ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Να διεκδικήσουν το… δίκιο τους καλεί η ΑΑΔΕ όσους ελεύθερους επαγγελματίες δεν έχουν βγάλει σε ένα χρόνο το ελάχιστο εισόδημα που θα επιβάλει το κράτος με το νέο νομοσχέδιο.
Στην πράξη η εφορία θα βεβαιώνει το φόρο που προκύπτει από το ελάχιστο τεκμήριο σε κάθε φορολογούμενο επαγγελματία και στη συνέχεια εκείνος θα πρέπει να ζητά την απαλλαγή του από το πλαίσιο, εφόσον φυσικά υποβάλει στην ΑΑΔΕ τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Φυσικά, αυτό θα συνοδεύεται και με έλεγχο της εφορίας στον επαγγελματία.
«Αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει ήδη το οποίο εφαρμόζεται για την αμφισβήτηση του τεκμηρίου διαβίωσης, υπάρχει στον κώδικα. Πρώτα βεβαιώνουμε σύμφωνα με τον κώδικα και μετά εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αυτά που πρέπει, προχωράμε στην ανατροπή αυτής της βεβαίωσης ή την τροποποίηση της», διευκρίνισε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στη Βουλή.
Μάλιστα, η διάταξη προβλέπει πως το ελάχιστο τεκμήριο θα είναι «μαχητό», δηλαδή να αποδείξει ότι έβγαλε μικρότερο εισόδημα από απ’ αυτό το ορίζει ο νέος νόμος, στις εξής περιπτώσεις:
α) στρατιωτική θητεία,
β) φυλάκιση
γ) νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
ε) εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας
στ) ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους
η) απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
θ) άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
Έλεγχοι με 1.250 εφοριακούς
Η ΑΑΔΕ πάντως, προχωρά σε εντατικούς ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Γιώργος Πιτσιλής, το 2022 έγιναν 25.000 τακτικοί έλεγχοι και 82.000 επιτόπιοι έλεγχοι.
Ο αριθμός των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που πραγματοποιούν ελέγχους δεν ξεπερνούν τους 1.250, ενώ η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών θα βγάλουν… στο δρόμο περισσότερα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής που έως σήμερα ασχολούνται με «έγχαρτη δουλειά», όπως σημείωσε ο κ. Πιτσιλής.
Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί έξι ελεγκτικά κέντρα 4 στην Αττική και δύο στην Θεσσαλονίκη.
Το 2022 βεβαιώθηκαν φορολογικά έσοδα 1,56 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 1 δις ήταν φόροι και τα υπόλοιπα πρόστιμα.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν αυξήσεις μισθών με την έλευση του 2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»