Ένα βήμα πιο κοντά στις προμήθειες του CERN βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, μετά και την πρόσφατη οργανωμένη αποστολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης στην έδρα του ευρωπαϊκού οργανισμού πυρηνικών ερευνών στη Γενεύη – ήδη περίπου 50 ελληνικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες από την Κεντρική Μακεδονία, έχουν ενταχθεί στη λίστα των προμηθευτών του CERN. Πρόκειται για εταιρείες που είτε εκπροσωπήθηκαν στις δύο αποστολές που διοργάνωσε η Περιφέρεια είτε είχαν επιχειρήσει, μέσω πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κάποια επικοινωνία με τον ερευνητικό οργανισμό.
Τρία εκατομμύρια ευρώ το ύψος των προμηθειών του CERN σε ελληνικές εταιρείες το 2018
Σύμφωνα με τον σύνδεσμο επικοινωνίας των ελληνικών εταιρειών με το CERN, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικόλαο Μάνθο, το ύψος των προμηθειών του CERN σε ελληνικές εταιρείες για το 2018 διαμορφώθηκε σε περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ. «Στις διαδικασίες αυτές συμμετείχαν περίπου 20 εταιρείες, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων υπέγραψαν συμβόλαια για ποσά της τάξης των 500.000 ή 700.000 ευρώ. Η 15η στη σειρά εταιρεία σύναψε, για παράδειγμα, συμβόλαιο ύψους 40.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και μικρότερου ύψους συμβόλαια» τονίζει ο κ. Μάνθος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διαβεβαιώνουν για το ενδιαφέρον που υπάρχει από την πλευρά του ερευνητικού οργανισμού για την υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι και η Ελλάδα ως χώρα χρηματοδοτεί τις ερευνητικές δραστηριότητες του CΕRN, ενώ στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι να επιστρέφει οφέλη στις χώρες – μέλη του.
Από στυλό μέχρι μικροτσίπ
Η διαδικασία των προμηθειών, ωστόσο, δεν αφορά μόνο εξειδικευμένα υλικά που χρησιμοποιούνται στα πειράματα του CERN. Όπως έχει δηλώσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι ελληνικές επιχειρήσεις από την Περιφέρεια θα μπορούν να προμηθεύουν το CΕRN με διάφορα είδη, από στυλό και δομικά υλικά μέχρι γραφική ύλη και μικροτσίπ.
Κάτι τέτοιο είναι εφικτό καθώς τα συστήματα και οι υποδομές του μεγαλύτερου επιστημονικού πειράματος του κόσμου στην Ελβετία, βρίσκονται σε φάση αναβάθμισης.
Για παράδειγμα, προσκλήσεις υποβολής προσφορών που δημοσιεύτηκαν το 2018 και μέχρι στιγμής το 2019 αφορούσαν σκληρούς δίσκους, μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιβλιοθήκες μαγνητικών ταινιών, οπτικούς ανιχνευτές, αισθητήρες θερμοκρασίας, ενισχυτές, τροφοδοτικά ρεύματος, ηλεκτρικό εξοπλισμό, servers, μνήμες, αισθητήρες σιλικόνης, δοχεία, βιομηχανικές καλωδιώσεις, δομικά υλικά, βίδες, μετασχηματιστές, υγρό άζωτο, κρυσταλλικά από ανοξείδωτο χάλυβα, μονάδες αερισμού, θέρμανσης και κλιματισμού, συστήματα ψύξης κ.α. Πρόσκληση για προσφορές υπήρξε επίσης και για μια σειρά άλλων ειδών και υπηρεσιών όπως μηχανοκίνητες πόρτες, υπηρεσίες πολιτικού μηχανικού, έρευνες αγοράς ή υπηρεσίες κατεδάφισης.
Στην ιστοσελίδα του οργανισμού https://procurement.cern μια εταιρεία μπορεί να εγγραφεί στη λίστα των προμηθευτών του CERN, αλλά και να εισάγει πληροφορίες για τη δραστηριότητά της καθώς και στοιχεία επικοινωνίας.
Το δεύτερο βήμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να παρακολουθεί κάθε ενδιαφερόμενος τις μελλοντικές προκηρύξεις του CERN μέσω της ιστοσελίδας https://found.cern.
Στον σύνδεσμο https://procurement.web.cern.ch/ περιγράφονται, μεταξύ άλλων, ο χρόνος που απαιτείται για κάθε διαδικασία, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η έρευνα αγοράς, η πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους, τα τεχνικά έγγραφα που καλούνται να καταθέσουν οι εταιρείες καθώς και τα ερωτηματολόγια που πρέπει να συμπληρώσουν, ο τρόπος επικοινωνίας με τους υποψήφιους προμηθευτές, συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις, τεχνικές και οικονομικές διευκρινίσεις και άλλες λεπτομέρειες.
Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα όλα τα στοιχεία επικοινωνίας με τους εκπροσώπους τους CERN στην έδρα του τη Γενεύη, τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά καθώς και στοιχεία επικοινωνίας με τους συνδέσμους του σε κάθε χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ – MΠΕ