• Οικονομία

    Ποιοι οίκοι ποντάρουν σε Ελλάδα και βάζουν στα «ραντάρ» τους τα ελληνικά ομόλογα

    Δάχτυλο δείχνει σε γράφημα


    Οι οίκοι Bank of America, Barclays και Societe Generale εκτιμούν ότι η εκλογική αναμέτρηση έχει φέρει αφενός την επενδυτική βαθμίδα πιο κοντά και αφετέρου έχει βάλει τα ελληνικά ομόλογα στα ραντάρ των επενδυτών. Το εκλογικό αποτέλεσμα αύξησε τις προσδοκίες της αγοράς για την επενδυτική βαθμίδα στα κρατικά ομόλογα το δεύτερο εξάμηνο, μια κίνηση που θα έχει τεράστιο όφελος για το επενδυτικό κλίμα σε όλα τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

    «Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει με ταχείς ρυθμούς την Ελλάδα από το 2016, με την S&P και τη Fitch να βαθμολογούν πλέον και οι δύο την Ελλάδα με ΒΒ+, μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα», εξηγεί η Societe Generale. Το μόνο εμπόδιο μπροστά στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας φαίνεται να ήταν η πολιτική αβεβαιότητα, αν και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας φαίνεται να έχει τιμολογηθεί. Το 10ετές spread μεταξύ ελληνικού και ιταλικού ομολόγου έχει γίνει αρνητικό και έφτασε μέχρι τις -50 μονάδες βάσης, ενώ στο κλείσιμο της Παρασκευής ήταν στις -35 μονάδες βάσης.

    «Πιστεύουμε ότι το spread θα πρέπει να συνεχίσει να υποχωρεί στο τέλος του έτους, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ισχυρά, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι μια πιο αργή διαδικασία παρά μια απότομη πτώση. Μια αναβάθμιση στις 9 Ιουνίου από τη Fitch φαίνεται απίθανη με τις εκλογές του δεύτερου γύρου στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, αλλά πιστεύουμε ότι μια αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1 Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι πλέον σχεδόν βέβαιη», καταλήγει η Societe Generale.

    Η Barclays χαρακτηρίζει τα ελληνικά ομόλογα “φθηνά”, κοιτάζοντας το πόσο έχουν μειωθεί τα ασφάλιστρα κινδύνου της χώρας, τα περιβόητα Credit Default Swaps (CDS). «Ακόμη και μετά από αυτό το σκέλος της μείωσης των spreads των ελληνικών ομολόγων, συνεχίζουμε να βλέπουμε περιθώρια περαιτέρω συμπίεσης μεσοπρόθεσμα, εν αναμονή της συμπερίληψης της Ελλάδας στους δείκτες ομολόγων της επενδυτικής βαθμίδας», εξηγεί η τράπεζα.

    «Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα κάνει μια αρκετά γρήγορη μετάβαση στην επενδυτική βαθμίδα, τότε θα αξιολογείται πιθανώς μόνο δύο ή περισσότερες βαθμίδες κάτω από την Πορτογαλία από τους βασικούς οργανισμούς. Λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση μεταξύ αξιολογήσεων και περιθωρίων στην αγορά των ευρωπαϊκών ομολόγων, εκτιμούμε ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει περιθώρια συμπίεσης των 10ετών ομολόγων Ελλάδας – Πορτογαλίας σε περίπου 30-40 μ.β., που πιθανόν να υποστηρίζεται στην πράξη από την ένταξη της Ελλάδας στους δείκτες επενδυτικής βαθμίδα και τις επακόλουθες αγορές ελληνικών ομολόγων, τόσο από επενδυτές που ακολουθούν δείκτες ομολόγων, όσο και από επενδυτές που επιδιώκουν να προβλέψουν αυτές τις αγορές», προβλέπει η τράπεζα. Ο αντίκτυπος αυτών των αγοραστικών ροών στην αγορά θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα αξιοσημείωτος δεδομένης της σχετικά αραιής προσφοράς ελληνικών ομολόγων.

    Η αμερικανική Bank of America εκτιμά για τα spreads περαιτέρω σύσφιξη 20 μ.β. σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα (bunds), αλλά η μετάβαση της ζήτησης από τις εγχώριες τράπεζες είναι ο κύριος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος. Τα ελληνικά ομόλογα, όσον αφορά τα spreads προς τη Γερμανία, θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται, ειδικά αν υποχωρήσει η μεταβλητότητα. Τα ελληνικά ομόλογα υστερούν σε σχέση με τη μετεκλογική σύσφιξη που παρατηρείται στα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), στοιχείο που το επισήμανε και η Barclays, υποδηλώνοντας το ενδεχόμενο μεγαλύτερης υπεραπόδοσης μετά τον δεύτερο γύρο, της τάξης των 20 μ.β. περίπου. Και η πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να φέρει μεγάλες ροές εξισορρόπησης από τα επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν σε ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

    Το πιο αξιόλογο συμπέρασμα της BofA είναι το ακόλουθο: η σύγκριση της τιμολόγησης των ελληνικών ομολόγων με τα CDS, με γνώμονα τις μεταξύ τους επιδράσεις, δείχνει επίσης ότι η σύσφιξη που παρατηρείται μέχρι στιγμής δεν προεξοφλεί μόνο “τεχνικούς” παράγοντες όπως οι ροές παθητικών διαχειριστών κεφαλαίων ή η ποσοτική χαλάρωση (όπως συνέβη το 2020-1), αλλά και μια αλλαγμένη εκτίμηση της ισχύος και της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας και των κυβερνητικών πολιτικών που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής, ιδίως μετά την υποχώρηση της μεταβλητότητας των επιτοκίων τον Οκτώβριο του 2022.

    Σε αυτό το μέτωπο, αν μη τι άλλο, τα ελληνικά ομόλογα υστεροΠροσθήκηύσαν σε σχέση με τη μετεκλογική σύσφιξη που παρατηρήθηκε από τα CDS, υποδηλώνοντας το ενδεχόμενο μεγαλύτερης υπεραπόδοσης μετά τις εκλογές του δεύτερου γύρου.

    Διαβάστε επίσης

    Τα 6 SOS των οίκων για επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

    BofA: Τουρισμός, επενδύσεις και πολιτική σταθερότητα, τα στοιχεία που οδηγούν την Ελλάδα μπροστά

    Alpha Bank: Τι επιταχύνει την επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ