Με πυρετώδεις ρυθμούς το Υπουργείο Οικονομικών γράφει αυτή την περίοδο το νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για το φιλόδοξο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου να βάλει «φρένο» στην απόκρυψη εισοδημάτων και στο «κλέψιμο» του ΦΠΑ, που στοιχίζουν κάθε χρόνο πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία.

1

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν καθημερινά στη χώρα μας χάνεται ΦΠΑ ύψος 300.000 ευρώ ή 3,2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στις εισπράξεις ενάμιση ΕΝΦΙΑ κάθε έτος.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το «κενό ΦΠΑ» στην Ελλάδα περιορίστηκε από το 21% το 2020 στο 17,8% το 2021 ή από τα 3,426 δισ. ευρώ δυνητικών εσόδων ΦΠΑ το 2020 στα 3,231 δισ. ευρώ το 2021 αντίστοιχα.

Ένα τμήμα αφορά τις φοροαπαλλαγές του ΦΠΑ και τους μειωμένους συντελεστές και τα υπόλοιπα από τις απάτες, τη φοροδιαφυγή και τις πτωχεύσεις.

Η μείωση αυτή οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στη διαδικασία ψηφιοποίησης όλων των συναλλαγών με την εφορία, ένα σχέδιο που θα ξετυλιχθεί τους επόμενους μήνες με βάση και το νέο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ

Το οικονομικό επιτελείο άλλωστε, έχει διαμηνύσει πως όποια έσοδα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα κατευθυνθούν σε νέες μειώσεις φόρων, για την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι έως το 2026 το «κενό ΦΠΑ» να φτάσει στο 9% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπουν στα κρατικά ταμεία και θα χρηματοδοτήσουν επιπλέον μέτρα στήριξης και μειώσεις φόρων.

Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι η «τρύπα» στα έσοδα του ΦΠΑ το 2017 ξεπερνούσε τα 6 δισ. ευρώ, κάτι που αποδίδεται στην αύξηση των φόρων που είχαν επιβληθεί μετά το 2015.

Ωστόσο, από το 2019 έως και το 2021 υπήρξε συρρίκνωση στο «κενό ΦΠΑ» κατά σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία μπήκαν στα κρατικά ταμεία ως επιπλέον έσοδα.

Τα 10 νέα «εργαλεία»

Με τη χρήση της τεχνολογίας, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέες παρεμβάσεις κατά της φοροδιαφυγής, προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτό το τεράστιο «αγκάθι», μέσα από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την ενίσχυση των ελέγχων και των διασταυρώσεων.

Τα 10 νέα «εργαλεία» που φέρνει το οικονομικό επιτελείο με το επερχόμενο νομοσχέδιο είναι:

1. Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024. Το μέτρο αφορά 450.000 επιχειρήσεις και θα καταγράφεται κάθε συναλλαγή με τα POS στην ταμειακή μηχανή, δηλαδή δεν θα πραγματοποιείται καμία πληρωμή αν δεν εκδοθεί πρώτα απόδειξη.

2. Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα καταστούν υποχρεωτικά από το 2024, ώστε να περάσουν οι επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή. Πλέον, τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση.

3. Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια συνδέονται άμεσα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας myDATA με το νέο έτος. Εντός του 2024 θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις να διαβιβάζουν τα έσοδα και τα έξοδα στην πλατφόρμα.

4. Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών από όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου.

5. Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και όχι με μετρητά. Από τις 338.511 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων συνολικού ύψους 27,7 δις ευρώ, εκ των οποίων οι 42.613 μεταβιβάσεις έγιναν αποκλειστικά με μετρητά ύψους 462,5 εκατ ευρώ και οι 41.741 που εξοφλήθηκαν εν μέρει με μετρητά.

6. Ενεργοποίηση ψηφιακού δελτίου αποστολής. Στις αρχές του έτους πιλοτικά και έως το τέλος του έτους κανονικά. Για τα αγαθά που διακινούνται στη χώρα θα υπάρχει real time παρακολούθηση. Το δελτιο αποστολής θα περιλαμβάνει τα στοιχεία που απαιτούνται για τη διευκόλυνση των ελέγχων της ΑΑΔΕ.

7. Αύξηση του προστίμου παράνομων συναλλαγών άνω των 500 ευρώ σε πόσο διπλάσιο της συναλλαγής. Έτσι, αν γίνει μια συναλλαγή με μετρητά ύψους 600 ευρώ, το πρόστιμο θα ανέλθει στα 1.200 ευρώ.

8. Θεσμοθέτηση πληρωμής προνομιακών επιδομάτων μέσω πιστωτικών καρτών

9. Αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας, ώστε να μην έχουν καμία δυνατότητα συνεργασίας με άλλες εταιρείες

10. Παρεμβάσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Θα υπάρχει φόρος διαμονής σε όλες τις μισθώσεις, ενώ όσοι διαθέτουν πάνω από 2 ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία.

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 3,2 δισ. το χρόνο χάνει η Ελλάδα από τον ΦΠΑ – Στοιχεία σοκ από την Κομισιόν

Κ. Χατζηδάκης στη γερμανική Handelsblatt: Η επενδυτική βαθμίδα είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Διχασμός στην ΕΚΤ για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Τι είπε η Λαγκάρντ για πληθωρισμό