• Οικονομία

    Πόσοι εκατομμυριούχοι θα έρθουν μόνιμα στην Ελλάδα το 2024; – Οι 9+1 χώρες «μαγνήτες» πλούτου

    • NewsRoom

    Ντουμπάι


    Τις δέκα χώρες που θεωρούνται “μαγνήτες” πλούτου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ανέδειξε η νέα έρευνα της Henley & Partners, “Henley Private Wealth Migration Report”.

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται να δουν μια άνευ προηγουμένου καθαρή εισροή 6.700 εκατομμυριούχων από όλο τον κόσμο μέχρι το τέλος του 2024, αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουνίου.

    Στη δεύτερη θέση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με αναμενόμενη εισροή 3.800 εκατομμυριούχων μέχρι το τέλος του έτους, περίπου το ήμισυ της καθαρής εισροής μεταναστών εκατομμυριούχων, που αναμένει η χώρα της Μέσης Ανατολής.

    Σύμφωνα με την έκθεση, το ρεκόρ 128.000 εκατομμυριούχων, ή άτομα υψηλής καθαρής περιουσίας με ρευστό επενδυτικό πλούτο 1 εκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο, αναμένεται να μετεγκατασταθούν το 2024.

    Αυτός ο αριθμός ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 120.000 εκατομμυριούχων που είχε σημειωθεί πέρσι.

    Όπως σημειώνει η Henley, το 2024 αποτελεί «χρονιά-ορόσημο στην παγκόσμια μετανάστευση πλούτου».

    Μάλιστα τονίζει ότι «Αυτή η μεγάλη μετανάστευση εκατομμυριούχων σηματοδοτεί μια βαθιά αλλαγή στο παγκόσμιο τοπίο», δηλώνει ο Dominic Volek, επικεφαλής του ομίλου ιδιωτών πελατών της Henley & Partners.

    Οι 10 κορυφαίες χώρες που αναμένουν να δουν τις υψηλότερες καθαρές εισροές εκατομμυριούχων το 2024, σύμφωνα με τη Henley and Partners, είναι οι εξής: 

    1.Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: +6.700

    2.Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: +3.800

    3.Σιγκαπούρη: +3.500

    4.Καναδάς: +3.200

    5.Αυστραλία: +2.500

    6.Ιταλία: +2.200

    7.Ελβετία: +1.500

    8.Ελλάδα: +1.200

    9.Πορτογαλία: +800

    10.Ιαπωνία: +400

    «Καθώς ο κόσμος παλεύει με μια τέλεια καταιγίδα γεωπολιτικών εντάσεων, οικονομικής αβεβαιότητας και κοινωνικής αναταραχής, οι εκατομμυριούχοι αναζητούν πιο πράσινα εδάφη και ασφαλέστερα λιμάνια για τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα οικογενειακά τους συμφέροντα», επισημαίνει ο Volek.

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σταθεροποιούν ολοένα και περισσότερο τη θέση τους ως ασφαλές καταφύγιο για άτομα υψηλής καθαρής αξίας παγκοσμίως, λόγω των ευνοϊκών φορολογικών πολιτικών της χώρας, της στρατηγικής της θέσης, των υποδομών και πολλά άλλα, σημειώνεται στην έκθεση.

    Η χώρα της Μέσης Ανατολής προσφέρει επίσης τη «χρυσή βίζα», με στόχο την προσέλκυση υποψηφίων για διαμονή στα ΗΑΕ, κυρίως ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών.

    Η Σιγκαπούρη κατέλαβε την τρίτη θέση, με προβλεπόμενη καθαρή εισροή 3.500 εκατομμυριούχων το 2024, ενώ προηγείται επίσης ως ο κορυφαίος προορισμός για άτομα υψηλής καθαρής αξίας που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στην Ασία.

    Η Ιαπωνία μπήκε επίσης στην πρώτη 10άδα, ενισχυμένη εν μέρει από την τάση εισροής κινεζικών High-net-worth individuals (HNWI) μετά τον Covid, σύμφωνα με την έκθεση.

    Ακολουθούν οι 10 χώρες ή περιοχές που προβλέπεται να δουν τις υψηλότερες εκροές εκατομμυριούχων το 2024:

    1. Κίνα: -15.200

    2.Ηνωμένο Βασίλειο: -9.500

    3.Ινδία: -4.300

    4.Νότια Κορέα: -1.200

    5.Ρωσική Ομοσπονδία: -1.000

    6.Βραζιλία: -800

    7.Νότια Αφρική: -600

    8.Ταϊβάν (Κινεζική Ταϊπέι): -400

    9.Νιγηρία: -300

    10.Βιετνάμ: -300

    Η Κίνα αναμένει να δει τη μεγαλύτερη έξοδο εκατομμυριούχων, με 15.200 HNWI να αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την έκθεση.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται δεύτερο, και προβλέπεται να δει καθαρή απώλεια 9.500 εκατομμυριούχων μέχρι το τέλος του 2024, ακολουθούμενο από την Ινδία, η οποία αναμένεται να χάσει 4.300 εκατομμυριούχους φέτος.

    Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, που υπήρξε ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για τους εύπορους παγκοσμίως, είδε πρόσφατα μεγάλη εκροή εκατομμυριούχων, κυρίως λόγω Brexit.

    Η εκροή που έχει τις ρίζες της στην οικονομική και πολιτική αναταραχή στη Βρετανία, κινδυνεύει να επιταχυνθεί από περαιτέρω ανεπιθύμητες πολιτικές αποφάσεις ενόψει των εκλογών, δηλώνουν οι αναλυτές.

    Την ίδια στιγμή, οι εκατομμυριούχοι εγκαταλείπουν επίσης μαζικά την Κίνα και την Ινδία.

    «Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία βλέπουν υψηλές καθαρές εκροές λόγω της επιτυχίας των οικονομιών τους, οι οποίες δημιούργησαν νέους εκατομμυριούχους, αν και η επιβράδυνση της αύξησης του πλούτου στην Κίνα τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι συνεχείς απώλειες γίνονται πιο επιζήμιες με την πάροδο του χρόνου», σημειώνει ο White.

    Προσθέτει μάλιστα ότι «Οι Ινδοί εκατομμυριούχοι συχνά αποχωρούν αναζητώντας έναν καλύτερο τρόπο ζωής, ένα πιο ασφαλές και καθαρό περιβάλλον διαβίωσης, καθώς και πρόσβαση σε περισσότερες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης».

    Διαβάστε επίσης: 

    Rolex: Το μυστικό της τεράστιας επιτυχίας της, δεν είναι τα… ρολόγια!

    Άλλαξε χέρια η Ferrari Dino 246 GTS του 1972 της Cher

    Casa Gaia Μύκονος: Θέα 270 μοιρών σε όλο το Αιγαίο



    ΣΧΟΛΙΑ