ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συναγερμός έχει σημάνει στο Υπουργείο Οικονομικών μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Από το πρωί πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις προκειμένου να κοστολογήσουν κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο με φόντο την τεράστια άνοδο των τιμών της ενέργειας.
Παράλληλα, επί τάπητος βρίσκονται όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία των διεθνών τιμών σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριο, ένα θέμα που αναμένεται να τεθεί στην αποψινή έκτακτη σύσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών.
Μάλιστα, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του σημερινού ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας. Είναι ένα πρόβλημα, όμως, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό και απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν».
Τεράστιο το κόστος
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο, το οποίο παρακολουθεί το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, από τα 88 ευρώ ανα μεγαβατώρα χθες το βράδυ, έχει φτάσει σήμερα στα 118 ευρώ, καταγράφοντας μια αύξηση άνω του 30%. Υπενθυμίζεται πως η τιμή – ρεκόρ σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2021 στα 166,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Αν λάβει κανείς υπόψη τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, που για κάθε 10 ευρώ αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου, το κόστος για το ελληνικό ΑΕΠ ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, αντιλαμβάνεται πως τα ποσά είναι δυσθεώρητα. Μέσα σε λίγες ώρες δηλαδή, η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 30 ευρώ, δηλαδή το κόστος για το ΑΕΠ αγγίζει το… 1,8 δισ. ευρώ.
Στην εξίσωση φυσικά, μπαίνει και η τιμή του πετρελαίου που έχει σπάσει το όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι και βρίσκεται αρκετά υψηλότερα από την τιμή στην οποία έχει «πατήσει» ο φετινός προϋπολογισμός στα 78,9 δολάρια.
Βρέθηκαν 3 δισ. για μέτρα στήριξης
Όπως σημείωσε το πρωί το mononews, βρέθηκαν 3 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Σκρέκας στην παρουσίαση που έκανε σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, σημείωσε πως όσο αυξάνονται οι τιμές των ρύπων και η τιμή της χονδρεμπορικής, αυξάνονται και τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των νοικοκυριών.
Γι’ αυτό και οι ρύποι και οι ΑΠΕ αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης των κοινωνικών μέτρων στήριξης το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα υπολογίζεται ότι για το 2022 τα συνολικά έσοδα που μπορούν να διατεθούν για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από τις δημοπρασίες ρύπων φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη 1,5 δισ. ευρώ μπορεί να εξασφαλιστεί από τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ, ο οποίος αναμένεται στο τέλος του έτους να κλείσει με πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ, λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας – Ανάγκη για έναν ευρωπαϊκό στρατό
Γιάννης Στουρνάρας: Η ΕΚΤ να συνεχίσει το QE λόγω ουκρανικής κρίσης
Χρήστος Σταϊκούρας: Αυξάνονται κατά 20 εκατ. ευρώ τα μέτρα για τους αγρότες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας