Πιο εύκολες διαδικασίες προβλέπονται για όσους επιθυμούν να φέρουν στην Ελλάδα προσωπικά τους είδη, όταν αποφασίσουν να μετακομίσουν στη χώρα μας. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «μετοικεσία», με την ΑΑΔΕ να εκδίδει νέα οδηγία με την οποία διευκρινίζει τις δασμοφορολογικές απαλλαγές σε είδη που παραλαμβάνουν απαλλαγών στην οριστική εισαγωγή προσωπικών ειδών.

Συνήθως αυτά τα είδη αφορούν αυτοκίνητα που τα φυσικά πρόσωπα φέρνουν στη χώρα μας και απαιτείται συγκεκριμένη διαδικασία για να κυκλοφορήσουν νόμιμα στους ελληνικούς δρόμους.

1

Το πλαίσιο αφορά:

α) Πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα

β) Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό

γ) Τελωνειακές Αρχές

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις απαλλάσσονται από δασμό, λοιπούς φόρους και τέλος ταξινόμησης αντίστοιχα τα Ι.Χ. επιβατικά οχήματα που εισάγονται από φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν πραγματικά τη συνήθη κατοικία τους από άλλη χώρα στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, για τη χορήγηση της απαλλαγής οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν τη συνήθη κατοικία τους στο εξωτερικό, τουλάχιστον κατά τα δύο (2) τελευταία δωδεκάμηνα, πριν από τη μεταφορά της στην Ελλάδα.

Τι είναι η «συνήθης κατοικία»

Ως «συνήθης κατοικία» ορίζεται ο τόπος στον οποίο ένα άτομο διαμένει συνήθως, δηλαδή τουλάχιστον 185 ημέρες, συνεχείς ή όχι, ανά δωδεκάμηνο, λόγω προσωπικών και επαγγελματικών δεσμών ή σε περίπτωση ατόμου χωρίς επαγγελματικούς δεσμούς, λόγω προσωπικών δεσμών, από τους οποίους προκύπτουν στενοί δεσμοί αυτού του ατόμου και του τόπου στον οποίο κατοικεί.

Επιπρόσθετα, ορίζεται ότι η προβλεπόμενη απαλλαγή για το μέσο μεταφοράς παρέχεται με την προϋπόθεση ότι το δικαιούχο πρόσωπο το είχε στην κυριότητά του και το χρησιμοποιούσε στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του επί έξι (6) μήνες τουλάχιστον πριν από τη μεταφορά της συνήθους κατοικίας του στην Ελλάδα.

Μόνο με ειδικό πιστοποιητικό

Τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να διαπιστωθεί, εάν ένα πρόσωπο θεμελιώνει δικαίωμα απαλλαγής, βεβαιώνονται με το Πιστοποιητικό της Ελληνικής Προξενικής Αρχής του τόπου της συνήθους κατοικίας του ή της διαμονής του (ανάλογα με την περίπτωση) στο εξωτερικό.

Για την έκδοση του Πιστοποιητικού οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι είναι δικαιούχα πρόσωπα και συντρέχουν στο πρόσωπό τους οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Τα μεταφορικά μέσα και προσωπικά είδη πρέπει να τελωνίζονται άπαξ ή τμηματικά, πριν περάσει δωδεκάμηνη (12 μήνες) προθεσμία από την ημερομηνία μεταφοράς της συνήθους κατοικίας στην Ελλάδα, ήτοι την ημερομηνία έκδοσης του Πιστοποιητικού.

Ποιους αφορά

Οι δασμοφορολογικές απαλλαγές παρέχονται συνολικά στην οικογένεια, και συνεπώς το Πιστοποιητικό συμπεριλαμβάνει όλα τα μέλη της οικογένειας που επιθυμούν να μετοικήσουν.

1. Στις περιπτώσεις συζύγων ή γονέων που μετοικούν σε διαφορετικούς χρόνους, δεν απαιτείται από τις ισχύουσες διατάξεις η απολύτως ταυτόχρονη επιστροφή του συνόλου των μελών της οικογένειας, όμως σύμφωνα με αυτές, σε κάθε περίπτωση το Πιστοποιητικό χορηγείται άπαξ και περιλαμβάνει όλα τα μέλη της οικογένειας που επιθυμούν να μετοικήσουν, ακόμη κι αν αυτά δεν μετοικούν ταυτόχρονα, υπό την προϋπόθεση τήρησης των λοιπών προϋποθέσεων που τίθενται στην ΑΥΟ. Στην περίπτωση που αιτείται το Πιστοποιητικό ο/η σύζυγος που χρονικά θα επιστρέψει δεύτερος στην Ελλάδα, η αίτησή του θα πρέπει να υποβληθεί σε διάστημα μικρότερο των 185 ημερών από την ημερομηνία άφιξης του/της συζύγου του στην Ελλάδα.

2. Σε περίπτωση που ο αιτών τελεί σε διάσταση με τον/την σύζυγό του και δεν έχει εκκινήσει τις διαδικασίες λύσης του γάμου οι προσωπικοί του δεσμοί παραμένουν στο εξωτερικό και συνεπώς δε δύναται να ισχυρισθεί ότι μεταφέρει τους προσωπικούς του δεσμούς στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν δικαιούται να κάνει χρήση του δικαιώματος μετοικεσίας.

3. Σε άλλη περίπτωση και εφόσον ένας από τους δύο συζύγους έχει εκκινήσει διαδικασίες λύσης του γάμου, δύναται το επίσημο έγγραφο που αποδεικνύει το παραπάνω να αποτελέσει επαρκές στοιχείο που υποδηλώνει την αποκοπή των προσωπικών σχέσεων, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να ασκήσει ως «οιονεί» διαζευγμένος το δικαίωμα της μετοικεσίας αυτοτελώς. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον εκδοθεί Πιστοποιητικό στον ενδιαφερόμενο σύζυγο, το αρμόδιο προξενείο κάνει σχετική σημείωση στο αρχείο του, ώστε εάν ο άλλος εν διαστάσει σύζυγος αιτηθεί επίσης μεταφορά της συνήθους κατοικίας κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της ΑΥΟ, το αντίστοιχο Πιστοποιητικό να εκδοθεί μόνο με την προσκόμιση από τον/την εν διαστάσει σύζυγο της δικαστικής απόφασης λύσης του γάμου. Σε άλλη περίπτωση και μέχρι την οριστική έκδοση διαζυγίου ο εν διαστάσει σύζυγος που αιτείται δεύτερος δικαιούται χρήσης συμπληρωματικού Πιστοποιητικού για τα είδη που δεν έχουν περιληφθεί στο Πιστοποιητικό του/της εν διαστάσει συζύγου που αιτήθηκε πρώτος.

4. Σε περίπτωση αιτήματος μεταφοράς συνήθους κατοικίας γονέων, οι οποίοι έχουν αποκτήσει, εκτός γάμου, παιδιά νομίμως αναγνωρισμένα από τον πατέρα, η Ελληνική Προξενική Αρχή του τόπου της συνήθους κατοικίας στο εξωτερικό οφείλει από τα προσκομισθέντα στοιχεία να διαπιστώσει εάν α) συμβιώνουν στην ίδια οικία, β) ασκούν από κοινού την μέριμνα/επιμέλεια των τέκνων, και γ) μετοικούν στην Ελλάδα την ίδια χρονική περίοδο. Εάν διαπιστωθεί ότι υφίστανται προσωπικοί δεσμοί μεταξύ των ενδιαφερομένων, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά ως οικογένεια, και κατά συνέπεια να εκδοθεί ένα (1) Πιστοποιητικό με την συμπερίληψη όλων των μελών της σε αυτό.

Ξένες πινακίδες

Πρόσωπο με συνήθη κατοικία στο εξωτερικό που βρίσκεται στην Ελλάδα και χρησιμοποιεί στη χώρα μας το όχημά του με ξένες πινακίδες και στη συνέχεια αποφασίσει να μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του, μπορεί να τύχει των δασμοφορολογικών απαλλαγών εφόσον μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα, το αργότερο μέσα σε διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών ή εφόσον πρόκειται για πρόσωπο που συνταξιοδοτείται, μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του μέσα σε τριάντα έξι (36) μήνες από την ημερομηνία της άφιξής του στην Ελλάδα.

Φυσικά πρόσωπα από Αμερική, Αφρική, Αυστραλία και Μέση Ανατολή

Δικαιούχς πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους από τις ηπείρους ΑΜΕΡΙΚΗ, ΑΦΡΙΚΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, καθώς επίσης και από τα κράτη ΙΡΑΚ, ΙΟΡΔΑΝΙΑ, ΚΟΥΒΕΙΤ, ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ, ΜΠΑΧΡΕΪΝ, ΚΑΤΑΡ, ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ, ανεξάρτητα από το εάν είχαν στη κυριότητά τους και χρησιμοποίησαν στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας τους ΙΧΕ αυτοκίνητο, μπορούν να αγοράσουν καινούργιο ή μεταχειρισμένο ΙΧ επιβατικό όχημα ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο.

Συγκεκριμένα, χορηγείται απαλλαγή ογδόντα τοις εκατό (80%) από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης για οχήματα με κυλινδρισμό έως και 2.000 κυβικά εκατοστά (κ.ε.), ενώ για οχήματα άνω των 2.000 κ.ε. η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης περιορίζεται σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) και κατά συνέπεια αναλογική καταβολή του περιβαλλοντικού τέλους.

Σε κάθε περίπτωση καταβάλλεται στην Ελλάδα ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που αναλογεί στο συγκεκριμένο ΙΧ επιβατικό όχημα.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Παρατείνεται η αναστολή δασμών για τις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων

ΗΠΑ: Εξετάζουν πλήρη απαγόρευση του ρωσικού αλουμινίου

ΗΠΑ: Επανεξετάζει το ζήτημα των δασμών που έχουν επιβληθεί σε κινεζικά προϊόντα

──────────────────

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε