• Οικονομία

    Πληθωρισμός κοντά στο 6% τον Ιανουάριο – Πού «καίνε» οι τιμές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πληθωρισμός κοντά στο 6% τον Ιανουάριο – Που «καίνε» οι τιμές

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Χωρίς τέλος κινείται το κύμα ακρίβειας, με τις τιμές σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες να καταγράφουν και νέες αυξήσεις, δημιουργώντας έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και στους καταναλωτές που βλέπουν καθημερινά τις αυξήσεις στην τσέπη τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το… κοντέρ του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο αναμένεται να «γράψει» 6%, ενώ τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα για τα στοιχεία Δεκεμβρίου αναμένεται να δείξουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει υπερβεί το 5%.

    Ανησυχία για την πορεία των τιμών

    Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θεωρούν παροδικές τις μειώσεις που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες δυο εβδομάδες στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς εκτιμάται ότι το κύμα των αυξήσεων θα… επανέλθει σύντομα. Μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ένα βαρύ χειμώνα, που θα ανεβάσει τη ζήτηση, τότε οι εκτιμήσεις γίνονται ακόμα πιο δυσοίωνες.

    Άλλωστε, ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών έχουν παραδεχθεί πως οι αυξομειώσεις στις τιμές της ενέργειας θα συνεχιστούν επί μακρόν, ενώ η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί στις αρχές του έτους και κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου θα κατεβάσει ταχύτητα ακόμη περισσότερο συγκλίνοντας στο στόχο που έχει θέσει – σε επίπεδο Ευρωζώνης – στο 2%.

    «Καίνε» φυσικό αέριο και ηλεκτρικό

    Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ενεργειακή κρίση δεν θα μας εγκαταλείψει εύκολα, αφού ο μέσος όρος των τιμών παραμένει στα ύψη. Μόνο τον περασμένο Νοέμβριο το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε 180,9%, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης ήταν ενισχυμένο κατά 45,2%. Οι τιμές σε καύσιμα και λιπαντικά ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 25%. Πιο ακριβό κατά 21,3% αγόρασαν οι καταναλωτές το αρνί και το κατσίκι, ενώ αύξηση 18,5% είχαμε στο ελαιόλαδο.

    Το «στίγμα» των αυξήσεων έχουν δώσει και αρκετοί δείκτες, όπως οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία που το Νοέμβριο κατέγραψε αύξηση 24,5%, προμηνύοντας νέες ανατιμήσεις τους επόμενους μήνες. Οι εν λόγω τιμές δεν περνούν απευθείας στις τιμές, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια χρονική καθυστέρηση έως να φτάσει στο τελικό προϊόν που πληρώνει ο καταναλωτής.

    «Πακέτο» μέτρων για Ιανουάριο και Φεβρουάριο

    Όλα τα παραπάνω έχουν αναγκάσει το οικονομικό επιτελείο στο σχεδιασμό επιπλέον μέτρων στήριξης για την ακρίβεια, κυρίως στο ενεργειακό επίπεδο. Το «πακέτο» των επιπρόσθετων παρεμβάσεων αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες, αφού ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, που θα περάσουν ξανά από «κόσκινο» την πορεία της ελληνικής οικονομίας την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της 13ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

    Τα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνουν νέες επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και του φυσικού αερίου για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022. Υπενθυμίζεται πως για το Δεκέμβριο το οικονομικό επιτελείο είχε ανακοινώσει αύξηση της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώθηκε από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανήλθε σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.

    Διαβάστε επίσης

    Eurostat: Στο 4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Νοέμβριο – Γιατί διαφέρει από το 4,8% της ΕΛΣΤΑΤ

    «Πονοκέφαλος» για τα νέα μέτρα στήριξης τα κριτήρια και οι… ΚΑΔ – Πώς θα μοιραστεί το αποθεματικό COVID του 1 δισ. ευρώ

    Ο «σκόπελος» της 13ης αξιολόγησης για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία



    ΣΧΟΛΙΑ