ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χρηματικό «μπόνους» από 100 έως και 3.000 ευρώ θα μπορεί να πάρει ένας καταναλωτής, σε περίπτωση που «σκανάρει» μια απόδειξη με το κινητό του τηλέφωνο, μέσω της δωρεάν εφαρμογής «Appodixi» και αποδειχθεί ότι δεν είναι νόμιμη. Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τους λόγους που μπορεί να γίνει αποδεκτή η καταγγελία και ο καταναλωτής να λάβει το χρηματικό μπόνους από το κράτος.
Για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των ταμειακών μηχανών επιβάλλονται πρόστιμα ανά ελεγχόμενο έτος ως εξής:
α) όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του Φ.Η.Μ., επιβάλλεται πρόστιμο από 100 έως 1.000 ευρώ
β) όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, επιβάλλεται πρόστιμο εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.
Πότε το πληρώνεται το «μπόνους»
Αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φ.Η.Μ., ο καταναλωτής που προχωρά σε καταγγελία θα λάβει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.
Δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε., του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.
Επιβράβευση διπλάσια της απόδειξης
Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των εκατό ευρώ (100 €), ούτε υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000 €). Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.
Δηλαδή, σε περίπτωση που ένας καταναλωτής λάβει δυο αποδείξεις, η μια των 100 ευρώ και η δεύτερη των 150 ευρώ, το χρηματικό «μπόνους» θα είναι 300 ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο της δεύτερης απόδειξης που είχε τη μεγαλύτερη αξία.
Αφορολόγητη και ακατάσχετη
Η χρηματική επιβράβευση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Διαβάστε επίσης:
Εφορία: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι σε καταθέσεις, δαπάνες και πληρωμές με μετρητά
ΑΑΔΕ-appodixi: Λουκέτο σε supermarket που έκοβε, αλλά δεν δήλωνε αποδείξεις
Βρέθηκε λογισμικό που… διέγραφε πάνω από το 60% του τζίρου σε εστιατόριο – Πώς η “Appodixi” της ΑΑΔΕ αποκάλυψε τη φοροδιαφυγή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στουρνάρας: Πολύ σημαντικό ένας πολίτης να είναι οικονομικά εγγράμματος – Παρουσιάστηκε το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
- Η Novo Nordisk επενδύει σε Νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής
- Σταϊκούρας: Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά θα συμβάλλει στην περιφερειακή και την εθνική ανάπτυξη
- Σε νέους ιδιοκτήτες από σήμερα τα ακίνητα της «Αλλατίνη» και της «Μαλαματίνα»