Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ποιοι θα πάρουν αυξημένα κοινωνικά επιδόματα – Παραδείγματα  

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη

Αύξηση στο εισόδημά τους θα δουν 8 στους 10 δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγασης από την 1η Ιανουαρίου του 2025, σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Περισσότεροι από 1,2 εκατ. πολίτες λαμβάνουν μέσω των τριών επιδομάτων 1 δισ. ευρώ.

Από το υπουργείο προωθούνται παρεμβάσεις, προκειμένου η καταβολή των επιδομάτων να γίνει στοχευμένη γι’ αυτό και εισάγονται νέα κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσία, ενώ  πλέον ένα ποσοστό από 20%- 30% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια.

Οι αλλαγές

Ειδικότερα οι αλλαγές που προωθούνται στα επιδόματα είναι:

  1. Αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί. Αναλόγως αυξάνονται και τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.
  2. Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
  3. Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
  4. Αυξάνεται και η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ήτοι σε 75 ευρώ, και περεταίρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

Για να δοθεί κίνητρο σε όσους λαμβάνουν  επιδόματα, να βρουν θέση απασχόλησης, από τον Ιανουάριο του 2025 δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια το 30% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία, για τη λήψη του ΕΕΕ, και το 20% για τη λήψη των άλλων δύο επιδομάτων (παιδιού και στέγασης). Βάσει του σχεδιασμού, περίπου 8 στους 10 δικαιούχους, ήτοι κοντά στις 800.000 άτομα, δεν θα δουν καμία αλλαγή ή θα δουν αύξηση στο επίδομα που λαμβάνουν.

Θα υπάρξει βέβαια και ένα 20% που θα δει τα επιδόματα που λαμβάνει να μειώνονται ή ακόμη και να κόβονται, αφού θα λειτουργήσουν ως «κόφτης» τα επιπλέον περιουσιακά κριτήρια, καθώς πλέον εκτός από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα ελέγχονται οι καταθέσεις, τα ακίνητα και τα όποια πιθανά εισοδήματα από τρίτες πηγές.

Παράδειγμα

* Οικογένεια με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ως 10.500 ευρώ και ένα παιδί παίρνει μηνιαίο επίδομα 70 ευρώ και με την αύξηση θα παίρνει 75 ευρώ. Με το ίδιο εισόδημα και 2 παιδιά, παίρνει 140 ευρώ και με την αύξηση θα παίρνει 150 ευρώ.

* Οικογένεια με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.250 ευρώ και ένα παιδί παίρνει μηνιαίο επίδομα 28 ευρώ που καταργείται και από το 2025 θα παίρνει το επίδομα της δεύτερης κατηγορίας που είναι 45 ευρώ τον μήνα. Αν έχει δύο παιδιά, θα παίρνει 90 ευρώ τον μήνα από 56 ευρώ που παίρνει τώρα, και με τρία παιδιά θα παίρνει επίδομα 180 ευρώ τον μήνα από 112 ευρώ τώρα.

* Οικογένεια με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ και δύο παιδιά παίρνει μηνιαίο επίδομα 56 ευρώ που καταργείται και από το 2025 θα παίρνει το επίδομα της δεύτερης κατηγορίας που είναι 90 ευρώ τον μήνα. Αν έχει τρία παιδιά, θα παίρνει 180 ευρώ τον μήνα από 112 ευρώ που παίρνει τώρα, και με τέσσερα παιδιά θα παίρνει επίδομα 270 ευρώ τον μήνα από 168 ευρώ τώρα.

Διαβάστε επίσης: 

Οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, στέγασης, ανεργίας, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και παροχές τρίτεκνων

Βουλή: Κατατέθηκε η σύμβαση Ελλάδας-Ιαπωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας

Αύξηση 10,8% στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024