• Οικονομία

    Πώς μπορούν να εξασφαλίσουν το μίνιμουμ εισόδημα οι εποχικοί εργαζόμενοι-Υπό εξέταση το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την τρέχουσα τουριστική περίοδο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού με καταστροφικές συνέπειες για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

    Οι κρατήσεις σε τουριστικά καταλύματα βρίσκονται στο ναδίρ με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό να παραμένουν άνεργοι ή να απασχολούνται για λίγες ώρες, ενώ ακόμη και εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και χώρους εστίασης 12μηνης διάρκειας να απασχολούνται σε καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.

    Στους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας τα μισά τουριστικά καταλύματα και οι χώροι εστίασης παραμένουν ακόμη κλειστά, ενώ οι συνέπειες είναι καταστροφικές για όλες τις επιχειρήσεις των συγκεκριμένων περιοχών.

    Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είναι αδύνατον να επιβιώσουν οικογένειες με 543 ευρώ το μήνα για το τετράμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ το πρόβλημα θα φανεί στην πραγματική του διάσταση το χειμώνα, επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενοι δαπανούν το αποθεματικό των καλοκαιρινών μηνών, το οποίο φέτος θα είναι ανύπαρκτο.

    Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επικρατεί προβληματισμός, καθώς το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» δεν έχει την αναμενόμενη ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις- εργοδότες η πλειοψηφία των οποίων προτιμάει να προχωρήσει σε απολύσεις και μείωση των ωρών απασχόλησης του προσωπικού από το να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Τα νούμερα ήταν απογοητευτικά την προηγούμενη εβδομάδας όπου η συμμετοχή ήταν μόλις 3.000 επιχειρήσεις με προσωπικό 30.000 εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», πέρα από την επιδότηση των εισφορών μέρος του μισθού που χάνουν οι εργαζόμενοι από το κράτος, εξετάζεται να δοθούν κι άλλα κίνητρα, προκειμένου να γίνει ελκυστικότερο το πρόγραμμα και ταυτόχρονα να διασφαλιστούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων ζητάει να αποσαφηνιστεί ο τρόπος εφαρμογής των μειωμένων ωρών απασχόλησης των εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις ζητούν διευκρινήσεις εάν το 50% του χρόνου εργασίας δεν αφορά κάθε μεμονωμένη εβδομάδα, αλλά τον μέσο εβδομαδιαίο χρόνο στη διάρκεια του μήνα εφαρμογής, ή ακόμη και του 15νθήμερου εφαρμογής.

    Το «Mononews» με την βοήθεια του δικηγόρου- εργατολόγου Γιάννη Καρούζου τις δυνατότητες απασχόλησης των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων:

    Ο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος

    -Οι υποχρεωτικώς επαναπροσληφθέντες σε εποχικό ξενοδοχείο που επαναλειτούργησε

    Εφόσον έχουν επαναπροσληφθεί σε ξενοδοχείο εποχικής λειτουργίας μπορούν με απόφαση του εργοδότη τους να τεθούν σε αναστολή για τέσσερις μήνες., αναδρομικά από 1-6-2020 έως 30-09-2020. Για την υπαγωγή τους σε αναστολή, απαιτείται δήλωση του εργοδότη στο ΠΣ Εργάνη. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα είναι δικαιούχοι ειδικής αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για κάθε μήνα αναστολής. Επιπλέον δε, θα ασφαλίζονται από τον κρατικό μηχανισμό, με τις ασφαλιστικές εισφορές να υπολογίζονται επί των 534 ευρώ.

    -Οι υποχρεωτικώς επαναπροσληφθέντες σε εποχικό ξενοδοχείο που δεν θα επαναλειτουργήσει

    Σε περίπτωση που το εποχικό ξενοδοχείο δεν επαναλειτουργήσει, τότε οι εργαζόμενοι που υποχρεωτικά θα επαναπροσλαμβάνονταν για την τουριστική σεζόν 2020, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534, το οποίο θα καταβάλλεται ανά μήνα από 1-06-2020 έως 30-09-2020. Σε αυτή την περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα προβούν σε μονομερείς δηλώσεις στο Εργάνη, προκειμένου να λάβουν το εν λόγω μηνιαίο χρηματικό ποσό, χωρίς να απαιτείται πρόσληψη από τον εργοδότη ή δήλωση του τελευταίου.

    -Οι υποχρεωτικώς επαναπροσληφθέντες σε εποχικό ξενοδοχείο που θα επαναλειτουργήσει καθυστερημένα

    Αν η εποχική επιχείρηση, καθυστερήσει την επαναλειτουργία της τότε οι εργαζόμενοι έχουν τις εξής επιλογές. Έστω ότι το εποχικό ξενοδοχείο επαναλειτουργήσει 15 Ιουλίου, οι εργαζόμενοι, πρέπει να προβούν μόνοι τους σε δήλωση στο Εργάνη για το χρονικό διάστημα 1-6-2020 έως 30-06-2020, ώστε να λάβουν τα 534 ευρώ. Επιπλέον, θα πρέπει να υποβάλλουν και μια δεύτερη μονομερή δήλωση στο Εργάνη για χρονικό διάστημα από 1-7-2020 έως 14-07-2020, για να λάβουν την αναλογία των 534 ευρώ. Στις 15-07-2020, ημερομηνία επαναλειτουργίας του ξενοδοχείου, θα πρέπει να επαναπροσληφθούν. Εφόσον ο εργοδότης τους επιθυμεί να τους θέσει σε αναστολή για παραπάνω μήνες, ή μέχρι εξαντλήσεως του νομοθετικού ορίου, δηλαδή μέχρι τις 30-09-2020, πρέπει ο ίδιος να προβεί σε σχετική δήλωση για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα.

    -Διαδικασία υποχρεωτικής ανάκλησης της 4μηνης αναστολής

    Οι εργαζόμενοι ξενοδοχείου που έχει επαναλειτουργήσει και έχουν τεθεί σε αναστολή, υποχρεωτικά θα επανέρχονται στην εργασία τους, ανάλογα με την πληρότητα της επιχείρησης, Με αυτόν τον τρόπο, αν υπάρχει πληρότητα 20%, θα επιστρέψει το 1/3 των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή, με πληρότητα 50%, θα επιστρέψει υποχρεωτικά τα 2/3, ενώ με 80% πληρότητα, το σύνολο των εργαζομένων.

    Για αυτούς τους εργαζόμενους, δηλαδή για εκείνους που υποχρεωτικά θα επανέλθουν στην εργασία τους, με οριστική ανάκληση, δεν υπάρχει η δυνατότητα να τεθούν εκ νέου σε αναστολή, ακόμα και στην περίπτωση που ο αριθμός των κρατήσεων, και ως εκ τούτου την πληρότητας,  μειωθεί.

    -Εκείνοι που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης

    Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, είναι δικαιούχοι έκτακτης αποζημίωσης, η οποία θα έχει τρίμηνη διάρκεια και θα καταβάλλεται για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Οι προϋποθέσεις όμως που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά είναι οι εξής : α) να έχουν εργαστεί στην τουριστική περίοδο 2019 ( είτε με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, είτε με μερικής), β) να έχουν λάβει επίδομα ανεργίας από τον 09/2019 έως τον 02/2020, γ) να παραμένουν τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020 εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.



    ΣΧΟΛΙΑ