• Οικονομία

    Πόσο θα αυξηθεί το γερμανικό ΑΕΠ λόγω Euro 2024;

    • Bloomberg
    Euro 2024


    “Τονωτική ένεση” στην οικονομία παροδικά, αναμένεται να αποτελέσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Euro 2024) διαρκείας ενός μήνα που ξεκινά στη Γερμανία σήμερα  Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024.

    Η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,1% το β’ τρίμηνο, λόγω του συγκεκριμένου event, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo.

    «Ωστόσο, το αποτέλεσμα θα είναι βραχυχρόνιο, καθώς οι εξαγωγές υπηρεσιών λόγω των τουριστών που επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά το τέλος του πρωταθλήματος, είναι πιθανό να μειωθούν ξανά το γ’ τρίμηνο», δήλωσε ο ερευνητής του Ifo Gerome Wolf.

    Τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα συνήθως «έχουν μάλλον μικρό αντίκτυπο, με εξαίρεση τον τουρισμό», σημειώνει το Ifo, κάνοντας συγκρίσεις με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, που πραγματοποιήθηκε επίσης στη Γερμανία.

    Παρόλο που οι καταναλωτές ενισχύουν για λίγο τις δαπάνες τους στον κλάδο φιλοξενίας και εστίασης, μειώνουν άλλες δαπάνες, επομένως η ιδιωτική κατανάλωση στο σύνολό της «πιθανώς να παραμείνει ανεπηρέαστη».

    «Στην αρχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στη Γερμανία, οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις ξένων φιλοξενούμενων αυξήθηκαν κατά 25%», σημείωσε ο Wolf.

    «Με βάση τη συγκεκριμένη συνθήκη, για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024, μπορούμε να περιμένουμε περισσότερους από 600.000 επιπλέον ξένους τουρίστες και 1,5 εκατομμύριο επιπλέον διανυκτερεύσεις», εξήγησε, τονίζοντας ότι «Αυτό πιθανότατα να αυξήσει τις τιμές των καταλυμάτων».

    Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα στρεβλώνουν την οικονομική απόδοση μια χώρας.

    Για τον λόγο αυτό, η Ελβετία, η οποία είναι η έδρα αθλητικών φορέων όπως η FIFA, η UEFA και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, δημοσιεύει τα νούμερα για το ΑΕΠ, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

    Σημειώνεται ότι «αυξημένη προσοχή» συνιστούν οι ΗΠΑ στους πολίτες τους που επισκέπτονται την Γερμανία, λόγω του κινδύνου τρομοκρατικών ενεργειών, ειδικά ενόψει της διεξαγωγής του Euro 2024.

    Αντίστοιχη προειδοποίηση έχει ήδη εκδώσει για τους πολίτες του ο Καναδάς.

    Διαβάστε επίσης: 

    Google Doodle: Αφιερωμένο στην έναρξη του Euro 2024

    Nike: Πρώτη… νίκη στη μεγάλη «μάχη» των εταιρειών για το Euro 2024 – Ποιες 9 ομάδες θα ντύσει

    ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία για Γερμανία εν όψει του Euro 2024 – Φοβούνται τρομοκρατικά χτυπήματα



    ΣΧΟΛΙΑ