Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις από 1 Ιανουαρίου 2025 – Ποιοι θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς

Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Πάνω από 2 εκ. συνταξιούχοι και ευάλωτοι πολίτες θα λάβουν οικονομική ενίσχυση λίγο πριν από τα Χριστούγεννα από το κονδύλι ύψους 243 εκ. ευρώ που εξασφαλίστηκε από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή, αύξηση 2,2- 2,5% θα δουν στο εισόδημά τους 2,5 εκατ. συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες:

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να δοθεί όπως πέρσι, δηλαδή για άθροισμα συντάξεων έως 700 ευρώ θα καταβληθεί επίδομα 200 ευρώ, για 701 έως 1.100 ευρώ σύνταξη επίδομα 150 ευρώ και για άθροισμα συντάξεων από 1.101 έως 1.600 ευρώ επίδομα 100 ευρώ.

Η παροχή είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Αύξηση συντάξεων

Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας δεν θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία για την υιοθέτηση του δείκτη μεταβολής μισθών έως το τέλος του έτους και το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων θα προκύψει με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για το 2024 η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ του 2,2% και 2,5%, ενώ ο πληθωρισμός υπολογίζεται περίπου στο 3%. Με αυτά τα δεδομένα η αύξηση των συντάξεων εκτιμάται ότι θα κινηθεί περίπου στο 2,5% ενώ υπάρχουν και αισιόδοξα σενάρια που κάνουν λόγο για 3%.

Στην περίπτωση που αυξηθεί στο 2,5% η εθνική σύνταξη από 426,17 ευρώ θα ανέλθει σε 436,8 ευρώ.

Το ανώτατο όριο για τις κύριες συντάξεις από 5.114,04 ευρώ θα ανέλθει σε 5.241,89 ευρώ.

Το ανώτατο όριο για τις επικουρικές συντάξεις από 1.534,21 ευρώ θα ανέλθει σε 1.572,56 ευρώ.

Η βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ από 399,54 ευρώ ανέρχεται σε 409,5 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Airbnb: Τι σημαίνει το φρένο στη βραχυχρόνια μίσθωση και ο φόβος για «μαύρο» χρήμα

Τα 45 μέτρα Μητσοτάκη: Ενίσχυση μισθών και συντάξεων, στήριξη της οικογένειας και των ευάλωτων

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Οι παροχές στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι αλλαγές στην υποβοηθούμενη και τα δωρεάν χειρουργεία