Το περιεχόμενο της έκθεσης Πισσαρίδη όπως το αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο νομπελίστας οικονομολόγος δημιουργός της

Με μία συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης εξηγεί όσα αναφέρονται στην έκθεση Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία. Μεταξύ άλλων, βασικοί άξονες της έκθεσης είναι η δημιουργία ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, τα κίνητρα για επενδύσεις, βελτίωση των θέσεων εργασίας, μείωση των οικονομικών ανισοτήτων και ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης περιγράφει πώς βλέπει τον ρόλο του κράτους, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο έλεγχος βρίσκεται πλέον στα χέρια της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, ο οικονομολόγος καλεί την αντιπολίτευση να κάνει εποικοδομητική κριτική αντί να λέει αοριστολογίες περί νεοφιλελευθερισμού, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι οι προτάσεις της Έκθεσης στοχεύουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια πιο ευέλικτη και παραγωγική οικονομία, η οποία θα προσφέρει εργασία σε όλους τους πολίτες.

Ερωτηθείς για τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της Έκθεσης, ο κ. Πισσαρίδης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το πρόγραμμά μας παρουσιάζει τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας, απασχόλησε εμάς και πολλούς συμβούλους και συνεργάτες για περίπου έναν χρόνο και κατέληξε σε ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο. Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της κυβέρνησης και στους κοινωνικούς εταίρους. Η ατζέντα μας θα φέρει αποτελέσματα, αν οι κοινωνικοί εταίροι αποδεχθούν και υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Αν τις απορρίψουν, ασφαλώς δεν θα γίνει τίποτα και μια άλλη επιτροπή στο μέλλον θα επαναλάβει τα ίδια πράγματα».

Αναφορικά με τις προτεραιότητες του προγράμματος, ο κ. Πισσαρίδης σημειώνει:

«Οι βασικές προτεραιότητες είναι αυτές που δίνουν κίνητρα για περισσότερες επενδύσεις. Όπως εξηγήσαμε κατά την παρουσίαση της Έκθεσης με τον πρωθυπουργό, αυτές περιλαμβάνουν δραστική μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους στην εργασία, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση αποσβέσεων για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και καινοτομία. Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, επενδύσεις σε υποδομές, με προτεραιότητα στις μεταφορές εμπορευμάτων και μετακινήσεις σε επιβαρυμένους διαδρόμους για πολίτες και για τον τουρισμό κ.ά.».

Απαντώντας στην κριτική πως υπάρχει κρυφή ατζέντα που προωθεί τον εργασιακό μεσαίωνα, ο νομπελίστας οικονομολόγος επισημαίνει:

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι οι προτάσεις μας έχουν ως κύριο στόχο την ευημερία των εργαζομένων. Όσοι λένε τέτοια πράγματα ξεχνούν την πιο θεμελιώδη αλήθεια για την αγορά εργασίας: ότι το καλύτερο πράγμα για έναν εργαζόμενο είναι να έχει μια καλή δουλειά και οι καλές δουλειές προσφέρονται από εταιρείες με πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια και υγιείς αγορές».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Πισσαρίδης καταθέτει την θέση του για το εάν, μετά τη λήξη της πανδημίας, η χώρα μας βρεθεί αντιμέτωπη με ένα βουνό χρέους.

«Όχι, δεν το πιστεύω αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, τα επιτόκια θα μείνουν πολύ χαμηλά για πολλά χρόνια ακόμη, έτσι το χρέος δεν θα διογκωθεί από τους τόκους. Και, δεύτερον, όταν μιλάμε για χρέος, εννοούμε τον λόγο όσων χρωστάμε προς το ΑΕΠ. Αν ξεκινήσει η ανάκαμψη, το ΑΕΠ θα ανεβαίνει και το χρέος θα μειώνεται. Οι δόσεις που θα χρειάζονται για την αποπληρωμή του θα είναι πιο χαμηλές και, εξαιτίας του πιο υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, τα έσοδα από τη φορολογία θα είναι μεγαλύτερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Όλη η Έκθεση Πισσαρίδη: Αυτές είναι οι 20 προτάσεις για να «φύγει» η οικονομία μπροστά

Έκθεση Πισσαρίδη για βιομηχανία: Αυτοί οι κλάδοι έχουν προοπτικές ανάπτυξης-Μειώστε τις αγκυλώσεις, αυξήστε τις επενδύσεις

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας: Θετική και προς τη σωστή κατεύθυνση η Έκθεση Πισσαρίδη, αναγκαία η συμμετοχή των μικρομεσαίων στην υλοποίηση

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση