• Οικονομία

    Περιμένοντας τον Πάουελ: Πληθωρισμός και Fed στο ραντάρ των αγορών

    Τζερόμ Πάουελ - Jerome Pawel

    Jerome Pawel- Πηγή: REUTERS/Leah Millis


    Μία σπάνια σύμπτωση όπου ο πληθωρισμός των ΗΠΑ θα ανακοινωθεί σήμερα, Τετάρτη, την ίδια μέρα με τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια αναμένεται να κρατήσει τις αγορές σε εγρήγορση.

    Οι αναλυτές ήδη ποντάρουν σε μία νέα ενίσχυση του δολαρίου, καθώς τόσο ο πληθωρισμός –που αναμένεται σταθερός- όσο και ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ θα στείλουν το μήνυμα στις αγορές ότι οι μειώσεις στα επιτόκια απέχουν πολύ από τις αισιόδοξες προβλέψεις στις αρχές της χρονιάς.

    Οι προβλέψεις της Fed

    Οι Αμερικανοί τραπεζίτες σε δηλώσεις τους έχουν εκφράσει την πεποίθησή τους ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, όσο ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί και οι προοπτικές για ανάπτυξη παραμένουν σταθερές.

    Με τα επιτόκια να παραμένουν σταθερά για το καλοκαίρι, το ενδιαφέρον των αγορών για τη συνεδρίαση της Fed εστιάζει στις προβλέψεις της Fed και ειδικότερα στον αριθμό των μειώσεων που θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2024.

    Το 41% των οικονομολόγων αναμένει ότι η Fed θα προβλέψει δύο μειώσεις επιτοκίων, ενώ εμφανίζονται μοιρασμένοι στο ποσοστό μεταξύ ή και καμίας μείωσης, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

    Όπως σημειώνει η WSJ, τον περασμένο Μάρτιο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι προέβλεπαν δύο ή τρεις μειώσεις για φέτος. Αυτό συνέβη πριν ανακοινωθεί μία σειρά –τριών στον αριθμό- απογοητευτικών εκθέσεων για τον πληθωρισμό, η οποία στη συνέχεια έκανε τους επενδυτές να αναρωτηθούν αν η Fed είναι σε θέση να κάνει έστω και μία μείωση φέτος.

    Από την άλλη οι –αν μη τι άλλο- ανθεκτικές αγορές που έχουν σημειώσει ένα αξιοσημείωτο ράλι παρά τη σκληρή πολιτική στα επιτόκια, προκαλούν ανησυχία στους οικονομολόγους σχετικά με το πόσο μπορούν να διατηρήσουν αυτή την αντοχή.

    «Είναι σαφές ότι η χρηματιστηριακή αγορά μπόρεσε να κάνει ράλι ελλείψει περικοπών, αλλά αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν χαμηλότερα επιτόκια για να διατηρήσει η αγορά τους σημερινούς πολλαπλασιαστές της», δήλωσε ο Chris Zaccarelli της Independent Advisor Alliance στο Bloomberg.

    Η ώρα των αποφάσεων

    Με τα επιτόκια των ΗΠΑ να έχουν «κολλήσει» στο εύρος 5,25% με 5,5% εδώ και εννέα μήνες, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να αξιοποιήσουν το καλοκαίρι για να μελετήσουν τα στοιχεία, ώστε να λάβουν τις αποφάσεις για πιθανή μείωση τον Σεπτέμβριο, ένα χρόνο από τότε που «πάγωσαν» τα επιτόκια σε υψηλό 20ετίας.

    Η ομοφωνία των δύο τελευταίων χρόνων μεταξύ των αξιωματούχων της Fed είναι πιθανόν να δοκιμαστεί μετά το καλοκαίρι, καθώς η κεντρική τράπεζα πλησιάζει στο να λάβει μία απόφαση για μείωση επιτοκίων, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η καθοδική πορεία του πληθωρισμού αλλά με έντονες ανησυχίες για το πόσο μπορεί να δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Μάιο ίσως καθορίσουν σε κάποιο βαθμό τις προβλέψεις της Fed για τις επερχόμενες μειώσεις. Μία απογοητευτική έκθεση είναι πιθανόν να αυξήσει το ποσοστό των αξιωματούχων που προβλέπουν μόλις μία μείωση φέτος, ενώ μία θετική έκθεση θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την πλειοψηφία στην πρόβλεψη των δύο μειώσεων.

    Σύμφωνα πάντως με το FactSet, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Μάιο αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 3,4%, όπως και τον προηγούμενο μήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

    Μόινιχαν (BofA): «Χλιαρή» αύξηση των δαπανών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

    Elon Musk: Γιατί απειλεί να απαγορεύσει τα iPhone στις εταιρείες του



    ΣΧΟΛΙΑ