ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε έως 72 δόσεις θα μπορούν να ρυθμιστούν τα χρέη που «γεννήθηκαν» μέσα στην πανδημία, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, σε νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο.
Πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021, με το οικονομικό επιτελείο να δίνει το δικαίωμα ρύθμισης σε έως 36 άτοκες δόσεις ή έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
Επιπλέον, στην ρύθμιση εντάσσονται – αντί σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα – οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής.
Τα κριτήρια
Τα χρέη προς την εφορία που δεν έχουν ρυθμιστεί και έχουν βεβαιωθεί από την 1η Μαρτίου του 2020 έως και τις 31 Ιουλίου του 2021, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, εφόσον πληρούται ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:
* φυσικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου
* Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας
* Εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
* Ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν δήλωση COVID για «κουρεμένα» ενοίκια και
* Άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Επιπλέον, εντάσσονται στη ρύθμιση ανεξαρτήτως των ανωτέρων κριτηρίων και ημερομηνίας βεβαίωσής τους, οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής. Επίσης, από τη ρύθμιση εξαιρείται ο φόρος εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου.
Πώς υποβάλλεται η αίτηση
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση. Σε περίπτωση που υφίσταται τεχνική αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής. Τα κορονοχρέη που θα ενταχθούν στη ρύθμιση αντί των τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής επιβαρύνονται με τόκο 2,5% ετησίως. Κατ’ εξαίρεση, βασικές οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης έως και 36 μηνιαίων δόσεων δεν επιβαρύνονται με τόκο.
Επίσης, η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.
Πότε ξεκινά η ρύθμιση
Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
Ελάχιστη δόση
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.
Πότε χάνεται η ρύθμιση
Η ρύθμιση χάνεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εφορία θα κάνει άμεσα απαιτητό το υπόλοιπο οφειλόμενη πόσο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τι κερδίζει ο οφειλέτης
Η υπαγωγή στη ρύθμιση παρέχει στον οφειλέτη και τα ακόλουθα ευεργετήματα:
α) χορηγείται σε αυτόν αποδεικτικό ενημερότητας,
β) Κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της ρύθμισης αναστέλλεται η παραγραφή του ποινικού αδικήματος,
γ) αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο οφειλές που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου.
Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, πριν από την υπαγωγή στη ρύθμιση.
Τα «κρυφά» σημεία
Το Δημόσιο και μετά την υπαγωγή και συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση διατηρεί το δικαίωμα:
α) να επιβάλλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένων των συνυπόχρεων προσώπων, ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,
β) να μην χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για τη μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού στα ανωτέρω πρόσωπα ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη,
γ) να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι του ύψους των οφειλών του. Τα ποσά που εισπράττονται κατά τη διάρκεια της ρύθμισης από την παρακράτηση απαίτησης του οφειλέτη λόγω της χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής ή κατόπιν συμψηφισμού ή μετά από αναγκαστικά μέτρα καλύπτουν δόση ή δόσεις της χορηγηθείσας ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.
H παραγραφή των οφειλών για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα έτος από τη λήξη.
Τα χρέη που εξαιρούνται
Δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση:
α) οφειλές, οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται και αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και
β) δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγή.
Επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις
Η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει και δεύτερη ευκαιρία σε όσους οφειλέτες έχασαν και παλαιότερες ρυθμίσεις, όπως οι 100 και οι 120 δόσεις. Η επανένταξη θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης, κατόπιν αίτησής τους. Η επανένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της δόσης του μηνός Αυγούστου 2021, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.
Οφειλέτες που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
α) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, να έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών,
β) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:
*είτε η σύμβαση εργασίας τους να ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021,
* είτε έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021,
* είτε εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021,
* είτε έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων “COVID-19”,
* είτε ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021.
Διαβάστε ακόμη:
Πάγιες δαπάνες: Με ποιον τρόπο θα «κουρευτούν» φόροι και εισφορές
Αγριεύει η εφορία για όσους δεν κόβουν αποδείξεις
Αλλαγή της τελευταίας στιγμής για τις φορολογικές δηλώσεις – Έκπτωση 3% και για δηλώσεις ως τις 27 Αυγούστου
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
- Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης
- Βούλιαζει η Wall Street μετά τις ανανεωμένες προβλέψεις της FED
- Marc Benioff (CEO Salesforce): «Όχι» στην πώληση του Τime στον όμιλο Ant1