ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιπλέον φορολογικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής «έδειξε» ο προϋπολογισμός του 2025, που κατατέθηκε χθες, 20/11, στη Βουλή.
Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχουν αρχίσει να αποδίδουν νέους «καρπούς», αναδεικνύοντας κρυφά εισοδήματα που όλα τα προηγούμενα χρόνια παρέμειναν κάτω από το ραντάρ της εφορίας. Τα επιπλέον έσοδα που μπήκαν στα κρατικά ταμεία από ΦΠΑ αγγίζουν το 1 δις ευρώ και αποδίδονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην φοροδιαφυγή και όχι στις πληθωριστικές πιέσεις.
Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων. Η συνολική αύξηση αγγίζει τα 1,15 δις ευρώ, ωστόσο, όπως διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη του γενικού λογιστηρίου του κράτους, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα σχεδόν 300 εκατ. ευρώ που προήλθαν από την έκτακτη εισφορά στις εταιρείες διύλισης.
Υπερέσοδα 3,7 δισ. ευρώ
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν όμως, πως φέτος πραγματοποιήθηκε μια πραγματική εκτίναξη των φορολογικών εσόδων κατά 3,75 δισ. ευρώ. Πέραν δηλαδή, από τα 1,8 δισ. της φοροδιαφυγής, καταγράφεται και αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Αυτή η αύξηση κατά 7,7% πάνω από τον στόχο αποδίδεται στην ενίσχυση των εισοδημάτων και συνεπώς του φόρου μισθωτών υπηρεσιών που παρακρατείται.
Συνολικά τα έσοδα από φόρους αναμένεται να ανέλθουν στο σύνολο της φετινής χρονιάς στο ύψος των 66.713 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,754 εκατ. ευρώ ή 6% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2024.
Ποια μέτρα χρηματοδοτήθηκαν
Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εξηγούν στο mononews πως τα επιπλέον έσοδα των 1,8 δισ. που βρέθηκαν από την φοροδιαφυγή δεν αποτελούν νέο δημοσιονομικό χώρο.
Ήδη έχουν καλύψει το πλέγμα των μέτρων που έχει ανακοινωθεί στη ΔΕΘ ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι νέες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αλλά και οι νέες αυξήσεις στις συντάξεις και των μισθών στο δημόσιο κ.α.. Παράλληλα, έχουν διοχετευθεί και σε επιπλέον δαπάνες για αμυντικούς εξοπλισμούς, αλλά και την υγεία.
Πάντως, στο νέο προϋπολογισμό δεν έχουν προβλεφθεί επιπλέον ποσά από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Κάθε έξτρα ποσό που προκύπτει θα μπορεί δυνητικά να δημιουργεί νέο δημοσιονομικό χώρο.
Όπως εξηγούν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Κομισιόν που τίθενται σε εφαρμογή, ακόμα και αν προκύπτουν έξτρα έσοδα πχ 250 εκατ ευρώ το 2025, θα πρέπει πρώτα να αποδειχθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως προήλθαν από την εφαρμογή μόνιμων μέτρων και αφού η χώρα μας πάρει την έγκριση, τότε θα μπορεί να επιστραφεί στην κοινωνία είτε μέσω παροχών είτε με φοροελαφρύνσεις.
Εν πολλοίς, ξεκάθαρη εικόνα στο εξής, θα υπάρχει τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο κάθε έτους.
Αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν μια σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το οκτάμηνο το 2023 είχαν διαμορφωθεί στα 23,8 δισ. ευρώ και το φετινό αντίστοιχο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά 11,3% στα 45,4 δισ. ευρώ.
Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι πως για το σύνολο του 2024 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα πλησιάσουν τα 68 δισ. ευρώ, έναντι των 61,1 δισ. για ολόκληρο το 2023.
Αυτά τα στοιχεία θεωρούνται το αποτέλεσμα της υποχρεωτικής τοποθέτησης POS σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Μόνο στα ταξί το οκτάμηνο του 2024 έγιναν e-συναλλαγές ύψους 50 εκατ ευρώ έναντι των 18 εκατ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στα 73 εκατ φέτος, από τα 26 εκατ το 2023, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το σύνολο της διαφοράς αφορά «μαύρες» συναλλαγές.
Διαβάστε επίσης:
Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις και οι μισθοί στο δημόσιο από το 2025 – Μείωση εισφορών κατά μια μονάδα
Elounda Hills: Βίλες με την υπογραφή του Ralph Lauren και τιμή έως 20 εκατομμύρια στην Κρήτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση