• Οικονομία

    Πορτογαλία: Αύξηση 7,5% στον αριθμό των ξένων τουριστών το πρώτο εξάμηνο

    • NewsRoom


    Ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Πορτογαλία αυξήθηκε κατά 7,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, το καλύτερο πρώτο εξάμηνο που έχει καταγραφεί ποτέ, ανοίγοντας τον δρόμο για άλλη μια χρονιά ρεκόρ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

    Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) ανέφερε πως περισσότεροι από 8,8 εκατομμύρια ξένοι διέμειναν σε ξενοδοχεία στην Πορτογαλία εκείνη την περίοδο, προσθέτοντας πως μόνο τον Ιούνιο, σχεδόν δύο εκατομμύρια επισκέπτες εισήλθαν στη χώρα, αριθμό που αποτελεί επίσης ρεκόρ, από 6,9% ένα χρόνο νωρίτερα.

    Ο τουρισμός είναι ένας κρίσιμος τομέας της πορτογαλικής οικονομίας και πέρυσι ο αριθμός των ξένων τουριστών στην Πορτογαλία κατέρριψε ρεκόρ ξεπερνώντας τα 18 εκατομμύρια.

    Το σύνολο της κατανάλωσης που συνδέεται με τον τουρισμό, που ανήλθε στα 43,7 δισ. ευρώ, αντιστοιχούσε στο 16,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πέρυσι, δημιουργώντας περίπου το μισό του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 2,3%, σύμφωνα με στοιχεία του INE που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

    Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο μέτρησης, η εξάρτηση της Πορτογαλίας από τον τουρισμό είναι από τις μεγαλύτερες στην ηπειρωτική Ευρωπαϊκή Ένωση και έρχεται δεύτερη μετά την Ισλανδία, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι επισκέπτες από τη Βρετανία αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών αφίξεων, και ακολουθούσαν από κοντά οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αυξάνονται ως πηγή τουρισμού στη χώρα, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες η κάθε μια. Οι γείτονες Ισπανοί έχουν το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο στις αφίξεις.

    Το INE ανέφερε πως ο ξενοδοχειακός τομέας κατέγραψε τουλάχιστον 14 εκατομμύρια επισκέπτες, περιλαμβανομένων ντόπιων ταξιδιωτών, με τα συνολικά ξενοδοχειακά έσοδα να έχουν αυξηθεί 12,3% σε ετήσια βάση στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Σε ξεχωριστή έκθεσή του το INE ανέφερε πως ο αριθμός των ταξιδιωτών που πέρασαν από τα πορτογαλικά αεροδρόμια τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 5,6% φθάνοντας τα 6,7 εκατομμύρια σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

    Διαβάστε επίσης

    Κυβέρνηση: Το 55% του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» έχει ήδη συμβασιοποιηθεί ή βρίσκεται προς τελική υπογραφή με οριστικούς αναδόχους

    Πολωνία: Δίωξη σε έναν Ισπανό ρωσικής καταγωγής για κατασκοπεία

    Νορβηγία: Κέρδη $138 δισ. για το κρατικό επενδυτικό ταμείο



    ΣΧΟΛΙΑ