ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέο πακέτο μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους φέρνει η ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης. Το οικονομικό επιτελείο αναζητά λύση σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη εξίσωση, καθώς καλείται να αναζητήσει τόσο τον τρόπο διαχωρισμού των επιχειρήσεων, όσο και το δημοσιονομικό κόστος που επιβάλει η λήψη των μέτρων στήριξης.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Αρχικά, το αποθεματικό για το επικείμενο κύμα της «Όμικρον», που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2022, αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, όπως είχαμε επισημάνει στο mononews πριν από τα Χριστούγεννα.
Χτίζεται διπλό πακέτο μέτρων – Στο 1 δισ. ευρώ το αποθεματικό για το επικείμενο κύμα της Όμικρον
Το οικονομικό επιτελείο όμως, δεν προτίθεται να εξαντλήσει άμεσα όλο το κονδύλι, αφού ουδείς γνωρίζει την εξέλιξη της μετάλλαξης, ενώ θα πρέπει να διατηρήσει «δύναμη πυρός» και για το ενδεχόμενο επανάληψης της υγειονομικής κρίσης και το φθινόπωρο του 2022.
«Χειρουργικά» μέτρα
Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του οικονομικού επιτελείου είναι ο διαχωρισμός των πληττόμενων επιχειρήσεων, ώστε να υπάρξει δίκαιη κατανομή των μέτρων στήριξης. Αρκετά καταστήματα εστίασης διαθέτουν ίδιους ΚΑΔ με επιχειρήσεις που δεν θα πληγεί ιδιαίτερα ο τζίρος τους, αφού ο περιορισμός ξεκινά από τις 12 το βράδυ και επιβάλλεται περιορισμός στον αριθμό των καθήμενων (6 ανά τραπέζι), ενώ θα απαγορεύεται πλήρως η μουσική.
Από τη στιγμή που τα μέτρα δεν πρόκειται να είναι οριζόντια, προκρίνεται η λύση της μείωσης τζίρου, όπως είχε συμβεί και τις προηγούμενες φορές που είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.
Από τη στιγμή που τα περιοριστικά μέτρα έρχονται κατόπιν κρατικής εντολής, οι επαγγελματίες της εστίασης ζητούν την επαναφορά ορισμένων μέτρων που θα μπορέσουν με μετριάσουν τις απώλειες που θα υποστούν.
Ψηλά στη λίστα των αιτημάτων τους είναι η επιστροφή του μέτρου της αναστολής εργασίας για τους εργαζόμενους και την έκτακτη ενίσχυση των 534 ευρώ, αλλά και την καταβολή μειωμένων ενοικίων.
Τα μέτρα που ζητούν οι επαγγελματίες
Αυτά τα δυο μέτρα θεωρούνται ότι θα μπορέσουν να ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις, αφού αποτελούν τις άμεσες υποχρεώσεις τους.
Πέραν αυτών, η επιμελητηριακή κοινότητα θεωρεί αναγκαία:
- την κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,
- τη χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου,
- την ενίσχυση της ρευστότητας τους μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και
- τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης στο 6%.
Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε πρόσφατα παράταση στην καταβολή των πρώτων δόσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών όσο και του εφάπαξ ποσού, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για περαιτέρω μείωση του ποσού της επιστροφής των ενισχύσεων.