Λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του νέου εργαλείου, με όνομα «Transmission Protection Instrument» (TPI)  έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου να αποφεύγει να τοποθετηθεί για την περίπτωση της Ιταλίας.

Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι «θα προτιμούσαμε να μη γίνει χρήση του εργαλείου αυτού, για το οποίο προβλέπεται τριπλή αξιολόγηση μέχρι να ενεργοποιηθεί, αλλά «αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε».

1

Τα κριτήρια

Στα κριτήρια που ορίζονται, ώστε να ενεργοποιηθεί το νέο εργαλείο για μία χώρα της Ε.Ε. προβλέπονται: συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, απουσία σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών, δημοσιονομική βιωσιμότητα και υγιή και βιώσιμη μακροοικονομική πολιτική.

Για τη συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, το κράτος μέλος για να ζητήσει ενεργοποίηση δεν πρέπει να βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα πρέπει να  διαπιστωθεί ότι η τροχιά του δημόσιου χρέους είναι βιώσιμη, με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να λαμβάνει υπόψιν του τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλα ιδρύματα, μαζί με την εσωτερική ανάλυση της ΕΚΤ.

Ενεργοποίηση

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την ενεργοποίηση του TPI θα βασίζεται σε μια συνολική αξιολόγηση των δεικτών αγοράς, αξιολόγηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας και επιβεβαίωσης ότι η λειτουργία του είναι συμβατή με τον πρωταρχικό στόχο της ΕΚΤ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο εκτίμησε ότι η θέσπιση του «Transmission Protection Instrument» (TPI) είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της αποτελεσματικής εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ΕΚΤ, το TPI θα διασφαλίσει ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής λειτουργεί ομαλά σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ», ανέφερε νωρίτερα η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Κανένα σχόλιο» για Ιταλία

«Η ΕΚΤ δεν παίρνει θέση για πολιτικά ζητήματα. Αυτά αφορούν τη δημοκρατική διαδικασία του κάθε κράτους μέλους και αυτό ισχύει σίγουρα για τη χώρα στην οποία αναφέρεστε», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, σε ερώτηση για την Ιταλία, αναφέροντας ότι οποιαδήποτε χώρα θα κριθεί ύστερα από τριπλή αξιολόγηση για την επιλογή ενεργοποίησης του νέου εργαλείου.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Στις 50 μ.β. η αύξηση στα επιτόκια – Νέο εργαλείο για τα ομόλογα