Σε υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών βρίσκεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, με τις τιμές να έχουν πάρει «φωτιά», λόγω της ενεργειακής κρίσης. Το αμέσως επόμενο «μαύρο» ρεκόρ είχε καταγραφεί το 1994 με πληθωρισμό 10,7%.

Σήμερα το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία πληθωρισμού για το μήνα Απρίλιο, με το «κοντέρ» των τιμών να φτάνει ακόμα και σε διψήφιο ποσοστό. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το «ψυχολογικό» όριο του 10%, δείγμα ότι οι τιμές τον Απρίλιο κατέγραψαν νέα άνοδο.

Γι’ αυτή την εξέλιξη είχε προϊδεάσει προ εβδομάδων ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ο οποίος είχε παρατηρήσει πως ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας, καθώς η χώρα μας τιμολογεί με βάση τον προηγούμενο μήνα. Υπενθυμίζεται πως το Μάρτιο οι τιμές στο χρηματιστήριο Ενέργειας χτύπησαν «κόκκινο».

Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύονται και από την πρόσφατη πρόβλεψη της Eurostat, που τοποθέτησε τον ελληνικό πληθωρισμό στο 9,4% από το 8% το Μάρτιο. Ωστόσο, ο τρόπος υπολογισμού του δείκτη τιμών καταναλωτή ανάμεσα στην ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat είναι διαφορετικός και τα ελληνικά στοιχεία «βγάζουν» κάθε μήνα υψηλότερα ποσοστά.

«Καίνε» οι ανατιμήσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το περασμένο φθινόπωρο καταγράφονται κάθε μήνα, συνεχείς ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό, καύσιμα, αλλά και τρόφιμα.

Μόνο τον περασμένο Μάρτιο, το κόστος στο φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 68%, στον ηλεκτρισμό κατά 79% και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 58,5%. Τεράστιες ήταν οι αυξήσεις και σε βασικά είδη όπως στα λάδια κατά 19,9%, στα λαχανικά 13%, σε γάλα και αυγά 8,4%, στα φρούτα 7,8% και στο ψωμί κατά 7,6%.

Φαίνεται πως μέσα στον Απρίλιο όμως, και κυρίως τις τελευταίες ημέρες του μήνα καταγράφηκε ένας νέος γύρος ανατιμήσεων στα τρόφιμα, ο οποίος συνεχίζεται και τον τρέχοντα μήνα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ιδιαίτερα «δύσκολος» μήνας θα είναι και ο Μάιος, καθώς η άνοδος των τιμών θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών, με το ποσοστό του δείκτη τιμών καταναλωτή να αρχίσει να υποχωρεί από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθούν πλήρως τα κυβερνητικά μέτρα ύψους 3,2 δις ευρώ για τη μείωση των λογαριασμών στο ρεύμα.

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: 4.451 αιτήσεις για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό – 205 οφειλέτες έχουν αποδεχθεί την ρύθμιση

Στη Βασιλεία οι Κεντρικοί Τραπεζίτες στρώνουν το χαλί για αύξηση των επιτοκίων

Επιτόκια: Σε τροχιά αύξησής τους από τις κεντρικές τράπεζες