Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης και ειδικά στη νοητή ευθεία Μεγάρου Μαξίμου – υπουργείου Οικονομικών ως προς το αν θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στα πρόσωπα που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αναγνωρίζοντας ειδικά το γεγονός ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, χάρη στις δικές του προσπάθειες, διαπραγματεύσεις και επαφές εκ του ρόλου του στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνέβαλε στον μέγιστο βαθμό παραμονής της χώρας στο ευρώ, το καλοκαίρι του 2015.

Τότε που κυριαρχούσε η αλλοπρόσαλλη πολιτική του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάν(ν)η Βαρουφάκη και στην συνέχεια τα απανωτά stress tests ή ακόμα-ακόμα με την αγορά και την πραγματική οικονομία στα… κάγκελα λόγω των capital controls, ο κ. Στουρνάρας ήταν εκείνος που κράτησε το τραπεζικό σύστημα όρθιο, δεχόμενος ταυτόχρονα σε προσωπικό επίπεδο επιθέσεις από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και, γιατί όχι, συνθέτουν τη σύγχρονη οικονομική ιστορία της εποχής των μνημονίων, που συρρίκνωσαν το ΑΕΠ κατά 27% κι έβγαλαν εκτός τραπεζών περισσότερα από 90 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα και στην συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας σε τηλεοπτικό σταθμό, μίλησε για μια ακόμα φορά για την ανάγκη ανανέωσης των προσώπων στις κυβερνητικές θέσεις, με την τοποθέτηση τεχνοκρατών και άφθαρτων επαγγελματιών σε κρίσιμα πόστα.

Επειδή όμως έχουν γραφτεί πολλά και πρόκειται να γραφτούν ακόμα περισσότερα μέχρι τις 26/6 που αλλάζει διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ή πρόκειται να ανανεωθεί η θητεία του, έχει ξεκινήσει από τώρα η διαδικασία της ονοματολογίας, εμπλέκοντας ακόμα και την Φραγκφούρτη, όπου και η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την 1η Νοεμβρίου η τέως επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, πρόκειται να διαβεί το γραφείο του επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι στο γυάλινο κτίριο στη Φραγκφούρτη.

Ο κ. Στουρνάρας, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, κληθείς να σχολιάσει την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει σαφές στίγμα ως προς το τι θα πράξει η διάδοχος του κ. Ντράγκι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν ισχυρά νομισματικά, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά επιχειρήματα που υποδηλώνουν ότι η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συνεχίσει, περισσότερο ή λιγότερο, στην ίδια γραμμή».

Αυτό ήταν αρκετό ακόμα και για συστημικούς τραπεζίτες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr, να ανασύρουν από το αρχείο τους παλαιότερα δημοσιεύματα για τις σχέσεις Στουρνάρα – Λαγκάρντ, από την εποχή που ο νυν διοικητής της ΤτΕ ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά. Σύμφωνα με τα οποία, συχνά-πυκνά εκείνη την εποχή, και συγκεκριμένα το 2014, έναν χρόνο πριν από τα τραγελαφικά γεγονότα της «ηρωικής» διαπραγμάτευσης της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τις γνωστές συνέπειες (…), ο κ. Στουρνάρας ερχόταν σε… κόντρα με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Κι αυτό γιατί ζητούσε αλλαγή στην χρονική αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ, ενώ ήταν μόνιμη η διαμάχη με τα στελέχη του Ταμείου ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της εποχής, με τα τελευταία συνήθως να πέφτουν έξω.

Σε κάθε περίπτωση, για τις τυχόν αλλαγές στη θέση του διοικητή ή των μελών της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν εν μια νυκτί ούτε στο πόδι, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.

Σημειωτέον ότι στις 19/8 αλλάζει η θέση του υποδιοικητή κ. Ι. Μουρμούρα και τον Μάρτιο του 2021 του έτερου υποδιοικητή κ. Θ. Μητράκου.

Για την ιστορία και μόνο, τόσο ο Γιώργος Προβόπουλος όσο και ο Νίκος Γκαργκάνας έκαναν μόνο μία θητεία, που δεν ανανεώθηκε.

Από τους συνολικά 10 διοικητές που έχουν υπάρξει στα χρόνια της μεταπολίτευσης, οι μεγαλύτερες θητείες στο «τιμόνι» της ΤτΕ ήταν εκείνες των Λουκά Παπαδήμου και του Δημήτρη Χαλικιά (8 χρόνια) καθώς κι εκείνη του εμβληματικού Ξενοφώντα Ζολώτα (7 χρόνια).

Αντίθετα χρονικά περιορισμένες ήταν οι θητείες των υπολοίπων που χρημάτισαν διοικητές της ΤτΕ (Παναγή Παπαληγούρα, Γεράσιμου Αρσένη, Τίμου Χριστοδούλου και Γιάννη Μπούτου).