ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι η Μαρία Λοϊζίδου, ομ. Καθηγήτρια του ΕΜΠ που είναι και η εμπνεύστρια των ετησίων συνεδρίων που έχουν γίνει πλέον θεσμός.
Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε η κυρία Μαρία Λοϊζίδου.
Εκ μέρους του Προέδρου του ΤΕΕ, κ. Γιώργου Στασινού, κήρυξε την έναρξη, η ομ. Καθηγήτρια του ΕΜΠ Τώνια Μοροπούλου, τονίζοντας τη σημασία εφαρμογής της τεχνογνωσίας και καινοτομία που παράγει η επιστημονική κοινότητα στην πράξη και το ρόλο του ΤΕΕ ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας που πρέπει να αναβαθμισθεί.
Στο συνέδριο απεύθυναν χαιρετισμούς ο Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιωργος Κρεμλής, ο Προϊστάμενος στη DGREGIO, υπεύθυνος για την Ελλάδα και την Κύπρο Carsten Rasmussen, ο Προϊστάμενος στον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Arnoldas Milukas, ο Αλέξανδρος Κουλίδης εκπρόσωπος Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Γιώργος Ηλιόπουλος Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Αποβλήτων, ο Πρύτανης του ΕΜΠ.
Σημαντική ήταν η παρουσία των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων που παρουσίασαν τις δραστηριότητες τους στο τομέα διαχείρισης αποβλήτων όπως και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα θέματα περιβάλλοντος-διαχείριση αποβλήτων.
Ο κ. Carsten Rasmussen, Προϊστάμενος στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος έχει υπό την ευθύνη του τις χρηματοδοτήσεις της Κομισιόν για Ελλάδα και Κύπρο (Μεταφορές, Υποδομές, Απορρίμματα, Λύματα, Νερά, κλπ), στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στη διαχείριση απορριμμάτων υιοθετώντας καλές πρακτικές και δίνοντας έμφαση στη διαλογή των υλικών και στην επαναχρησιμοποίησή τους έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει η Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία και οι Πολιτικές.
Ο κ. Arloldas Milukas, υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HORIZON EUROPE για την Κυκλική Οικονομία, ανέπτυξε τις ενότητες των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπου μπορούν να συμμετέχουν Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ινστιτούτα και Επιχειρήσεις με στόχο την καινοτομία.
Μίλησαν ακόμη ο κ. Ν. Αμπατζόγλου, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sherbrooke του Καναδά, ο καθηγητής Stephen Smith από το Imperial College του Λονδίνου, το οποίο έχει καταταγεί Πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη και Δεύτερο στον κόσμο μετά το ΜΙΤ και η κα. Ειρήνη Αγγελιδάκη καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δανίας.
Το συνέδριο είναι διεπιστημονικό, πολυθεματικό και καλύπτει όλο το φάσμα της διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας αλλά και της γαλάζιας οικονομίας και ψηφιακής διακυβέρνησης.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 1000 σύνεδροι από 80 χώρες με παράλληλες παρουσιάσεις καλύπτοντας όλο το φάσμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, κυκλικής οικονομίας και ανάκτησης και αξιοποίησης υλικών.
Τονίσθηκε ότι πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο διαχείρισης στα αστικά απορρίμματα και να δοθεί έμφαση στη διαλογή στην πηγή, δηλαδή εκεί όπου παράγονται, στα σπίτια μας, στις επιχειρήσεις, κλπ.
Η ανάμιξη των απορριμμάτων και μετά ο διαχωρισμός τους δεν μπορεί να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα για να εκπληρωθούν οι στόχοι ανάκτησης υλικών 65% μέχρι το 2035 και ταφή 10%.
Το Συνέδριο παρακολούθησαν ακόμη εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών όπως ο κ. Δ. Κονταξης από Motor Oil και Thalys, ο κ. Παναγιώτης Γκουβούσης από ΗΛΕΚΤΩΡ, ο κ. Γιάννης Μιχαλόπουλος από ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε., η κα. Γεωργία Ρέππα από τον ομιλο Μελισσανίδη HEC, εκπρόσωποι από τις εταιρείες ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΤΙΤΑΝ, ΗΡΑΚΛΗΣ και άλλες εταιρείες.
Διαβάστε επίσης:
Κοινωνικός τουρισμός: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα – Δείτε αν είστε δικαιούχος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές