• Οικονομία

    Πώς θα ασφαλίζονται μεγάλες εταιρείες για φυσικές καταστροφές

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλάει στη Βουλή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλάει στη Βουλή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Υποχρεωτική γίνεται η ασφάλιση για μεγάλες εταιρείες έναντι των φυσικών καταστροφών, με σχετική διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή και εκδόθηκε σε ΦΕΚ.

    Το νέο πλαίσιο έρχεται την ώρα που προμηνύεται ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι, ενώ η κλιματική κρίση δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα που “χτυπούν” συνεχώς τη χώρα μας.

    Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα, άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ ασφαλίζονται υποχρεωτικά έναντι πυρκαγιάς από φυσικά αίτια, πλημμύρας και σεισμού, όπως συμβαίνει ήδη για κατοικίες με “αντάλλαγμα” την έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ, το οποίο δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση των επιχειρήσεων.

    Η ασφάλιση καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, τα μέσα παραγωγής και τα αποθηκευμένα προϊόντα, και για ποσοστό τουλάχιστον 70% της αξίας του συνόλου του ενεργητικού.

    Εάν δεν τηρηθεί η υποχρέωση της ασφάλισης, επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ στην υπόχρεη επιχείρηση. Η υπόχρεη επιχείρηση οφείλει, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής του προστίμου, να συμμορφωθεί, διαφορετικά το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

    Οι υπόχρεες σε ασφάλιση επιχειρήσεις εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για υλικές ζημιές στα περιουσιακά στοιχεία της, συμπεριλαμβανομένης της στεγαστικής συνδρομής.

    Διαβάστε επίσης

    Γιάννης Αλιγιζάκης (ΕΛΙΝ): Το πλαφόν είναι στρέβλωση του ανταγωνισμού, ευνοεί τους παραβατικούς



    ΣΧΟΛΙΑ