Σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενοι που δικαιούνται φοροεπιστροφής, ταυτόχρονα χρωστούν στη Φορολογική Διοίκηση ή/και στα Ασφαλιστικά Ταμεία και η διαδικασία του συμψηφισμού γίνεται χειρόγραφα και τοπικά.

Εντός του 2023 στόχος της ΑΑΔΕ είναι να ψηφιοποιηθεί αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, κατά την ομιλία του στο 23ο φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

1

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, υπάρχει ένα μεγάλο σχέδιο ψηφιοποίησης της ΑΑΔΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ, με 16 υποέργα.

Ενδεικτικά:

– τα νέα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα,

– τα Business Intelligence, Artificial Intelligence και Big Data Analytics.

– τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS

– τον εντοπισμό των φορτηγών και των containers που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια

– την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων μας.

Ένα νέο εργαλείο για τους επενδυτές, το οποίο επεξεργάζεται η ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι το καθεστώς ruling, το οποίο θα επιτρέπει τη χορήγηση ruling (δηλαδή, εξειδικευμένη απάντηση) για ξένες επενδύσεις, που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό, ώστε να τους παρέχετε φορολογική σταθερότητα και ασφάλεια, σε σχέση με το φορολογικό καθεστώς, που θα διέπει – σύμφωνα με τον νόμο – την επένδυσή τους, ώστε να το γνωρίζουν πριν προχωρήσουν στην επένδυση.

Διαβάστε επίσης:

Μεσοπρόθεσμο: Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τους στόχους της κυβέρνησης για ανάπτυξη, έλλειμμα και πληθωρισμό

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Capital Link: Η όρεξή μας για μεταρρυθμίσεις παραμένει αμείωτη