ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με το μότο, «πιο πολλά σε πιο πολλούς», που ανέδειξε ο Κυριάκος Πιερρακάκης απορρίπτοντας την ίδια στιγμή τα σενάρια για 13ο και 14ομισθό στο Δημόσιο, η κυβέρνηση βουτάει στα βαθιά, αναζητώντας ένα εντυπωσιακό πακέτο φοροελαφρύνσεων και παρεμβάσεων προσεκτικά στοχευμένων στη μεσαία τάξη αλλά και τους νέους, με το οποίο ελπίζει να γυρίσει το πολιτικό κλίμα μέχρι το τέλος του έτους, μπαίνοντας στο, προεκλογικό, 2026 από μια καλή αφετηρία.
Με τελικό στόχο το Σεπτέμβριο και τη ΔΕΘ το οικονομικό επιτελείο καλείται να καταστρώσει πολλά εναλλακτικά σενάρια προκειμένου εντός των δημοσιονομικών ορίων να προκύψει ένα πολιτικά ορθό αλλά και δημοσιονομικά λογικό πακέτο. Μειώσεις φόρων με έμφαση στα μεσαία εισοδήματα, φορολογική «ανταμοιβή» εργαζομένων με υψηλότερες δεξιότητες τους οποίους θέλει να κρατήσει η χώρα, παρεμβάσεις στην αγορά κατοικίας με πολλά σχέδια αλλά κεντρικό ζητούμενο να δοθεί μια απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα των υψηλών ενοικίων, έξυπνες παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των φορολογούμενων αλλά και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για βελτίωση υποδομών σε σχολεία, νοσοκομεία που στερήθηκαν σημαντικών πόρων κατά την πολυετή κρίση, περιλαμβάνει ο καταρχήν σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα οικονομικά μέτρα το 2026.
Τις νέες σημαντικές μειώσεις φόρων τις οποίες θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης την Πέμπτη. Η Θεσσαλονίκη ήταν ούτως ή άλλως μεγάλο πολιτικό στοίχημα για την κυβέρνηση προτού ξεσπάσει το κίνημα των Τεμπών και προκύψει η δημοσκοπική πίεση στα ποσοστά της ΝΔ. Σήμερα πια αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία το πακέτο. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται μειώσεις άμεσων φόρων, που πιθανόν θα συνοδεύονται και με νέες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές με την κυβέρνηση να δεσμεύεται πως τα αυξημένα έσοδα από τη φοροδιαφυγή θα επιστρέφουν στην κοινωνία με νέες φοροελαφρύνσεις ή/και νέες δημόσιες επενδύσεις. Στο τραπέζι βρίσκεται πρακτικά η μεσαία τάξη, η οποία είναι και ο αποδέκτης των αλλαγών και στον εξωδικαστικό μηχανισμό, οι οποίες παρουσιάζονται την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ένα από τα σενάρια που φέρεται να βρίσκονται στο τραπέζι είναι και η αύξηση του εισοδήματος επί του οποίου εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής, ο οποίος ενεργοποιείται από εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ κατώφλι που είναι από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη, σε σχέση πάντα με το μέσο μισθό.
Το ύψος του πακέτου των μέτρων της ΔΕΘ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και φυσικά κάτι τέτοιο θα κλειδώσει την τελευταία στιγμή, προς τα τέλη Αυγούστου ανάλογα με την πορεία των εσόδων και την ευρύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού. Καταρχήν εκτιμήσεις έχουν γίνει για πακέτο της τάξης του 1,5 – 2 δισ. ευρώ, αλλά το τελικό εύρος θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και δεν αναμένεται να κλείσει παρά την τελευταία στιγμή. Σε ένα περιβάλλον ωστόσο έντονης πολιτικής πίεσης μια λογική εκτίμηση θα ήταν πως θα εξαντληθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να παρουσιαστεί ένα γενναίο πακέτο μέτρων, το οποίο θα κάνει γκελ στην κοινωνία, μοιράζοντας όσο περισσότερα γίνεται σε πιο πολλούς, σε ένα μεγάλο εύρος εισοδημάτων μέχρι, πλέον και τα υψηλά.
Κλειδί για το εύρος είναι τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή που ανήλθαν σε 2 δις. το 2024 αλλά και τα όποια περιθώρια ανακύψουν από τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.
Τα σενάρια που συζητούνται αφορούν μεταξύ άλλων αλλαγές στη φορολογική κλίμακα με μείωση συντελεστών στα χαμηλά κλιμάκια έως 20.000 ευρώ αλλά και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας για εισοδήματα από 20.000 – 40.000 ευρώ. Σταθερά στο επίκεντρο βρίσκονται τα ακίνητα, με πιθανές νέες ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες, θέμα που ίσως εξεταστεί παράλληλα με παρεμβάσεις για να αυξηθεί η προσφορά κατοικίας και να εξομαλυνθεί η άνοδος των τιμών στα ενοίκια που κινείται πλέον σε απαγορευτικά επίπεδα για πολλές οικογένειες.
Σε κάθε περίπτωση και στο ασφυκτικό πλαίσιο ελεώ της ανάγκης για περισσότερες αναβαθμίσεις φέτος, θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για φορολογικές ελαφρύνσεις το 2026 σε ένα πλαίσιο που θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, με τις ασκήσεις επί χάρτου να δίνουν και να παίρνουν για όλα τα πιθανά σενάρια. Σημείο καμπής θα είναι ο Ιούλιος καθώς τότε θα υπάρχει μια σχετικά ασφαλής εικόνα των εσόδων αλλά και της πορείας του τουρισμού φέτος. Να σημειωθεί πως στις αρχές Ιουνίου αναμένονται και τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ στο πρωτο τρίμηνο του έτους που θα αξιολογηθούν.
Διαβάστε επίσης
Κατά 8,45 δισ. «αυγάτισαν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο
ΔΥΠΑ: Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα για το νέο επίδομα ανεργίας – Απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς το υπουργείο Ενέργειας “θα κάψει το λίπος” στους λογαρισμούς-Τρεις στόχοι
- Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: Ποιοι επίσημοι τρέχουν για χάρη της
- FaCad’oro: Η χρυσή αυτοκρατορία και το όνειρο των 56 εκατ. ευρώ που κατέρρευσε
- Τι ώρα ψώνισαν μετοχές οι τολμηροί, πόσο αγόρασε την ΑΧΙΑ ο Ψάλτης, το τηλεφώνημα Παπασταύρου, οι γκρίνιες για τον Κωνσταντακόπουλο, η επιτυχία της Νίκης και το menu των 7 βουλευτών στο prive του Kiku
