Το 2025 είχαμε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της τελευταίας 15ετίας, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης από το ΥΠΕΘΟ, κατά τη διάρκεια της τρίμηνης απολογιστικής συνέντευξης Τύπου .

«Εφαρμόστηκαν οι μεταρρυθμίσεις για τη διαχείριση και παρακολούθηση των έργων δημοσίων επενδύσεων με σκοπό την ταχεία και αποτελεσματική αξιοποίηση των εθνικών και ενωσιακών πόρων και έχουμε μπει τώρα στη φάση του σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ» είπε ακόμη.

1

«Σε ό, τι αφορά το ΕΣΠΑ η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την απορρόφηση του 21:27» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης «εντός του Απριλίου αναμένεται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων, με την οποία εκταμίευση θα φτάσουν στο 59% του συνολικού προϋπολογισμού». «Και τέλος, σε ότι αφορά τα ΣΔΙΤ, πρόσφατα υπεγράφη η σύμβαση για το έργο κατασκευής φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Θυμάμαι το συζητάγαμε και με τον προηγούμενη ιδιότητά μου αυτό εκτενώς. Τώρα χαιρόμαστε πάρα πολύ που βλέπουμε ότι αυτό προχωράει».

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Σε δύο επίπεδα κινείται η πολιτική της κυβέρνησης, αφ’ ενός στη δημοσιονομική σταθερότητα και αφ’ ετέρου στο να απελευθερώνει θύλακες ανάπτυξης, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως είπε ο υπουργός, η προσπάθεια αφορά στο να απελευθερωθεί το μέγιστο ποσό από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και ταυτόχρονα να μειώνονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Ο κ. Πιερρακάκης έκανε σύντομη αναφορά στο ΠΔΕ που το 2025 θα είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 15 ετών, στο ΕΣΠΑ 2021- 2017 όπου η Ελλάδα έχει τη 2η θέση σε απορροφήσεις πανευρωπαϊκά, στο Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο θα εκταμιευθεί εντός του Απριλίου η 5η δόση ύψους 3,1 δισ. ευρώ, και στα ΣΔΙΤ, λέγοντας ότι μέσω αυτών στόχος είναι να κτιστούν πολλές φοιτητικές εστίες σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, είπε τα εξής:

-Το ΠΔΕ θα ανέλθει εφέτος στα 14,5 δισ. ευρώ και το 2026 στα 16,5 δισ. ευρώ. Αυτήν την περίοδο είναι σε επεξεργασία το νέο πρόγραμμα 2026- 2030. Στο υποσύνολο, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, που λήγει στις 31/12/2025, με προϋπολογισμό 11,8 δισ. ευρώ, μετά τις υπερδεσμεύσεις έχει 17 δισ. ευρώ. Τα δεσμευμένα έργα ανέρχονται στο 82% του συνολικού προϋπολογισμού και οι νομικές δεσμεύσεις στο 80%.

-Στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ως προς την απορρόφηση πόρων, μετά τον Απρίλιο θα υποβληθεί το αίτημα αναθεώρησης και στα τέλη του Μαΐου με τις αρχές του Απριλίου το 6ο αίτημα εκταμίευσης ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Στα τέλη του Οκτωβρίου με τις αρχές του Νοεμβρίου θα υποβληθεί το 7ο αίτημα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

-Σε εξέλιξη είναι τα προγράμματα «Προλαμβάνω» για προληπτικές εξετάσεις και το «Σπίτι μου ΙΙ». Ειδικά για το δεύτερο, που κλείνει τον Ιούνιο 2026, αλλά εκτιμάται ότι θα κλείσει το τρέχον έτος, μέσα σε 2,5 μήνες έχει καλυφθεί το 28% του προγράμματος. Το μέσο εισόδημα των ενδιαφερόμενων είναι 21.000 ευρώ και το 60% είναι ηλικίας κάτω των 37 ετών.

-Σε εξέλιξη είναι τα τομεακά προγράμματα «Ταμείο Μικροπιστώσεων», με επιδότηση κατά 75% του επιτοκίου για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, και «Ταμείο Επιχειρηματικότητας».

-Ένα νέο πρόγραμμα ύψους 84 εκατ. ευρώ αφορά στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές ζημιές.

-Στο ΔΑΜ, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, εφέτος θα καλυφθεί το 100% των προσκλήσεων και το 70% των εντάξεων. Για τα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους, υπάρχει επιχορήγηση 70%.

-Σε διαδικασία υπογραφής βρίσκονται 10 έργα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ.

-Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, τα 6,68 δισ. ευρώ εθνικών πόρων μοχλεύονται σε 17,6 δισ. ευρώ.

-Στην ΕΑΤΕ, για κάθε 1 ευρώ επένδυσης, ο αντίκτυπος στην οικονομία της χώρας είναι 23,21 ευρώ.

Αναλυτικά η ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας:

«Να πω ότι είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι εδώ μαζί με τον Νίκο τον Παπαθανάση για να συζητήσουμε για όλα τα θέματα που αφορούν τα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο τελευταίο, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας βρέθηκα στο Ecofin και στο Eurogroup, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα τα οποία έγιναν γνωστά, όπως τη ρήτρα διαφυγής, τους δασμούς, το ψηφιακό ευρώ και μια σειρά από άλλα ζητήματα, αν θέλετε, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Σήμερα, πάλι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, συζητάμε για στοχευμένα θέματα που αφορούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Εγώ να πω ότι όλα αυτά εντάσσονται μέσα στο ίδιο ευρύτερο, μέσα, στο ίδιο ευρύτερο πλαίσιο. Μέσα στην ίδια ευρύτερη συζήτηση είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι η δημοσιονομική σταθερότητα και το άλλο είναι το πώς μπορεί κανείς να απελευθερώνει, να ξεκλειδώνει θύλακες ανάπτυξης είτε με αφαίρεση εμποδίων και γραφειοκρατία, είτε με στόχευση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε.

Και εδώ έχει γίνει μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά, προσωπικά και από τον Νίκο και από την ομάδα του και θέλω να τον ευχαριστήσω για αυτή την τεράστια δουλειά που έχει κάνει, την οποία παρακολούθησα στο παρελθόν και ως συνάδελφός τους σε άλλα υπουργεία. Τώρα πλέον είμαστε μαζί στο Υπουργείο Οικονομικών.

Να πω ότι την κουλτούρα που έχει το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι το πάντρεμα, η στόχευση των μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι κάτι το οποίο ευρύτερα το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να κάνει στο σύνολο της δουλειάς μας. Προσπαθούμε να απελευθερώνουμε το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό δυναμικό από κάθε ευρώ, το οποίο έρχεται μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην οικονομία. Αυτή θα είναι και η φιλοσοφία μας γενικότερα το επόμενο διάστημα. Η βέλτιστη δυνατή στόχευση για να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και φυσικά ταυτόχρονα αφαιρώντας εμπόδια.

Γιατί όπως γνωρίζουμε, ειδικά οι δύο μας, είναι πάρα πολλά τα εμπόδια τα οποία συναντά κανείς ακόμη και σήμερα από περιττές γραφειοκρατίες στη χώρα μας, στην οικονομία και αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε μία αποστολή να μπορέσουμε να τα μειώσουμε. Απλώς να αναφέρω σε σχέση με αυτό ότι και στο Eurogroup και στο Ecofin συζητήσαμε για το πως αφαιρείς στο πλαίσιο της έκθεσης Ντράγκι τις εκθέσεις, τα εμπόδια ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μας απασχόλησε όμως και είχα την ευκαιρία να τονίσω και στο Συμβούλιο πως έχουμε και εμπόδια μέσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιττές γραφειοκρατίες, περιττές διαδικασίες στις οποίες πρέπει να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε και έτσι το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών εργαλείων, θα κάνουμε αυτή τη δουλειά να σταχυολόγηση σε σχέση με τη συζήτηση σε ό, τι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Είχαμε σταθερή ετήσια αύξηση του προϋπολογισμού που κατευθύνεται στις δημόσιες επενδύσεις. Το 2025 είχαμε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της τελευταίας 15ετίας. Να πω ότι εφαρμόστηκαν οι μεταρρυθμίσεις για τη διαχείριση και παρακολούθηση των έργων δημοσίων επενδύσεων με σκοπό την ταχεία και αποτελεσματική αξιοποίηση των εθνικών και ενωσιακών πόρων και έχουμε μπει τώρα στη φάση του σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ.

Σε ό, τι αφορά το ΕΣΠΑ, η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την απορρόφηση του 2021-2027. Σε ό, τι αφορά το Ταμείο ανάκαμψης, εντός του Απριλίου αναμένεται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων, την οποία εκταμίευση θα φτάσουν στο 59% του συνολικού προϋπολογισμού και τέλος σε ότι αφορά τα ΣΔΙΤ.

Πρόσφατα υπεγράφη η σύμβαση για το έργο κατασκευής φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Θυμάμαι το συζητάγαμε και με την προηγούμενη ιδιότητά μου αυτό εκτενώς. Τώρα χαιρόμαστε πάρα πολύ που βλέπουμε ότι αυτό προχωράει. Είχε προϋπολογισμό 255 εκατομμύρια ευρώ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας και είναι στο ευρύτερο πλαίσιο του προγράμματος μέσω ΣΔΙΤ να χτίσουμε πολλές φοιτητικές εστίες στη χώρα μας. Και για ακόμη μια φορά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Νίκο, στην ομάδα του, σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ένα μεγάλο μπράβο και να τονίσω πως σταδιακά φαίνεται και η αξία της μεταρρύθμισης του να έρθει η συγκεκριμένη αρμοδιότητα στο Υπουργείο Οικονομικών να είναι μαζί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορεί με πολύ συντονισμένο τρόπο να υποστηριχθεί η οικονομική πολιτική. »