Υποχώρηση κατά 0,5% παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιούλιο στην ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat.

Παράλληλα, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,6% μηνιαίως και κατά 6,6% στο έτος.

1

Σε ετήσια βάση, οι τιμές στην ευρωζώνη και στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 7,6% και 6,6% αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 0,9% σε σύγκριση με τον Ιούνιο αλλά μειώθηκαν κατά 5,9% από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η μηνιαία πτώση του πληθωρισμού χονδρικής εμφανίστηκε από τη μείωση κατά 1,2% στις τιμές των ενδιάμεσων αγαθών, όπως το ατσάλι, η ζάχαρη και η ξυλεία, ενώ οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν επίσης κατά 0,9%.

Οι τιμές στα κεφαλαιουχικά αγαθά, όπως μηχανήματα, εργαλεία ή κτίρια, και στα διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενώ στα μη διαρκή αγαθά εμφάνισαν οριακή αύξηση κατά 0,1%.

Σε ετήσια βάση, το κόστος της ενέργειας υποχώρησε κατά 24,2%, με τις τιμές των ενδιάμεσων αγαθών να είναι επίσης μειωμένες κατά 4%.

Παράλληλα, οι τιμές των κεφαλαιουχικών, των διαρκών και των μη διαρκών αγαθών, παρουσίασαν αύξηση κατά τουλάχιστον 4% ετησίως, αλλά και αυτές οι αυξήσεις είναι πλέον σημαντικά συγκρατημένες σε σχέση με τα τέλη του 2022.

Πού σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση

Η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση των τιμών παραγωγού σημειώθηκε στην Ιρλανδία με -8,1% και στην Ολλανδία με -2,6%, ενώ οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Λετονία με +2,2%, τη Σλοβακία με +1,7% και την Κροατία με +1,3%.

Σε ετήσια βάση, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία με -39,5% και την Ιταλία με -13,8%, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις ήταν στην Ουγγαρία με +18,8%, τη Σλοβακία με +17,8% και την Σλοβενία με +6,8%.

Διαβάστε επίσης: 

Προαιρετική ασφάλιση στο ΤΕΚΑ

Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Έρχεται «μεγάλη διασταύρωση στοιχείων» για όσους δήλωσαν εισόδημα έως €10.000

ΕΣΠΑ: Πρώτες Εγκρίσεις Χρηματοδότησης για το «Ανταγωνιστικότητα»