ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πρώτο ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο, υπό το νέο καθεστώς της χώρας μας που εξήλθε τον Αύγουστο από την ενισχυμένη εποπτεία, θα πραγματοποιήσουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα μπαίνει στο μικροσκόπιο της Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, στο οποίο βρίσκονται όλες οι χώρες που είχαν μπει σε προγράμματα στήριξης.
Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται δώσουν τη σκυτάλη στους επικεφαλής τους στις 10 Οκτωβρίου, με την πρώτη έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας να δίνεται στη δημοσιότητα μέσα στο Νοέμβριο.
Στο επίκεντρο της επίσκεψης των κλιμακίων βρίσκονται τα 22 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFA’s και SMP’s), ύψους 748 εκατ. ευρώ και τα οποία προορίζονται για τη μείωση του χρέους.
Τα 22 προαπαιτούμενα
Όπως έχουν σημειώσει στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η χώρα μας δεν είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει αυτά τα προαπαιτούμενα, καθώς έχει εξέλθει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας από τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, η μη εκπλήρωσή τους συνεπάγεται την απώλεια της δόσης των 748 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν θέλει να χάσει το Υπουργείο Οικονομικών.
Μεταξύ των εκκρεμοτήτων ξεχωρίζουν:
- η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων
- ο μηδενισμός του «στοκ» των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα
- επανεξέταση των κρατικών εγγυήσεων ύψους 470 εκατ. ευρώ που έχουν καταπέσει με πληρωμές 156,5 εκατ. ευρώ
- η εξάλειψη των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη
- μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις και
- η κατάθεση του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη εκπληρωθεί τα περισσότερα προαπαιτούμενα, ενώ δίνεται «μάχη» για τις εκκρεμείς συντάξεις και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου.
Το «στοκ» εκκρεμών συντάξεων και ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου
Τα στοιχεία που θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείου στα κλιμάκια των θεσμών, τα οποία αποτυπώνονται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αναφέρουν:
Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τρίτους ανήλθαν τον Ιούλιο στα 124 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό τον Ιούλιο του 2021 ήταν 153 εκατ. ευρώ, παρουσίασε δηλαδή μείωση της τάξης του 19%.
Προβλήματα ρευστότητας φορέων: Ιδιαίτερα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν νομικά πρόσωπα που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, ιδίως συγκοινωνιακοί φορείς, όπως οι εταιρείες «Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΣΤΑΣΥ ΑΕ), «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΟΣΥ ΑΕ), «Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών ΑΕ» (ΟΑΣΑ ΑΕ) κ.λπ., κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, η επιχορήγηση που δόθηκε κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, οδήγησε στη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ επιπλέον επιχορήγηση διατίθεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
ΕΑΣ και ΕΑΒ: Για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των εταιρειών «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ» (ΕΑΣ) και «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΑΕ» (ΕΑΒ), σχεδιάστηκε ένα στοχευμένο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των φορέων αυτών ως στρατιωτικών βιομηχανιών που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο περιλάμβανε μεταξύ άλλων την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυτών των δύο φορέων ανήλθαν τον μήνα Ιούλιο του 2022 στο ποσό των 14 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του Ιουλίου του 2021 κατά 25 εκατ. ευρώ.
Εκκρεμείς συντάξεις: Μείωση παρατηρείται και στις οφειλές από εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ως αποτέλεσμα των εντατικών προσπαθειών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του e-ΕΦΚΑ, με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εκκαθαρίσεων των σχετικών αιτήσεων. Ειδικότερα, το ύψος των οφειλών αυτών κατά τον μήνα Ιούλιο 2022 ανήλθε στα 77 εκατ. ευρώ και εξαιρουμένων των εισφορών ύψους 33 εκατ. ευρώ που παρακρατούνται υπέρ του ΕΔ, του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και του ΕΟΠΥΥ, το καθαρό ποσό ανήλθε στα 44 εκατ. ευρώ.
Νοσοκομεία: Για τα νοσοκομεία εάν και παρατηρείται σε ονομαστικούς όρους ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,032 δις ευρώ τον Ιούλιο του 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate που δεν έχουν συμψηφιστεί. Συνεπώς, οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων τον Ιούλιο 2022, εκτιμώνται σε 138 εκατ. ευρώ.
Οι καθαρές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις Γενικής Κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη τον συμψηφισμό Clawback και Rebate υπολογίζονται για τον Ιούλιο 2022 σε 886 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το Ιούλιο του 2021 λαμβάνοντας υπόψη τον συμψηφισμό Clawback και Rebate, τα καθαρά ληξιπρόθεσμα υπολογίζονται σε 1,04 δις ευρώ, σηματοδοτώντας πτώση 14,8% σε ετήσια βάση.
Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές γενικής κυβέρνησης παρουσιάζουν έντονη εποχικότητα, με μειωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά τον Δεκέμβριο κάθε έτους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα