ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ συνεισφέρουν τον μήνα στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Αν το lockdown που ισχύει από σήμερα και για τις υπόλοιπες 13 ημέρες στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή έχει επιτυχία και τα κρούσματα μειωθούν αισθητά, δηλαδή όλα πάνε καλά, η ζημιά θα περιοριστεί, όπως εκτιμάται, σε 1 με 1,3 δισ. ευρώ. Αν χρειαστούν επιπλέον ημέρες, η απώλεια για την οικονομία μόνο από την καραντίνα στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται στα 130 εκατ. ευρώ την ημέρα.
Αυτό είναι που κάνει τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να δηλώνει ότι «πρόκειται για μία δύσκολη άσκηση, θα δούμε», αφού το «καλό» σενάριο, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, για ύφεση 8,2% αναθεωρείται επί τα χείρω με τις πλέον πρόχειρες εκτιμήσεις για το σύνολο του 2020 να ομιλούν για ύφεση μεγαλύτερη από 10% και πρωτογενές έλλειμμα πάνω και από τα 11,5 δισ. ευρώ.
Το απευκταίο σενάριο είναι να τεθεί σε καραντίνα η Αθήνα και να παγώσει και η λιγοστή οικονομική δραστηριότητα. Η Αθήνα και γενικώς ο νομός Αττικής συνεισφέρουν στο ετήσιο ΑΕΠ πάνω από 47%. Δηλαδή, περίπου 90 δισ. ευρώ ή περίπου 7,7 δισ. ευρώ τον μήνα. Κάθε ημέρα που η Αθήνα θα μένει κλειστή το ΑΕΠ θα χάνει 233 εκατ. ευρώ, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, εφιστώντας την προσοχή για το πόσο κρίσιμη είναι η περίσταση να τηρηθούν τα μέτρα…
Ο κίνδυνος αυτός προβλέπεται ρητά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να εθελοτυφλούν για λόγους αντιπολίτευσης και κριτικής προς την κυβέρνηση. Στο προσχέδιο λοιπόν, τονίζεται ρητά (σελ. 23) ότι «σοβαρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων τους εναπομένοντες μήνες του 2020 θα προκαλέσει επιδείνωση του μακροοικονομικού και δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2020 και (λιγότερο) το 2021».
Ως προς το πρωτογενές έλλειμμα και την πρόβλεψη γύρω από αυτό, «σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 10.643 εκατ. ευρώ ή 6,23% του ΑΕΠ. Σε όρους ESA εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 9.723 εκατ. ευρώ ή 5,7% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι προσεγγίζουμε στο τέλος του έτους οι εκτιμήσεις αυτές εξακολουθούν να εμπεριέχουν στοιχείο αβεβαιότητος ως συνέπεια της αντίστοιχης αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας».
Διαβάστε ακόμα:
Θεσσαλονίκη – Σέρρες: Αναλυτικά όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο
Θεσσαλονίκη – Σέρρες: Για ποιο λόγο αποφασίστηκε το κλείσιμο των λυκείων
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση