Με σημείωμά της, σχετικά με τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρώπη, η Societe Generale αναφέρεται στην Ελλάδα και στην επιστροφή της στις αγορές, μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου της. Η SocGen προσπαθεί, μέσω του σημειώματος, να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί «μοναδική πιστωτική περίπτωση» και «αίνιγμα» για τους οίκους αξιολόγησης και να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε την έξοδο στις αγορές, σε αυτήν τη χρονική στιγμή, παρ’ ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το μεγάλο «μαξιλάρι ρευστότητας», που έχει στη διάθεσή του το Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, σε επίσημη αναφορά της, η DZ Bank προβλέπει ότι ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα πρέπει α προσέχει, παρά τη μείωση των spreads, τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι κίνδυνοι παραμένουν και το κλίμα αναμένεται να επιδεινωθεί ενόψει προεκλογικής περιόδου.

Βασικό στοιχείο των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, είναι ότι δεν έχουν κατορθώσει να αυτονομηθούν από διάφορες πιέσεις, όπως τις εξελίξεις της Ιταλίας και των αναφυόμενων αγορών γενικότερα, όπως και από το ευρύτερο κλίμα διεθνώς. Η κατάσταση εξάρτησης των ελληνικών ομολόγων δεν κατάφερε να ανατραπεί ούτε και από τις εγχώριες θετικές ειδήσεις, όπως η ανακοίνωση, τον περασμένο Αύγουστο, για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Μερική βελτίωση έφερε η αλλαγή της στάσης της Federal Reserve, το τελευταίο διάστημα, που προκάλεσε διεθνή όρεξη για ομόλογα. Αυτό επηρεάστηκε και από την απόδοση του 5ετούς ομολόγου, που έφτασε το 3,60% και τιμή κοντά σε αυτήν του 7ετούς ομολόγου λήξης Φεβρουαρίου 2025. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα για την 5ετία σχεδόν ίδια απόδοση με αυτή της τρέχουσας 7ετίας. Παρ’ όλα αυτά, τα ελληνικά ομόλογα παρέμειναν σε αρκετά υψηλότερες αποδόσεις από εκείνες των υπόλοιπων κρατών, που ανήκουν στην Ευρωζώνη.

Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε μόνο 2,5 εκατομμύρια, από τα 10 που εγγράφηκαν στο βιβλίο προσφορών, και από αυτά το μεγαλύτερο μέρος (67,5%) διατέθηκε σε επενδυτικά funds και asset managers, ενώ μόνο το 11% των ομολόγων πήγε σε hedge funds, σε αντίθεση με προηγούμενες ομολογιακές εκδόσεις.

Στο σημείωμα, η SocGen διερωτάται για ποιο λόγο ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε την έξοδο στις αγορές, προσθέτοντας το αντεπιχείρημα του οίκου S&P: «Η τελική εκταμίευση από το πρόγραμμα του ESM χάρισε στην Ελλάδα ένα αξιοσημείωτο ταμειακό μαξιλάρι, το οποίο υπολογίζουμε ότι μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης έως το 2022».

Οι αναλυτές δίνουν την εξής εξήγηση: «Ο λόγος είναι ότι οι ελληνικές αρχές θεωρούν πως ο καλύτερος δρόμος για επιστροφή στην κανονικότητα είναι να σταθεί η χώρα και πάλι στα δικά της πόδια. Βλέπουν την έξοδο από το πρόγραμμα και τη χρηματοδότηση από την αγορά ως παράγοντα που θα επαναφέρει τους επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό με τη σειρά του υποτίθεται ότι θα εντυπωσιάσει τους οίκους αξιολόγησης, θα οδηγήσει σε αναβαθμίσεις και θα επαναφέρει την χώρα σε έναν ενάρετο κύκλο».

Οι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί, με τις κινήσεις αυτές, να μιμηθεί το επιτυχές αποτέλεσμα της Πορτογαλίας.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι παρά τις εξηγήσεις που υπάρχουν, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ένα αίνιγμα για τους οίκους αξιολόγησης. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει καταφέρει να συνδυάσει πολύ υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα συγκριτικά με τις άλλες οικονομίες, με το αξιόχρεο να ανήκει στην κατηγορία Β’ (Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία) και εξίσου υψηλό χρέος. Ταυτόχρονα αποτελεί το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, που διαθέτει μαξιλάρι ρευστότητας, χαρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, η DZ Bank κρίνει την κίνηση της χώρας μας στην πρωτογενή αγορά επιτυχή, αν ληφθεί υπόψη η ζήτηση από τους real money επενδυτές καθώς και το σημαντικό ποσοστό προσφοράς-κάλυψης. Σε αντίθεση με το επταετές ομόλογο, η απάντηση της αγοράς στην παρούσα περίπτωση αποδείχθηκε πολύ πιο χαλαρή. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων όλων των διαρκειών γενικότερα, υποχώρησαν στη συνέχεια.

Η υψηλότερη ζήτηση δε συνδέθηκε με μειωμένη όρεξη στην αγορά. Έτσι η Ελλάδα εντάσσεται στην ομάδα των χωρών που έχουν προβεί σε επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων για φέτος. Αυτή η επιτυχία θα ωθήσει την όρεξη της Ελλάδας για περισσότερες εκδόσεις στη συνέχεια. Η DZ Bank εκτιμά ότι ένα νέο 7ετές ομόλογο θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης στο χώρο αυτό.

Στο σημείωμα της SocGen, υπενθυμίζεται επίσης η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, τον Αύγουστο του 2018, σε ΒΒ- από Β, με σταθερές προοπτικές. Ο S&P βαθμολογεί το αξιόχρεο μία βαθμίδα χαμηλότερα, στο B+, και ο πιο αυστηρός οίκος Μοοdy’s τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από τον Fitch, στο B-.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μεγάλη επιτυχία Alpha Bank: «Περιζήτητο» το 5ετές καλυμμένο ομόλογο (2ο upd) 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Στουρνάρας: Σωστό αλλά μικρό βήμα το πενταετές ομόλογο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση