Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ
Χωρίς το άγχος των αγορών κινείται η κυβέρνηση έχοντας ήδη καλύψει περίπου το 40% του φετινού δανειακού της προγράμματος διατηρώντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το χρόνο της επόμενης μεγάλης κοινοπρακτικής έκδοσης. Αυτό σημαίνει πως η επόμενη έκδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε χρονική περίοδο νωρίτερα ή/και αργότερα από την 7η Μαρτίου που αναμένεται η προγραμματισμένη αξιολόγηση από τον διεθνή οίκο Moody’s, εφόσον κριθεί πως έχει ανοίξει κατάλληλο παράθυρο στις αγορές.
Στο οικονομικό επιτελείο πάντως κρατούν μικρό καλάθι για μια θετική έκπληξη αφού από την τελευταία αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες από την Moody’s έχουν μεσολαβήσει μόνο λίγοι μήνες.
Η Moody’s αξιολογεί την ελληνική οικονομία στο Ba1 με σταθερή προοπτική, ένα μόλις σκαλοπάτι πριν την επενδυτική και παραμένει μεγάλο στοίχημα το πότε θα μας τη δώσει καθώς τότε θα ξεκλειδώσει νέα δεξαμενή χρηματοδοτικών κεφαλαίων για ελληνικά assets. Με τα σημερινά δεδομένα εντονότερο είναι το ενδιαφέρον για την τοποθέτηση που θα κάνει η S&P τον Απρίλιο, παραμονές Ευρωεκλογών αν και εκεί οι εκτιμήσεις σε αυτή τη φάση παραμένουν συντηρητικές. Άλλωστε η πρόοδος που συντελείται στην οικονομία είναι αξιοσημείωτη ωστόσο όπως εκτιμούν οικονομικοί κύκλοι οι προκλήσεις παραμένουν σε ένα επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον στην ευρωζώνη ενώ εν όψει ευρωεκλογών δύσκολα κάποιος οίκος θα έπαιρνε μεγάλες αποφάσεις. Άλλωστε και τυπικά είθισται μετά από μια αναβάθμιση μεσολαβούν συνήθως 12 – 18 μήνες μέχρι την επόμενη αξιολόγηση.
Θετική εικόνα για την Ελλάδα
Σε κάθε περίπτωση μέχρι τώρα η παρουσία της Ελλάδας στις αγορές είναι θετική και οι ελληνικοί τίτλοι απολαμβάνουν καλής αποδοχής. Είναι ενδεικτική η άριστη εξέλιξη της πρώτης έκδοσης του δημοσίου η οποία προσέλκυσε 35 δις. ευρώ προσφορών με το δημόσιο να δανείζεται με ιδιαίτερα καλούς όρους 4 δισ. ευρώ. Η επόμενη έκδοση λογικά θα γίνει εντός πρώτου εξαμήνου καθώς είναι στη στρατηγική του δημοσίου να καλύπτει εμπροσθοβαρώς το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα που φέτος αναμένεται στα 10 – 12 δις. ευρώ ίσως και παραπάνω εάν τελικά η χώρα αποφασίσει να προχωρήσει στην έκδοση πράσινου ομολόγου, απόφαση όμως που δεν αναμένεται να ληφθεί πριν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Να σημειωθεί επίσης πως τις επόμενες μέρες άλλωστε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναμένεται να έχουν μια αρκετά καθαρή εικόνα για το κλείσιμο του 2023 και το εύρος της υπέρβασης έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ που δημιουργεί θετικό carry over για τη φετινή εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν στο 3,4% και το spread με το αντίστοιχο γερμανικό bund στις 102 μονάδες βάσης, όταν το ισπανικό ήταν στο 3,35% και στις 98,5 μονάδες βάσης αντίστοιχα και το πορτογαλικό στο 3,1% και στις 72,1 μονάδες αντιστοίχως.
Διαβάστε επίσης:
Ιβάν Σαββίδης: Κατάσχονται τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ουκρανία
Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω καθυστερήσεων και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς
Golden Visa: Σε ποιες περιοχές θα αυξηθεί σε 800.000 ευρώ το επενδυτικό όριο