• Οικονομία

    Πώς θα επιβληθεί ο έκτακτος φόρος στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

    υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης


    Τον τρόπο που θα επιβληθεί η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης στα διυλιστήρια ορίζει τροπολογία που κατέθεσε αργά το βράδυ το Υπουργείο Οικονομικών. Ο έκτακτος φόρος επιβάλλεται στα πλεονάζοντα κέρδη των εταιριών διύλισης του φορολογικού έτους 2023 και θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2024.

    Τα εκτιμώμενα έσοδα για το δημόσιο να προσδιορίζονται στα 300 εκατ ευρώ. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την οικονομική ενίσχυση τον Δεκέμβριο των συνταξιούχων που δεν θα λάβουν αύξηση της σύνταξής τους το 2025 λόγω προσωπικής διαφοράς, καθώς και για την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

    Πώς υπολογίζεται

    Η Προσωρινή συνεισφορά Αλληλεγγύης υπολογίζεται με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη, δηλαδή 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023 που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως 2021, κατά αναλογία της συνεισφοράς που επιβληθεί και για τα φορολογικά κέρδη του έτους 2022.

    Τα πλεονάζοντα κέρδη για την επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης ισούνται με τη θετική διαφορά μεταξύ των φορολογητέων κερδών φορολογικού έτους 2023 του υπόχρεου και του 120% του ποσού αναφοράς. Το ποσό αναφοράς ισούται 1/4 του αθροίσματος των φορολογητέων κερδών ζημιών των φορολογικών 2018 έως και 2021 και όταν αυτό είναι αρνητικό, θεωρείται μηδενικό.

    Τα διυλιστήρια θα πρέπει να υποβάλουν σχετικά ηλεκτρονικά δήλωση στην ΑΑΔΕ έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης θα καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 και δημοσιονομικά λογίζεται στη χρήση του έτους 2024.

    Οι υπόχρεοι της έκτακτης συνεισφοράς

    Υπόχρεοι για καταβολή συνεισφοράς είναι εταιρείες, νομικά πρόσωπα νομικές οντότητες, και μόνιμες εγκαταστάσεις, οι οποίοι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα για φορολογικό 2023 προέρχονται, κατά 75% τουλάχιστον, από οικονομικές δραστηριότητες:

    α) 05.1 εξόρυξη λιθάνθρακα,

    β) 05.2 εξόρυξη λιγνίτη,

    γ) 06.1 άντληση αργού πετρελαίου,

    δ) 06.2 άντληση ψυσικού αερίου,

    ε) 19.1 παραγωγή Προϊόντων οπτανθρακοποίησης (κωκοποίησης),

    στ) 19.2 παραγωγή Προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια από τους καύσωνες – Πώς επηρεάζεται η παραγωγή

    HelleniQ Energy: Πώς ξεπέρασε το σοκ της εισφοράς – Το δυνατό come back της μετοχής

    Λου Κολλάκης: Παίρνει μπρος η επένδυση 10 εκατομμυρίων του εφοπλιστή στη Ρόδο



    ΣΧΟΛΙΑ