6%
- Σουηδία 18,3% από 21%
- Ρουμανία 20,1% από 22,2%
- Λετονία 20,1% από 24,3%
- Πολωνία 20,6% από 25,1%
- Λιθουανία 21,1% από 27,5%
- Εσθονία 23,8% από 25,5%
- Σλοβακία 26,1% από 29,1%
- Ουγγαρία 38,5% από 45,1%
Η μάχη κατά της ακρίβειας συνεχίζεται αλλά τα μέτρα μας αποδίδουν καρπούς και μόνον όσοι έχουν πολιτικό συμφέρον δεν το αναγνωρίζουν».
Διαβάστε επίσης:
Ρίσι Σούνακ: Φιγουράρει ψηλά στην λίστα με τους πλουσιότερους – Πόση περιουσία διαθέτει
Μπούλαρντ (Fed): Υψηλότερα επιτόκια ως «ασφάλεια» έναντι του πληθωρισμού
Times: Η Ελλάδα στo κατώφλι επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κώστας Αγοραστός: Στο νοσοκομείο μετά από επίθεση που δέχτηκε από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών(Βίντεο)
- Ανδρουλάκης: Δε νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει να κάνει δώρο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΝΔ
- Ριαμπκόφ: Η Μόσχα μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ
- Aegean: Αγορά 29 χιλιάδων μετοχών από την Autohellas