ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πλέον θα απαιτείται «βάσιμος λόγος» που να συνδέεται με την ικανότητα ή την συμπεριφορά τους ή να βασίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης. Αν αυτό δεν θεμελιώνεται, το δικαστήριο μπορεί να ακυρώσει την απόλυση και να ζητήσει επαναπρόσληψη του εργαζόμενου. Μάλιστα, με την επερχόμενη ακυρότητα της καταγγελίας, οι εργαζόμενοι αποκτούν το δικαίωμα επαναπασχόλησης στον εργοδότη που κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας δίχως βάσιμο λόγο, ενώ συγχρόνως διατηρούν το δικαίωμα καταβολής του μισθού τους (μισθοί υπερημερίας).
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, περιορίζεται η ευθύνη του εργαζόμενου για ζημιές της επιχείρησης που οφείλονται σε αμέλειά του. Ο εργαζόμενος θα ευθύνεται πλέον μόνο για ζημία που οφείλεται σε δόλο, ενώ για περιπτώσεις αμέλειας, το δικαστήριο θα μπορεί να τον απαλλάξει από την ευθύνη ή να κατανείμει τη ζημία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.
Στο ίδιο πνεύμα εισάγεται ρητά η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει υποχρεωτικά μέσω τράπεζας την οφειλόμενη αποζημίωση απόλυσης, ώστε να ελέγχεται πληρέστερα η τήρηση και της εν λόγω υποχρέωσης των εργοδοτών, όπως συμβαίνει από τον Ιούλιο του 2016 με τις αποδοχές και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Το ίδιο θα ισχύσει από 1η Ιουλίου και για τις αποζημιώσεις και τις εισφορές των μαθητευόμενων, σπουδαστών και φοιτητών που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία.
Επίσης με άλλη διάταξη ορίζεται ρητά ότι η μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής είναι άκυρες χωρίς την τήρηση της απαραίτητης διαδικασίας (έγγραφη συμφωνία και γνωστοποίηση εντός 8ημέρου στο ΣΕΠΕ) με αποτέλεσμα να τεκμαίρεται αυτόματα η πλήρης απασχόληση του εργαζομένου.