ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κορκίδης για την οικονομική αποτίμηση 2024: Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία της οικονομίας μας
Η Βαρσοβία σχεδιάζει να διαθέσει το 4,7% του ΑΕΠ της για την άμυνα το 2025, καθώς αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με το Bloomberg, σχεδιάζει να διαθέσει το 4,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της για τις αμυντικές της δαπάνες το 2025, δήλωσε σήμερα στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP ο υφυπουργός Άμυνας Στανισλάβ Βζιάτεκ, πριν από τη συνέντευξη Τύπου για τον προϋπολογισμό της χώρας για το επόμενο έτος τον οποίο ενέκρινε η κυβέρνηση.
Το κεντρώο φιλοευρωπαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ο Συνασπισμός των Πολιτών, ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του περασμένου έτους, δεσμευόμενο να επαναφέρει την Πολωνία στην ευρωπαϊκή επικρατούσα τάση μετά από οκτώ ταραχώδη χρόνια εθνικιστικής διακυβέρνησης.
Ωστόσο, αγωνίστηκε να ξεπεράσει την αντίθεση στη νομοθετική της ατζέντα από τον πρόεδρο Άντρζεϊ Ντούντα, σύμμαχο της πρώην κυβέρνησης της οποίας η θητεία λήγει στα μέσα του 2025.
Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο περικοπών δαπανών, ενόψει των επικείμενων εκλογών.
Το προγραμματισμένο δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2025, ξεπερνά τις προσδοκίες των αναλυτών, κάτι που ο υπουργός Οικονομικών Άντζεϊ Ντομάνσκι είπε ότι οφείλεται εν μέρει στην ανάγκη εξαγοράς ομολόγων από την εποχή Covid, που εκδόθηκαν από κρατικά ιδρύματα.
Ο Ντομάνσκι υποβάθμισε τη δημοσιονομική πρόκληση, λέγοντας στο Bloomberg αυτόν τον μήνα ότι η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, που αναμένεται στο 3,9% το επόμενο έτος, θα βοηθήσει να κρατηθεί υπό έλεγχο το δημοσιονομικό κενό.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα περάσει στη συνέχεια από το κοινοβούλιο, το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει το προγραμματισμένο επίπεδο ελλείμματος, αλλά μπορεί να αναδιατάξει τις δαπάνες.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία-Κατάρ: Κοινή μοίρα μαχητικών αεροσκαφών ανακοίνωσαν οι δύο χώρες
Ρωσία: Λέει όχι στην Ουκρανία για ειρήνευση – Θα συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις
Κιρ Στάρμερ για Ευρωπαϊκή Ένωση: Ναι στην προσέγγιση – Όχι στην επανένταξη