ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παράλληλα, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,6% μηνιαίως και κατά 6,6% στο έτος.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές στην ευρωζώνη και στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 7,6% και 6,6% αντίστοιχα.
Στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 0,9% σε σύγκριση με τον Ιούνιο αλλά μειώθηκαν κατά 5,9% από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η μηνιαία πτώση του πληθωρισμού χονδρικής εμφανίστηκε από τη μείωση κατά 1,2% στις τιμές των ενδιάμεσων αγαθών, όπως το ατσάλι, η ζάχαρη και η ξυλεία, ενώ οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν επίσης κατά 0,9%.
Οι τιμές στα κεφαλαιουχικά αγαθά, όπως μηχανήματα, εργαλεία ή κτίρια, και στα διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενώ στα μη διαρκή αγαθά εμφάνισαν οριακή αύξηση κατά 0,1%.
Σε ετήσια βάση, το κόστος της ενέργειας υποχώρησε κατά 24,2%, με τις τιμές των ενδιάμεσων αγαθών να είναι επίσης μειωμένες κατά 4%.
Παράλληλα, οι τιμές των κεφαλαιουχικών, των διαρκών και των μη διαρκών αγαθών, παρουσίασαν αύξηση κατά τουλάχιστον 4% ετησίως, αλλά και αυτές οι αυξήσεις είναι πλέον σημαντικά συγκρατημένες σε σχέση με τα τέλη του 2022.
Πού σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση
Η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση των τιμών παραγωγού σημειώθηκε στην Ιρλανδία με -8,1% και στην Ολλανδία με -2,6%, ενώ οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Λετονία με +2,2%, τη Σλοβακία με +1,7% και την Κροατία με +1,3%.
Σε ετήσια βάση, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία με -39,5% και την Ιταλία με -13,8%, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις ήταν στην Ουγγαρία με +18,8%, τη Σλοβακία με +17,8% και την Σλοβενία με +6,8%.
Διαβάστε επίσης:
Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Έρχεται «μεγάλη διασταύρωση στοιχείων» για όσους δήλωσαν εισόδημα έως €10.000
ΕΣΠΑ: Πρώτες Εγκρίσεις Χρηματοδότησης για το «Ανταγωνιστικότητα»