Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Πλήρης επιβεβαίωση του mononews: Η Αττική Οδός παραδίδεται στις 6 Οκτωβρίου στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Πλήρης επιβεβαίωση του αποκλειστικού ρεπορτάζ του mononews για την Αττική οδό και την παραχώρηση της διαχείρισής της στις 6 Οκτωβρίου από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οπως έγραφε το mononews, υπήρξε σαφής εντολή και πίεση προς την πλευρά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να αναλάβει άμεσα τη διαχείριση του οδικού άξονα και να μην δοθεί παράταση στην κοινοπραξία που έχει τα τελευταία χρόνια το έργο.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών τονίζουν ότι:

Τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών ανακοινώνουν ότι σε συνέχεια της υπογραφής της σύμβασης για την παραχώρηση υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού, στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, η παράδοση από το Ελληνικό Δημόσιο του αυτοκινητοδρόμου της Αττικής Οδού στο νέο παραχωρησιούχο (Νέα Αττική Οδός Α.Ε.) θα γίνει την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τότε, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μετάβασης του οδικού άξονα στο νέο καθεστώς παραχώρησης, δηλαδή, μεταξύ άλλων, η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή και το χρηματοοικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με την εφάπαξ καταβολή του τιμήματος.

Προς τούτο, οι αρμόδιες Διευθύνσεις του υφιστάμενου και του νέου παραχωρησιούχου βρίσκονται ήδη, το τελευταίο διάστημα, σε απευθείας συνεργασία για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας, υπό τις κατευθύνσεις Ελληνικού Δημοσίου – ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται ότι με την είσπραξη του τιμήματος των 3,27 δισ. ευρώ, που είναι το υψηλότερο που έχει επιτευχθεί σε διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ, μειώνεται ισόποσα το δημόσιο χρέος της χώρας, σχεδόν κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ.

Τι έγραφε το mononews

Πριν από λίγες εβδομάδες και για την ακρίβεια στις 4 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, συναντάται με την ηγεσία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και για την ακρίβεια με τον επικεφαλής του ομίλου, Γιώργο Περιστέρη, και την ομάδα του.

Η συζήτηση μεταξύ των δυο πλευρών είναι ιδιαίτερα σοβαρή και ο κ. Σταϊκούρας θέτει τα γεγονότα όπως ακριβώς πρέπει:

«H Αττική Οδός στις 6 Οκτωβρίου πρέπει να περάσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο πρωθυπουργός και εγώ προσωπικά θέλουμε η παραχώρηση να ξεκινήσει από αυτή την ημερομηνία.

Πρακτικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση της Αττικής Οδού και φυσικά να πληρώσει τα 3,3 δισ. ευρώ (το τίμημα για τα επόμενα 25 χρόνια της παραχώρησης) στο ελληνικό δημόσιο».

Η πίεση από την πλευρά του Υπουργού Υποδομών είναι δεδομένη.

Όπως άπαντες αντιλαμβάνεστε, από εκείνη την ημέρα, και μετά ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου από την πλευρά του υπουργείο Υποδομών και της εισηγμένης.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Χρήστου Σταϊκούρα, φέρεται να ανατρέπει τα πάντα.

Και τούτο διότι, μπορεί στις 12 Σεπτεμβρίου, ΤΑΙΠΕΔ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να υπέγραψαν την σύμβαση παραχώρησης για τα επόμενα 25 χρόνια, όμως ο μετέπειτα σχεδιασμός ήταν διαφορετικός.

Για την ακρίβεια ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ, προέβλεπε η λειτουργία της Αττικής οδού (θυγατρικές κ.λπ.) να παραμείνει στο υπάρχον σχήμα ΕΛΛΑΚΤΩΡ –ΑΒΑΞ έως τον Φεβρουάριο του 2025 και στην συνέχεια να περάσει ουσιαστικά (λειτουργία κ.λπ.) στον έλεγχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Για να καταλάβετε αγαπητοί αναγνώστες, η  μεταβίβαση της παραχώρησης της Αττικής Οδού σε άλλη εταιρεία είναι ένα θηριώδες έργο.

Υπάρχουν τεράστια logistics και λεπτομέρειες που απαιτούν μήνες να διευθετηθούν.

Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, η σύμβαση του δημοσίου και του προηγουμένου παραχωρησιουχου που είναι το σχήμα ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, προβλέπει ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν όλοι οι υπάλληλοι της Αττικής Οδού από το υπάρχον σχήμα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν «περνάνε» στην επόμενη εταιρία που είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Επί της ουσίας ο υπουργός Υποδομών πιέζει την ΓΕΚ να αναλάβει από τις αρχές του επομένου μηνός την διαχείριση της Αττικής Οδού.

Τι είχε συζητηθεί

Για να επιλυθούν οι διάφορες εκκρεμότητες που υπάρχουν μεταξύ δημοσίου και ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ, υπήρχε μια συζήτηση να παραταθεί η σύμβαση παραχώρησης για τη λειτουργία της Αττικής Οδού, ή αλλιώς να συναφθεί συμπληρωματική σύμβαση, με τους σημερινούς παραχωρησιούχους της Αττικής Οδού, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάληψης του αυτοκινητοδρόμου από τη ΓΕΚ Τέρνα.

Προς επίρρωσιν τούτου, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότηση για το εάν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης με τη σημερινή παραχωρησιούχο εταιρεία.

Κάτι τέτοιο όμως, τουλάχιστον όπως αναφέρουν πηγές που συνομιλούν με το mononews.gr, δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι τράπεζες

Τώρα όσο αφορά στον δανεισμό οι 6 τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha, Optima και Attica, έχουν εγκρίνει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 2,7 δισ. ευρώ για την Αττική Οδό.

Το κοινοπρακτικό δάνειο, θα έχει 20ετή διάρκεια, και συμμετέχουν θα ισόποσα οι τέσσερις τράπεζες -Εθνική, Πειραιώς, EUROBANK και Alpha- με 650 εκατ. ευρώ.

Ήδη έχουν ενταχθεί Optima και Attica με περίπου 50 εκατ. ευρώ εκάστη.

Σε ό,τι αφορά το ύψος του επιτοκίου, το περιθώριο (spread) έχει συμπιεστεί ελαφρώς κάτω από τις 200 μονάδες βάσης.

 

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Στον αστερισμό του placement της ΕΤΕ η αγορά, πάρτι σε ΔΕΗ – Μυτιληναίο, ανεβάζει συμμετοχή η Ιντρακόμ στην Ιντραλότ