ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μισή μονάδα και αντίστοιχα μισή για τις εισφορές των εργαζομένων.
Οι περίπου 2,2 εκατ. εργαζόμενοι θα δουν μικρή αύξηση στις αποδοχές τους, η οποία κυμαίνεται ετησίως από 58 ευρώ για τους χαμηλόμισθους έως 387 ευρώ για τους υψηλόμισθους. Τα ίδια οφέλη θα έχουν και οι εργοδότες, με τη διαφορά όμως ότι το κέρδος από τη μείωση των κρατήσεων λειτουργεί πολλαπλασιαστικά.
Για παράδειγμα, επιχείρηση που απασχολεί 30 εργαζόμενους με μικτές αποδοχές 1.670 ευρώ ελαφρύνεται κατά 3.507 ευρώ στις εισφορές τους σε ετήσια βάση. Αν έχει 30 εργαζόμενους με αποδοχές στα 4.090 ευρώ, το κέρδος από τη μείωση της μισής μονάδας για τον εργοδότη φτάνει στα 8.589 ευρώ τον χρόνο.
Η μείωση των εισφορών θα προέλθει από τις εισφορές υγείας (ΕΟΠΥΥ). Οι κρατήσεις των εργαζομένων, από 2,55% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 2,05% από το 2025, ενώ των εργοδοτών από 4,55% θα μειωθούν στο 4,05%. Συνολικά οι εισφορές υγείας (εργοδότη και εργαζόμενου) μειώνονται από το 2025 στο 6,1%, από 7,1% σήμερα.
Στις επιχειρήσεις η μισή μονάδα σημαίνει μείωση στο μη μισθολογικό κόστος κατά 10% (από 4,55% στο 4,05%) και αναπόφευκτα θα συμβάλει στο να δοθούν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών κατά την διάρκεια του 2025.
Με την εμπροσθοβαρή μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα οι συνολικές εισφορές των εργοδοτών, από 22,29% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 21.79 % ενώ των εργαζομένων από 13.87% σήμερα σε 13.37% Σύνολο 35.16 % από 36.16% σήμερα.
Το κόστος από τη μείωση των εισφορών ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, αναμένεται να υπάρξει και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα, πιθανότατα των εργοδοτικών, το 2027.
Συνολικά, μέσα στις δύο τετραετίες, με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν μειωθεί κατά 5,9 ποσοστιαίες μονάδες.
Σημειωτέων ότι μόνο η μείωση κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα το 2025, κόστους 215 εκατ. ευρώ, έχει ήδη προβλεφθεί να συμπεριληφθεί στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2025, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Ωστόσο, καθεμία ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 420 εκατ. ευρώ μείωση εσόδων για τον ΕΦΚΑ, η οποία επιβαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό.
Σημαντικό ρόλο στην ταχύτερη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει η οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης, αλλά και η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, καθώς από αυτούς τους παράγοντες θα εξαρτηθεί αφενός η αναπλήρωση της απώλειας εσόδων που θα προκαλέσει η νέα μείωση των εισφορών, αφετέρου το ενδεχόμενο να έρθει πιο γρήγορα η δεύτερη δόση της μείωσης κατά 0,5%.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου οδήγησε σε αύξηση εσόδων στον ΕΦΚΑ άνω των 150 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης των παρακρατούμενων εισφορών από τους 550.000 εργαζόμενους.
Μια δεύτερη κρυφή πηγή αναπλήρωσης των απωλειών του ΕΦΚΑ είναι οι έξτρα εισφορές ασθένειας που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι λόγω της αύξησης των συντάξεων, αλλά και το μαξιλάρι από τις εισφορές 2% υπέρ ανεργίας που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Μια τρίτη κρυφή πηγή αύξησης των εσόδων από εισφορές είναι η συμμόρφωση των επιχειρήσεων στη δήλωση της απασχόλησης και των προβλεπόμενων εισφορών με την επέκταση της ψηφιακής κάρτας.
Η μείωση κατά 4,4 μονάδες που προηγήθηκε τα προηγούμενα έτη προήλθε από μη ανταποδοτικές εισφορές (κατάρτισης, εργατικής εστίας κ.ά.) και από την εισφορά ανεργίας, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν μειωθεί οι εισφορές για σύνταξη και ασθένεια.
Διαβάστε επίσης:
Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 1/11
Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι την 28η Οκτωβρίου