• Οικονομία

    Πώς θα εκδοθούν 300.000 εκκρεμείς συντάξεις – Τα δέκα επόμενα βήματα από τον υπουργό Εργασίας

    Πώς θα χορηγείται η ειδική άδεια νόσησης από κορονοϊό -Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς εάν νοσούν τα παιδιά τους-Απαντήσεις σε 10 ερωτήματα στο Mononews

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας


    Στην απλοποίηση της ηλεκτρονικής αίτησης για τη λήψη σύνταξης αναμένεται να προχωρήσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

    Ταυτόχρονα θα ενεργοποιήσει 10 βήματα για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων, σύμφωνα με το σχέδιο δράση που καταρτίζει με την διοίκηση του ΕΦΚΑ και τον project manager Μιχάλη Κεφαλογιάννη και την ομάδα του.

    Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΙ, αποτελεί προτεραιότητα η απλούστευση της διαδικασίας υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης. Έτσι το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο άμεσης απονομής της σύνταξης θα απλουστεύσει  το επόμενο διάστημα την διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης ώστε να μπορούν όλοι να υποβάλλουν την αίτηση. Ο υπουργός υπογράμμισε παράλληλα ότι προχωράει άμεσα η επιτάχυνση ψηφιοποίησης του αρχείου του e-ΕΦΚΑ ενώ υπογράμμισε ότι οι εταιρείες που θα μπουν στα ταμεία θα μεταφέρουν το αρχείο που υπάρχει στο σύστημα για να γίνουν οι απονομές των συντάξεων.

    Ο κ. Χατζηδάκης για την προσωρινή σύνταξη ανέφερε ότι πλέον όσοι περιμένουν χρόνια να πάρουν χρήματα τώρα θα πάρουν αναδρομικά ενώ σημείωσε ότι δεν καταργείται η προσωρινή σύνταξη.

    Η  διαδικασία για την προσωρινή θα έχει τρία βήματα τα οποία είναι:

    – Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας).

    – Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την  προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη.  Παραδείγματος χάρη, τα 384 ευρώ γίνονται 700 ευρώ.

    – Το τρίτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

    «Από την πρώτη ημέρα κατάθεσης της αίτησης, χορηγούμε την Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας).  Η αίτηση για την  προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος θα  λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη.  Παραδείγματος χάρη, τα 384 ευρώ γίνονται 700. Το τρίτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

    Έκδοση συντάξεων

    Οι δέκα άξονες του σχεδίου που δρομολογείται για την έκδοση 300.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης είναι οι εξής:

    1.Τοποθέτηση  project manager και Ομάδας Έργου που έχει ήδη «πιάσει δουλειά»

    2.Χορήγηση αριθμού Εθνικών Συντάξεων –και μάλιστα αναδρομικά από την κατάθεση της αίτησης για σύνταξη- ως μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων, αλλά και άμεση εκπλήρωση μιας υποχρέωσης του ΕΦΚΑ. «Όσα ήδη ισχύουν για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης δεν επηρεάζονται», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.  «Καθώς όμως έχουμε διαπιστώσει ότι με τα σημερινά δεδομένα προσωρινή σύνταξη χορηγείται περίπου στο 30% των περιπτώσεων, επιδιώκουμε να αυξήσουμε το ποσοστό αυτό ώστε να έχουν κάτι να πορευτούν -ενόσω περιμένουν-, αυτοί που τώρα δεν λαμβάνουν τίποτε».

    3.Προτεραιότητα στην καταβολή συντάξεων για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση πριν το 2018. Όπως είπε ο υπουργός, πρόκειται για περίπου 15.000 περιπτώσεις.

    4.Διεύρυνση της χρήσης των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα ειδικά για καταχώρηση δεδομένων (data entry) και δημιουργία φακέλων.

    5.Ειδικά προγράμματα για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων στα πλέον προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία που έχουν συνενωθεί στον ΕΦΚΑ, όπου εντοπίζονται μεγάλες δυσκολίες, με τον κ. Χατζηδάκη να αναφέρει ενδεικτικά το ταμείο των γιατρών (ΤΣΑΥ), των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) και των ναυτικών (ΝΑΤ).

    6.Απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση σύνταξης με την προετοιμασία  κατάλληλων κανονιστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να συμπτυχθούν τα «βήματα» που σήμερα απαιτούνται.

    7.Θεσμοθέτηση Ενιαίου Πλαισίου Υποβολής Συνταξιοδοτικού Αιτήματος ηλεκτρονικά (δηλαδή  όχι υποβολή χειρόγραφων αιτημάτων πλέον, αλλά ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, καταχώρηση κλπ), στο πρότυπο των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.

    8.Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των αρχείων του ΕΦΚΑ, με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την κατεύθυνση αυτή.  Όπως είπε  μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης, στο «ψηφιακό μέτωπο»  εξετάζονται σειρά πρωτοβουλιών άμεσης δράσης, από την αναβάθμιση των ιστοσελίδων του Υπουργείου και  όλων των φορέων (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ κ.α.) ώστε να είναι πιο χρηστικές, έως την αξιοποίηση των ΚΕΠ για την καλύτερη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων και την δημιουργία σύγχρονων τηλεφωνικών κέντρων για να λύνουν τις απορίες των πολιτών και να τους κατευθύνουν στην εκάστοτε αρμόδια υπηρεσία. Για όλα αυτά τα θέματα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και συνάντηση μεταξύ του κ. Χατζηδάκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, που θα έχουν στενή συνεργασία.

    9.Αξιοποίηση περισσότερων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ μεταξύ των οποίων και οι 150 νεοδιοριζόμενοι στα τμήματα ωρίμανσης συνταξιοδοτικών φακέλων και απονομών συντάξεων.

    10.Σταδιακή σύνδεση έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βαθμιαία ενοποίηση των δομών, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να μην παρατηρούνται χρονικά κενά μεταξύ της καταβολής της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.

    Ενεργοποίηση πλατφόρμας

    Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να ανοίξει πλατφόρμα, όπως αποκάλυψε το «Mononews», για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης προκειμένου να καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού για να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και να τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής.

    Διαβάστε επίσης:

    Χατζηδάκης: Δεν επηρεάζονται όσα ισχύουν για την προσωρινή σύνταξη από την άμεση καταβολή της εθνική

    Οι τρεις φάσεις καταβολής της προσωρινής σύνταξης

    Ποιος είναι ο πολύπειρος μάνατζερ Μιχάλης Κεφαλογιάννης που παίρνει στα χέρια του τον ΕΦΚΑ



    ΣΧΟΛΙΑ