Αιτία του πολέμου είναι το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο με την έγκριση της Κομισιόν έχει στόχο να «καθαρίσει» 30δισ. ευρώ  προβληματικά δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών σε ορίζοντα 18μηνου.

Ο «Ηρακλής» από μόνος του δεν αρκεί, ανέφερε μιλώντας χθες  στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, και πούσαρε εκ νέου το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κεντρική τράπεζα της χώρας για τον περιορισμό των προβληματικών δανείων.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό, αν και έχει ανακοινωθεί εδώ και μήνες,  φαίνεται να έχει «σκαλώσει» καθώς η ΕΕ δεν  δίνει  προς το παρόν την έγκριση της.

«Αυτή τη στιγμή μία και μόνη πρόταση υπάρχει (σ.σ για τον περιορισμό των προβληματικών δανείων) αυτή της ελληνικής  κυβέρνησης», είχε δηλώσει με έμφαση χθες το μεσημέρι ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα κ. Γιώργος Ζαββός.

Και μάλιστα όπως χαρακτηριστικά  ανέφερε ο υφυπουργός,  το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ήδη την επόμενη μέρα του «Ηρακλή».

Διότι όπως είπε, «ο κρίσιμος παράγοντας για μας σήμερα, δεν είναι μόνο η εξάλειψη των  «κόκκινων» δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά  και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» και προανήγγειλε ότι έρχεται και «Ηρακλής 2», το  σχέδιο της επόμενης μέρας.

«Θα εξετάσουμε νέες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις, με ανοικτό πνεύμα», τόνισε ο κ. Ζαββός και διευκρίνισε (απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με το σχέδιο της ΤτΕ), πως οι λύσεις  θα πρέπει να πληρούν  τέσσερις βασικούς κανόνες και συγκεκριμένα την επίπτωση από την εφαρμογή τους στα κεφάλαια των τραπεζών, την δημοσιονομική επίπτωση, αν από την εφαρμογή τους ενεργοποιείται το bail in, και αν είναι προϊόν που θα είναι ελκυστικό για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Μάλιστα παρομοίασε το σχέδιο Ηρακλής με μία εξαώροφη πολυκατοικία, όπου οι δυο τελευταίοι όροφοι είναι το senior ομόλογο που θα έχει την κρατική εγγύηση –με προμήθεια κατ΄ έτος για τις τράπεζες κάτω από το 2% σήμερα-, με την προϋπόθεση όμως ότι θα διατεθούν σε ιδιώτες επενδυτές τουλάχιστον το 50% των ενδιάμεσων (mezzanine) και χαμηλής (junior) διαβάθμισης ομολόγων.

 Η απάντηση του κεντρικού τραπεζίτη ήρθε λίγο αργότερα, όταν ο κ. Στουρνάρας ανέβηκε ως ομιλητής  στο βήμα της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά μιλώντας για την ελληνική οικονομία και τη ναυτιλία, άφησε αιχμές ότι ο «Ηρακλής» δεν είναι αρκετός…

Έκανε λοιπόν αναφορά στο πρόβλημα «κόκκινα» δάνεια και ειδικότερα στο σχέδιο «Ηρακλής», χαρακτηρίζοντας το μεν προς τη σωστή κατεύθυνση που όμως δεν φτάνει.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως: Δεδομένου όμως του μεγέθους αυτού του προβλήματος, το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει σε αμέσως επόμενο στάδιο να συμπληρωθεί και από άλλα, περισσότερο ολιστικά και συστημικά σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ωστόσο σημείωσε ότι: Υπό το πρίσμα αυτό είναι σημαντικό να εφαρμοστούν συστημικές λύσεις, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ίδιες οι τράπεζες για την ταχεία βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους. Οι ελληνικές τράπεζες διαχειρίζονται προβλήματα ποιότητας του ενεργητικού εδώ και πολλά χρόνια και πρέπει τώρα να επιταχύνουν τις προσπάθειες για να προσεγγίσουν τους μέσους όρους της ΕΕ εντός εύλογου χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα κράτη-μέλη που αντιμετώπισαν πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό τους σύστημα εφάρμοσαν παρόμοιες συστημικές λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε σήμερα το σχέδιο «Ηρακλής» από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στηρίζεται στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS) μέσω παροχής κρατικής εγγύησης ύψους 9 δισεκ. ευρώ, στο ασφαλέστερο (senior) μερίδιο της τιτλοποίησης που θα πραγματοποιηθεί. Το σχήμα αυτό, που πρέπει να εξειδικευθεί μέσω του εφαρμοστικού νόμου, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος.