Την παροχή εγγυήσεων προς τις εταιρίες οποίες θα χορηγούν μικροπιστώσεις προκειμένου να λειτουργήσει ο θεσμός συζητά και σχεδιάζει όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση.

Το θέμα αυτό φαίνεται να απασχολεί έντονα πια το οικονομικό επιτελείο καθώς οι εγγυημένες χρηματοδοτήσεις δεν έχουν χορηγηθεί παρά σε έναν πολύ μικρό αριθμό εταιριών περίπου 30.000.

Και ενώ χρήματα υπάρχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επειδή ακριβώς έχουν πρόβλημα σημαντικό σε ότι αφορά την αποτιμήσή τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να κριθούν χρηματοδοτήσιμες από τις τράπεζες.

Το στοιχείο αυτό φαίνεται να απασχολεί στο σύνολό της την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ αντιμετωπίστηκε και στις συζητήσεις που διενήργησαν χθες στην Αθήνα ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling μαζί με τον Υφυπουργό αρμόδιο για τα τραπεζικά θέματα κ. Γιώργο Ζαββό.

Το στοιχείο της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα ακόμη και για πολύ πιο ανεπτυγμένες τραπεζικά χώρες της Ευρωπαϊκή ‘Ενωσης καθώς όπως αναφέρουν έγκυροι παράγοντες το πρόβλημα της αποτίμησης γι’ αυτές τις επιχειρήσεις είναι ιδιαιτέρως σοβαρό.

Και καθώς τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολλά και επειδή ακριβώς το πρόβλημα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σημαντικό, αναζητούνται λύσεις οι οποίες σχετίζονται με τα λογιστικά πρότυπα που μπορούν αυτές οι επιχειρήσεις να ακολουθήσουν ώστε να είναι αξιολογήσιμες και χρηματοδοτήσιμες.

Τα πρότυπα αυτά δεν μπορεί να έχουν τη λογική των προτύπων που ακολουθούν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις καθώς δεν θα μπορούν να υπηρετηθούν οικονομικά από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο η ύπαρξη ομοιογένειας στα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων αυτών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια για οικονομίες όπως η ελληνική.

Υπ’ αυτήν την έννοια άκρως πιεστικό φαντάζει το εγχείρημα για τη χώρα μας να λειτουργήσει ο θεσμός των μικροπιστώσεων καθώς ελάχιστες είναι οι εταιρίες που έχουν αδειοδοτηθεί σχετικώς ενώ το ενδιαφέρον συνολικά φαντάζει εξαιρετικά μικρό παρατηρούν έγκυροι παράγοντες.

Ο θεσμός των μικροπιστώσεων αποτελεί και ένα είδος κυβερνητικής πολιτικής καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να στηρίξει το επιχειρείν των νέων ανθρώπων και υπ’ αυτήν την έννοια θα πράξει κάθε τι δυνατόν.

Τα ιδρύματα µικροχρηµατοδοτήσεων μπορούν να χορηγούν, ενδεικτικά, μικροχρηµατοδοτήσεις ως εξής:

α) όλες τις μορφές πιστώσεων μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ, είτε για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών, είτε ως κεφάλαιο κίνησης,

β) προϊόντα χρηματοδοτικής μίσθωσης μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ για την απόκτηση εξοπλισμού,

γ) αυτοτελείς εγγυήσεις µέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ, οι οποίες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη δανείων από άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα,

δ) μορφές πιστώσεων που αποβλέπουν στην ενίσχυση δημόσιων πολιτικών ή την κοινωνική και οικονομική ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ, και οι οποίες αφορούν, ιδίως, στην αντιμετώπιση της ανεργίας ή της αναστολής ή μείωσης του χρόνου εργασίας για λόγους που δεν οφείλονται σε οικεία βούληση.

Διαβάστε επίσης: 

Συνάντηση Ζαββού – Ρέγκλινγκ: Εύσημα για την επιτυχημένη μεταρρύθμιση του προγράμματος «Ηρακλής»

Ρέγκλινγκ: «Κλειδί» για το ελληνικό χρέος τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Μειώνεται η προκαταβολή φόρου σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση