ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με την Ιταλία πια σε απόσταση σχεδόν 50 μονάδων βάσης στη δεκαετία, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διολισθαίνουν σιγά – σιγά στη «γειτονιά» της Ισπανίας με την αγορά να προεξοφλεί περαιτέρω αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού της χώρα με το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου.
Κινητήριος δύναμη για την αισθητή βελτίωση στην ελληνική αγορά χρέους είναι η εδραίωση της προσδοκίας πως η χώρα θα λάβει φέτος, το αργότερο μέσα στο φθινόπωρο την επενδυτική βαθμίδα βάζοντας οριστικά τέλος σε έναν δύσκολο κύκλο κρίσης αξιοπιστίας που διήρκησε εν τέλει δεκατρία χρόνια.
Όπως εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η δυναμική που διαμορφώνεται είναι πολύ ισχυρή. Εξίσου ισχυρή είναι όμως και η προσδοκία πως οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές να πείσουν τις αγορές πως η προσήλωση στη δημιουργία αυξανόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι δέσμευση, στην πράξη. Αυτό θα είναι και το διαβατήριο για να πάρει η Ελλάδα φέτος την επενδυτική βαθμίδα, ίσως και από δύο οίκους πριν το τέλος του χρόνου.
Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο προκειμένου να επιταχυνθεί η πτώση στο κόστος δανεισμού για δημόσιο και επιχειρήσεις αλλά και η ροή επενδυτικών κεφαλαίων, υψηλότερης ποιότητας στις εγχώριες αγορές ομολόγων και μετοχών, με το βλέμμα στραμμένο στα επίπεδα της Πορτογαλίας (3,2%).
Σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους, αλλά και αναλυτές είναι ένα μεγάλο βήμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ένα όμως ακόμη μεγαλύτερο είναι η διατήρησή της, η εδραίωση και η περαιτέρω αναβάθμιση της οικονομίας σε υψηλότερα σκαλοπάτια, το συντομότερο δυνατόν.
Όπως σημείωνε πρόσφατα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας, η επενδυτική βαθμίδα είναι το όριο, το κατώφλι, και πρέπει να ανεβούμε πάνω από αυτό με τον ίδιο να υπογραμμίζει σε κάθε τόνο πως δημοσιονομικά απέχουμε από το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτείται για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους.
Άλλωστε όπως εύστοχα είχε επισημάνει σε πρόσφατη του τοποθέτηση και ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Στέλιος Παπαδόπουλος, Senior Country Officer για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα στη JP Morgan, η επενδυτική βαθμίδα μας βάζει στη Super League και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων γιατί σε αυτό το επίπεδο ο ανταγωνισμός γίνεται πολύ σκληρός και η επενδυτική βάση γίνεται πιο δύσκολη.
Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κατά περίπου 15 μονάδες από την Κυριακή των εκλογών και την Παρασκευή κινούνταν στο 3,8%, περίπου 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το ιταλικό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκπτωση από το 1999 σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, όπως ανέφερε το Reuters σε δημοσίευμα την Παρασκευή. Το spread της απόδοσης μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς και του γερμανικού Bund στις 138 μονάδες βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2021.
Η Ελλάδα απέχει μία μόλις βαθμίδα από την επενδυτική για την S&P, τη Fitch και τη DBRS και τρεις για τη Moody’s.
Η επόμενη αξιολόγηση είναι στις 9 Ιουνίου από τη Fitch, με πιο περιορισμένες πιθανότητες για επενδυτική βαθμίδα δέκα μόλις μέρες πριν από τις εκλογές.
Στις 21 Οκτωβρίου αναμένεται η S&P και την 1η Δεκεμβρίου η Fitch.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί