ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στοιχειωμένος ο προϋπολογισμός…
Επιβεβαιώνοντας πλήρως τα δημοσιεύματα του mononews.gr την περασμένη εβδομάδα για την εκτροπή των δημοσιονομικών μεγεθών από το lockdown στη Θεσσαλονίκη και το μέχρι τότε μη προβλέψιμο lockdown στην Αθήνα που τελικώς γενικεύτηκε και τίθεται σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου, όλα τα μακροοικονομικά σενάρια της κυβέρνησης «κάηκαν». Μάλιστα είχε ενδιαφέρον χθες κατά την ολοκλήρωση της αναλυτικής παρουσίασης των οικονομικών μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας είπε αστειευόμενος, «ελπίζω να μη χρειαστεί να τα ξαναπούμε σε καμιά, δύο μέρες πάλι». Τονίζοντας με τον τρόπο αυτό τη δυναμική που έχει η δεύτερη φάση της πανδημίας, παρασύροντας σε νέα δίνη την οικονομία.
Ο όρος «στοιχειωμένος προϋπολογισμός» όμως, ανήκει στο οικονομικό επιτελείο. «Ο προϋπολογισμός, μπορεί να πει κανείς ότι είναι στοιχειωμένος. Όταν ήρθε το μίνι lockdown την περασμένη εβδομάδα είχαμε να ασχοληθούμε με ένα μάκρο σενάριο. Το οποίο ακυρώθηκε στην πράξη όταν αποφασίστηκε το μεγάλο lockdown, για δεύτερη φορά φέτος», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Πηγές που απηχούν τις απόψεις των κ.κ. Σταίκούρα και Σκυλακάκη άφηναν να εννοηθεί ότι θα επιβαρυνθεί προφανώς το δημοσιονομικό έλλειμμα της επόμενης χρονιάς, αφού η πρόσθετη επίπτωση στην οικονομία κατά τους τελευταίους μήνες του 2020, μέρος της θα μεταφερθεί το 2021. Που σημαίνει ότι, με βάση το υπάρχον προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο τυπικά έχει απαξιωθεί, προβλεπόταν μηδενικό πλεόνασμα, πλέον στο κρίσιμο μέγεθος θα αποτυπώνεται ποσοστό ελλείμματος.
Για φέτος, με βάση το ίδιο σχέδιο, το πρωτογενές έλλειμα υπολογίζεται στο 10%. Με 3,5 δισ. Ευρώ παρεμβάσεις μέχρι τέλος του χρόνου όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να προσθέσει ένα ακόμα 2%, δηλαδή θα ομιλούμε στο τέλος του χρόνου για πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 12%.
Μαξιλάρι
Γενική παραδοχή του οικονομικού επιτελείου πάντως, είναι ότι τελικά θα υπάρξει επιβάρυνση όλων των κρίσιμων μεγεθών της οικονομίας. Όμως, οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν θα εμφανίσει την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη.
«Στην έκθεση της Κομισιόν προβλέπεται ύφεση 9%. Όμως, η πρόβλεψη αυτή έρχεται πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας».
Μάλιστα σπεύδουν να απαντήσουν με επιχειρήματα στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο στο σκέλος της αντιπολιτευτικής γραμμής ότι δεν λαμβάνει εμπροσθοβαρή μέτρα, όσο και ως προς το ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί το «μαξιλάρι ρευστότητας». Ανέφεραν ότι κατά το Eurogroup στις αρχές της εβδομάδας συνομολογήθηκε ότι τα κράτη- μέλη έλαβαν μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο 4% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα, μαζί με τα χθεσινά, που αγγίζουν το 6% και αν χρειαστεί μπορεί να φτάσουν και στο 7%, εξαρτάται από την δυναμική της πανδημίας. «Δεν είναι πανάκεια», τονίζουν, «ότι αν μοιράσεις χρήμα αυτό θα περάσει στην κατανάλωση». Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, είπαν, δείχνουν ότι τα νοικοκυριά, αποταμιεύουν τα χρήματα που λαμβάνουν, δεν ξοδεύουν γιατί ανησυχούν για το μέλλον και τη διάρκεια της νόσου.
Εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας την επόμενη χρονιά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχουν με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.
Η αλήθεια για το cash buffer
Οι συνομιλητές του κ. Σταϊκούρα απαντώντας στην κριτική για την διαχείριση των διαθεσίμων εξηγούν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αυξάνονται και μειώνονται. «Βγαίνεις στις αγορές», όπως είπαν, «μοιραία αυξάνεται. Πληρώνεις τη δόση του ΔΝΤ, τότε μειώνεται». Αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους ανέρχονται στα 37,5 δισ. Ευρώ. Και μέχρι σήμερα τα μέτρα έχουν στοιχίσει 13 δισ. Ευρώ. Παρά τις δαπάνες του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση έχει φροντίσει για να διατηρήσει ικανό απόθεμα για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα άσχημη συγκυρία.
Το κρίσιμο ερώτημα, διερωτώνται, είναι τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις από το «μαξιλάρι». Από την έξοδο στις αγορές έχουμε αντλήσει 16 δισ. Ευρώ, ενώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, λάβαμε επιπλέον 1,5 δις. Στο «μαξιλάρι» προστίθενται ακόμα τα έσοδα από τα έντοκα και βεβαίως έρχονται οι πόροι από την Ευρώπη. Μέσα στο Νοέμβριο αναμένονται 1,3 δισ. Ευρώ από το πρόγραμμα SURE.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τέλος, αν είχαμε διαφορετική προσέγγιση θα είχαμε ακουμπήσει τα 15,7 δισ. Ευρώ του ESM, κεφάλαια τα οποία θεωρούνται δεσμευμένα.
Διαβάστε ακόμα:
Τραπεζίτης στο mononews.gr: Η οικονομία μπαίνει σε πολεμική κατάσταση…
Ευάγγελος Βενιζέλος για lockdown: Κάλιο αργά παρά ποτέ, είμαστε τώρα όλοι στο πλευρό της κυβέρνησης
Σταμπουλίδης: Οι οικονομικές δραστηριότητες που τίθενται σε αναστολή από το Σάββατο
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
- Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης
- Βούλιαζει η Wall Street μετά τις ανανεωμένες προβλέψεις της FED
- Marc Benioff (CEO Salesforce): «Όχι» στην πώληση του Τime στον όμιλο Ant1