ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ανάγκη να βρει η ρευστότητα των τραπεζών το σωστό αντίκρυσμα υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, κατά την σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist
Στην 24η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση, ο κ. Μυλωνάς επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη τα κονδύλια που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες να κατευθυνθούν στους σωστούς παραλήπτες τη σωστή στιγμή.
Ειδικότερα, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας επεσήμανε ότι οι τράπεζες έχουν αυτή τη στιγμή μεγάλη ρευστότητα και είναι σε θέση να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία. Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα ότι «μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης, θα διοχετευθούν στην αγορά δάνεια της τάξεως των 9 δισ. ευρώ. Υπάρχει ρευστότητα, θα δώσουμε περισσότερες πιστώσεις όσο θα βελτιώνονται οι συνθήκες. Το ζήτημα είναι ποιοι θα είναι επιλέξιμοι για να λάβουν τις πιστώσεις, δηλαδή πώς θα αξιολογήσουν το ρίσκο του κάθε πιστούχου οι τράπεζες».
Ο κ. Μυλωνάς επεσήμανε, επιπλέον, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο εκτίμησε ότι θα είναι διαχειρίσιμο, προσθέτοντας ότι οι σχετικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα. Ο ίδιος σχολίασε, επιπροσθέτως, πως όποιο μέτρο και να αποφασιστεί, θα πρέπει να είναι απλό και όχι σύνθετο.
«Μία από τις νέες προκλήσεις της πανδημικής κρίσης για τις τράπεζες είναι η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Η κρίση έχει μειώσει τους τζίρους των επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα από τις τράπεζες. Παράλληλα, οι τράπεζες δεν χρειάζονται περισσότερα κόκκινα δάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς, αναδεικνύοντας τις δύο πλευρές του ζητήματος της παροχής ρευστότητας στην Οικονομία από τις τράπεζες.
Ο CEO της ΕΤΕ αναφέρθηκε και σε μία μελέτη της Τράπεζας, η οποία αφορά στις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης. Η έρευνα, που έγινε σε 20.000 επιχειρήσεις και, όπως αποκάλυψε ο κ. Μυλωνάς, έχει εφαρμόσει ένα μοντέλο μικροπροβολών, αναμένεται να παρουσιαστεί εντός της εβδομάδος. Σε αυτήν διατυπώνεται το συμπέρασμα ότι υπάρχει πτώση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων αυτών κατά 50 δισ. ευρώ και συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,5%.
«Οι επιχειρήσεις προχωρούν παράλληλα σε προσπάθειες μείωσης των λειτουργικών τους εξόδων και χρειάζεται να ενισχυθούν για τη στήριξη της απασχόλησης. Είναι πολύ σημαντικό τα κονδύλια της κυβέρνησης να πάνε στις σωστές επιχειρήσεις, σε αυτές που έχουν την ανάγκη και στο βαθμό που την έχουν. Όχι να δώσουμε πολύ σε όσες δεν χρειάζονται. Είναι κρίσιμο το πόσο σωστά θα κατανεμηθούν τα κονδύλια στις επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.
Αναφορικά με τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο CEO της Εθνικής εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα είναι διαχειρίσιμο. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει αναστολές πληρωμών δόσεων δανείων και πολλοί δανειολήπτες δεν έχουν λάβει μέρος στα προγράμματα αυτά. Εκτιμώ ότι η κρίση δεν θα πολλαπλασιάσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα και το πρόβλημα θα είναι διαχειρίσιμο. Τα κόκκινα δάνεια βρίσκονταν στα 100 δισ. ευρώ και έχουν πέσει τώρα στα 60 δισ. ευρώ. Η Εθνική έχει αυτή τη στιγμή μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10 δισ. ευρώ», ενώ παράλληλα επεσήμανε τη συνεχή εγρήγορση των τραπεζών στο μέτωπο της μείωσης των κόκκινων δανείων.
Τέλος, ο κ. Μυλωνάς χαρακτήρισε γενναίες τις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό τομέα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι συχνά οι μεταρρυθμίσεις γίνονται γρήγορα, αλλά προκύπτουν άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα στο δικαστικό σύστημα, που φτάνει στα όριά του.
«Θα πρέπει να έχουμε γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά με μέτρα απλά και όχι σύνθετα», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του συνδυασμού ταχύτητας και απλότητας, για να επιτευχθούν οι μεταρρυθμίσεις στην πράξη.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση