ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, βάσει των οποίων η μέση κατά κεφαλή δαπάνη της εξερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης από την Ελλάδα διαμορφώνεται στα 393 ευρώ και υπολείπεται σημαντικά (κατά -35%) της αντίστοιχης του εισερχόμενου, που ανέρχεται στα 603 ευρώ.
Πάντως, η μέση δαπάνη ανά Έλληνα τουρίστα αυξήθηκε κατά 12% από τη χρυσή χρονιά πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και κατά 4% σε σύγκριση με πέρσι, όταν έφτανε τα 378 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες στις οποίες οι Έλληνες ξόδεψαν περισσότερα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (611 ευρώ), οι ΗΠΑ (1.151 ευρώ) και η Αίγυπτος (738 ευρώ).
Εν ολίγοις, το 2023 σημειώθηκε αύξηση της μέσης δαπάνης στις ευρωπαϊκές χώρες της εκτός ζώνης του ευρώ (+25%) και στις λοιπές χώρες (+14%) και μείωση στις χώρες της ζώνης του ευρώ (-3%).
Ωστόσο, ο εξερχόμενος τουρισμός υπολείπεται ακόμα των προ πανδημίας επιπέδων τόσο σε επίπεδο αναχωρήσεων (-21%, από 7,8 εκατ. το 2019 σε 6,2 εκατ. το 2023) και διανυκτερεύσεων (-22%, από 44,9 εκατ. το 2019 σε 34,9 εκατ. το 2023) όσο και σε μικρότερο βαθμό σε επίπεδο πληρωμών (-11%, από € 2,7 δισ. το 2019 σε € 2,4 δισ. το 2023).
Άφησαν τα Βαλκάνια για την κεντρική Ευρώπη οι Έλληνες
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία για την εξερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, οι Έλληνες το 2023 ταξίδεψαν μεν λιγότερο, αλλά ξόδεψαν περισσότερα, εξαιτίας και του πληθωρισμού, αλλά της στροφής των ταξιδιωτών από τα Βαλκάνια σε προορισμούς της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης.
Εξάλλου, ήταν αξιοσημείωτη η αύξηση σε διανυκτερεύσεις και πληρωμές στο τρίτο τρίμηνο του 2023, γεγονός το οποίο πιθανόν οφείλεται στην αύξηση του μεριδίου των ταξιδιών για διακοπές στο εξωτερικό.
Επίσης, την περίοδο 2019-2023, αν και ο εξερχόμενος τουρισμός μειώθηκε, τα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν ήταν μεγαλύτερης δαπάνης και διανυκτέρευσης, αλλά μικρότερης διάρκειας παραμονής, που οφείλεται επίσης στον πληθωρισμό.
Οι πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν το τουριστικό πακέτο σε υψηλότερα επίπεδα και αφετέρου στην αύξηση των city break και την μείωση των μεγάλων σε διάρκεια ταξιδιών με σκοπό την επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς, τάση η οποία είχε αντιστραφεί κατά την διάρκεια της πανδημικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, οι διανυκτερεύσεις το 2023 εμφάνισαν υψηλότερη μείωση σε σύγκριση με τις αναχωρήσεις και τις πληρωμές, πάντα σε σχέση με το 2019.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διανυκτερεύσεις στις χώρες της ζώνης του ευρώ έφτασαν σχεδόν στα προ-πανδημίας επίπεδα ενώ οι υπόλοιπες γεωγραφικές περιοχές υπολείπονται ακόμα σημαντικά.
Αυτό εξηγεί εν πολλοίς και την αύξηση των πληρωμών αφού η δαπάνη για ένα ταξίδι σε χώρα της Ευρωζώνης είναι συγκριτικά υψηλότερη απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμπερασματικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι Έλληνες αποφάσισαν να δαπανήσουν περισσότερα επειδή ταξίδεψαν σε ακριβότερους προορισμούς.
Το 2023 όλοι οι προορισμοί κατέγραψαν αύξηση σε σχέση με το 2022, με εξαίρεση τη Ρωσία. Αξιοσημείωτη είναι η αντιστροφή της τάσης που καταγραφόταν μέχρι το 2019, με αύξηση των μεριδίων των παραδοσιακών για τους Έλληνες προορισμών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία, από 21% το 2019 σε 27% το 2023 σε όρους αναχωρήσεων και από 34% το 2019 σε 38% το 2023 σε όρους πληρωμών και παράλληλη μείωση των όμορων πιο χαμηλής τουριστικής δαπάνης προορισμών μας όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία, όπου η κίνηση ήταν μειωμένη κατά 44% και 45%, αντίστοιχα.
Διαβάστε επίσης:
Ψηφιακή κάρτα: Από πότε θα ισχύσει για τουρισμό και επισιτισμό
Χρεοκοπία FTI: Στον «αέρα» 220.000 κρατήσεις στην Ελλάδα – Αποκάλυψη από Handelsblatt
Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Product Partners): Απαιτούνται ισχυρά κίνητρα για την απανθρακοποίηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μάριος Ηλιόπουλος, προς φιλάθλους: “Σας παρακαλώ στα συνθήματα σας να μην βρίζετε τη μάνα των αντιπάλων”
- Παρίσι: Η Παναγία των Παρισίων ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι στο κοινό
- Ντόναλντ Τραμπ: Ο εκλεκτός για τη θέση του Υπουργού Άμυνας είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση
- Γερμανία: Οι Πράσινοι εξέλεξαν την νέα τους ηγεσία λίγους μήνες πριν τις εκλογές