• Οικονομία

    Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης


    Νέο κοινωνικό μέρισμα τον ερχόμενο Δεκέμβριο, πριν τα Χριστούγεννα, σχεδιάζει να διανείμει η κυβέρνηση με τα έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την έκτακτη εισφορά 33% που θα επιβάλει στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως από το συνολικό ποσό των 300 εκατ. θα διατεθούν τα 250 εκατ ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα και τα υπόλοιπα 50 εκατ θα παραμείνουν στον προϋπολογισμό για να ενισχύσουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Οι δικαιούχοι

    Ψηλά στη λίστα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται οι συνταξιούχοι.

    Ήδη, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «τρέχει» μια πρώτη άσκηση για να βρεθεί ο ακριβής αριθμός των συνταξιούχων που διατηρούν προσωπική διαφορά και στην πράξη δεν έλαβαν αύξηση στη σύνταξή τους στις αρχές της χρονιάς.

    Η άσκηση γίνεται με… ανάποδο τρόπο, δηλαδή έχοντας ως δεδομένο το ποσό που θα μπορεί να διατεθεί, θα βρεθεί ο αριθμός των δικαιούχων και στη συνέχεια θα γίνει η διαίρεση για να προκύψει το ύψος του επιδόματος και ο επιμερισμός του ποσού ανάλογα με το ύψος των συντάξεων.

    Μόλις ξεκαθαρίσει το εύρος των δικαιούχων συνταξιούχων τότε θα φανεί και σε ποιες άλλες ευάλωτες ομάδες μπορεί να διευρυνθεί το κοινωνικό μέρισμα.

    Στο τραπέζι βρίσκονται, πέραν των συνταξιούχων, οι δικαιούχοι του προηγούμενου μερίσματος, δηλαδή:

    • ανασφάλιστοι υπερήλικες
    • άτομα με αναπηρία
    • μακροχρόνια άνεργοι

    Για τους συνταξιούχους εκτιμάται ότι μπορεί να εφαρμοστεί κλιμακωτό μέρισμα που θα ξεκινά από τα 100 ευρώ και να φτάνει έως και τα 250 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, με εφάπαξ καταβολή.

    Ο σχεδιασμός προβλέπει πως θα αφορά συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί οι ξένοι επενδυτές πωλούσαν μαζικά τράπεζες – Το… μήνυμα για την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια

    Πηγές Μεγάρου Μαξίμου στο mononews: Καμία έκτακτη εισφορά στις τράπεζες

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η επόμενη μέρα: Mε κεφαλαιακή δύναμη πυρός άνω των 3 δισ. για επενδύσεις σε υποδομές και παραχωρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ