ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης για την Ελλάδα προβλέπει η Κομισιόν σε σχέση με την ευρωζώνη όπως αποτυπώνεται στις εαρινές της προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν χθες για την πορεία της οικονομίας των ευρωπαϊκών χωρών. Η ανάπτυξη για τον μέσο όρο της ευρωζώνης το 2024 προβλέπεται 0,8% και 1,4% για το 2025.
Για την Ελλάδα σύμφωνα με την Επιτροπή προβλέπεται ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αναμένεται να έχει σχεδόν τριπλάσια ανάπτυξη από τον μ.ο. της ευρωζώνης ενώ βρίσκεται στην 5η υψηλότερη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες της ευρωζώνης και στην 9η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Οι προβλέψεις μάλιστα αυτές βρίσκονται πολύ κοντά σε εκείνες του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας όπου ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται σε 2,5% για φέτος και σε 2,6% για το 2025, στη βάση ταχύτερης αύξησης των επενδύσεων», τόνισε.
Αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση των επενδύσεων που προβλέπει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανέρχεται σε 6,7% το 2024 και 8,4 % το 2025, την στιγμή που στο μέσο όρο της ευρωζώνης προβλέπεται σχεδόν μηδενική αύξηση των επενδύσεων, 0,1% το 2024 και μόλις 1,6% το 2025.
«Σύμφωνα με την Επιτροπή η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χώρα, Μάλτα, στον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων τόσο για το 2024 όσο και για το 2025.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας οι εθνικές εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων είναι ακόμα υψηλότερες και ίσες με 9,1% το 2024 και 14,4% το 2025, οι οποίες εκτιμήσεις βασίζονται στην πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών κονδυλίων που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό».
Πρόσθεσε ως σημαντική την πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται το 2024 να αυξηθούν με ρυθμό υπερτετραπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης (4,2% έναντι 0,9%), ενώ και για το 2025 προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4% έναντι 3,1% στην ευρωζώνη).
«Τέλος είναι θετική η πρόβλεψη της Επιτροπής για την ταχύτερη μείωση της ανεργίας σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας. Πιο συγκεκριμένα, για το 2024 η Επιτροπή προβλέπει μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 10,3% και το 2025 στο 9,7%», υπογραμμίζοντας ότι
«η έκθεση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την σταδιακή αλλά σημαντική κάλυψη του επενδυτικού κενού της περασμένης δεκαετίας και τη συνεχή αύξηση στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας».
Επανέλαβε ότι «ο στόχος είναι κάθε θετική είδηση, ή πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία να μεταφράζεται σε επιτάχυνση του βασικού μας στόχου που είναι η σύγκλιση της χώρας μας σε επίπεδο απασχόλησης και εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Συνεχίζουμε εφαρμόζοντας το οικονομικό μας πρόγραμμα για να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας τον στόχο μας που είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 900 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι διαπιστώνεται «σταδιακή συγκράτηση των τιμών των προϊόντων στο σύνολο των αλυσίδων των σούπερ μάρκετ για τον Απρίλιο του 2024 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τα οποία βασίζονται σε ανάλυση στο σύνολο των πραγματικών μηνιαίων πωλήσεων, αποτυπώνεται μια πολύ μικρή αύξηση 1,1% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιανουάριο οι αυξήσεις τιμών ήταν στο 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τον Φεβρουάριο 2,7% και τον Μάρτιο μόλις 0,28%, δηλαδή ήταν σχεδόν μηδενικές».
Είπε επίσης ότι «οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών της τάξης του 4,57% καταγράφονται στις βρεφικές και παιδικές τροφές και ακολουθούν, χαρτικά, πάνες, απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού, βούτυρα, αυγά, αλλά και γαλακτοκομικά».
Και τόνισε πως «οι παρεμβάσεις και τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του αυξημένου πληθωρισμού και της εισαγόμενης ακρίβειας αποδίδουν σταδιακά, σε συνδυασμό με άλλους κρίσιμους παράγοντες, όπως είναι η αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές, η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, προσφορές, εκπτώσεις κλπ.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η εισαγόμενη ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό και εργαζόμαστε σταθερά με παρεμβάσεις στην αγορά και έκτακτα μέτρα προκειμένου να μειώσουμε τις συνέπειες του φαινομένου».
Ενδεικτικά επεσήμανε πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ένωσης, αφού σωρευτικά έχουμε πληθωρισμό 15,1%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 20,4% και της Ευρωπαϊκής Ένωσης 23,5%.
Και στο ζήτημα του πληθωρισμού τροφίμων σωρευτικά, η Ελλάδα έχει 30,3%, ενώ αντίστοιχα ο μέσος όρος της ΕΕ διαμορφώνεται στο 33,8%.
Χρειάζονται συνεχείς παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτό το παγκόσμιο, πολυπαραγοντικό φαινόμενο και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε».
Αλλάζοντας θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «συνεχίζεται ομαλά και με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία παράδοσης του εκλογικού υλικού στους Έλληνες που έχουν επιλέξει να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου. Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί ψηφοδέλτια επιστολικής ψήφου σε 150.000 περίπου Έλληνες από όλο τον κόσμο, σε σύνολο 202.515 εκλογέων, δηλαδή στα 3/4 των εγγεγραμμένων.
Οι φάκελοι με τα ψηφοδέλτια που επιστρέφονται από τους ψηφοφόρους παραλαμβάνονται από αντιπροσώπους των δικαστικών αρχών στο κέντρο διαλογής που έχει δημιουργηθεί στο Περιστέρι. Ο χώρος φρουρείται διαρκώς από την Ελληνική Αστυνομία και παρακολουθείται μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης».
Το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων,
σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, ήταν το επόμενο θέμα. Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους του σχεδίου νόμου.
«Ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και βασική επιδίωξη της κυβέρνησης καθώς η ενίσχυσή τους συμβάλλει κατ’ επέκταση στην θωράκιση της χώρας και την αμυντική ικανότητά της», πρόσθεσε.
«Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι υποβολές των προτάσεων στο πλαίσιο των δύο δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης, μέσω του καθεστώτος De Minimis», είπε στη συνέχεια.
Επεσήμανε πως «οι εν λόγω δράσεις αφορούν υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με τη συνολική δημόσια χρηματοδότηση να αγγίζει τα 50 εκ. ευρώ», προσθέτοντας πως «στην παρούσα φάση, ξεκινά η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».
Κλείνοντας ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Πιερία. Στις 18:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Λιτόχωρο και στη συνέχεια την Κατερίνη.
Αύριο, στις 10:00 ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην παρουσίαση τoυ «Ψηφιακού Σχολείου» από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Βέροια, στο ημερήσιο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Ριζωμάτων».
Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:
«Τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης για την Ελλάδα προβλέπει η Κομισιόν σε σχέση με την Ευρωζώνη, όπως αποτυπώνεται στις εαρινές τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν χθες για την πορεία της οικονομίας των Ευρωπαϊκών χωρών.
Η ανάπτυξη για το μέσο όρο της Ευρωζώνης το 2024 προβλέπεται 0,8% και 1,4% για το 2025. Για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Επιτροπή προβλέπεται ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα φέτος αναμένεται να έχει σχεδόν τριπλάσια ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ενώ βρίσκεται στην 5η υψηλότερη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες τις Ευρωζώνης και στην 9η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.
Οι προβλέψεις, μάλιστα, αυτές βρίσκονται πολύ κοντά σε εκείνες του Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδας, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται σε 2,5% για φέτος και σε 2,6% για το 2025, στη βάση ταχύτερης αύξησης των επενδύσεων.
Αναφορικά με τις επενδύσεις για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025 , τη στιγμή που στον μέσο όρο της Ευρωζώνης προβλέπεται σχεδόν μηδενική αύξηση επενδύσεων το 2024 (0,1%) και μόλις 1,6% το 2025.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση (και με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χώρα τη Μάλτα) στον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων τόσο για το 2024, όσο και για το 2025.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι εθνικές εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων είναι ακόμη υψηλότερες και ίσες με 9,1% το 2024 και 14,4% το 2025 και οι οποίες βασίζονται στην πλήρη απορρόφηση των Ευρωπαϊκών επενδυτικών κονδυλίων που έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό.
Σημαντική επίσης είναι και η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται το 2024 να αυξηθούν με ρυθμό υπέρ-τετραπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης (4,2% έναντι 0,9%), ενώ και για το 2025 προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4% έναντι 3,1% στην ευρωζώνη).
Τέλος είναι θετική η πρόβλεψη της Επιτροπής για την ταχύτερη μείωση της ανεργίας σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας. Πιο συγκεκριμένα, για το 2024 η Επιτροπή προβλέπει μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 10,3% και το 2025 στο 9,7%.
Η έκθεση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την σταδιακή αλλά σημαντική κάλυψη του επενδυτικού κενού της περασμένης δεκαετίας και την συνεχή αύξηση στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας.
Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, ο στόχος είναι κάθε θετική είδηση, ή πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία να μεταφράζεται σε επιτάχυνση του βασικού μας στόχου που είναι η σύγκλιση της χώρας μας σε επίπεδο απασχόλησης και εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Συνεχίζουμε εφαρμόζοντας το οικονομικό μας πρόγραμμα για να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας τον στόχο μας που είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 900 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500.
Σταδιακή συγκράτηση των τιμών των προϊόντων στο σύνολο των αλυσίδων των σούπερ μάρκετ διαπιστώνεται για τον Απρίλιο του 2024 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τα οποία βασίζονται σε ανάλυση στο σύνολο των πραγματικών μηνιαίων πωλήσεων, αποτυπώνεται μια πολύ μικρή αύξηση 1,1% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιανουάριο οι αυξήσεις τιμών ήταν στο 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τον Φεβρουάριο 2,7% και τον Μάρτιο μόλις 0,28%, δηλαδή ήταν σχεδόν μηδενικές.
Από το Υπουργείο Ανάπτυξης τονίζεται ότι η αποκλιμάκωση που παρατηρείται σε βασικές κατηγορίες προϊόντων, αλλά και η συνολικότερη συγκράτηση των τιμών οφείλεται και στη σταδιακή απόδοση των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών της τάξης του 4,57% καταγράφονται στις βρεφικές και παιδικές τροφές και ακολουθούν, χαρτικά, πάνες, απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού, βούτυρα, αυγά, αλλά και γαλακτοκομικά.
Μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε αναψυκτικά, μπισκότα, σοκολάτες και ζαχαρώδη, αλκοολούχα ποτά, έτοιμα γεύματα, ξηρούς καρπούς και σνακ, αυξήσεις οι οποίες οφείλονται -κατά κύριο λόγο- στις διεθνείς τιμές πρώτων υλών και κυρίως τις τιμές της ζάχαρης και του κακάο.
Οι παρεμβάσεις και τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του αυξημένου πληθωρισμού και της εισαγόμενης ακρίβειας αποδίδουν σταδιακά, σε συνδυασμό με άλλους κρίσιμους παράγοντες, όπως είναι η αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές, η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, προσφορές, εκπτώσεις κλπ.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η εισαγόμενη ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό και εργαζόμαστε σταθερά με παρεμβάσεις στην αγορά και έκτακτα μέτρα προκειμένου να μειώσουμε τις συνέπειες του φαινομένου.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ένωσης, αφού σωρευτικά έχουμε πληθωρισμό 15,1%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 20,4% και της Ευρωπαϊκής Ένωσης 23,5%.
Και στο ζήτημα του πληθωρισμού τροφίμων σωρευτικά, η Ελλάδα έχει 30,3%, ενώ αντίστοιχα ο μέσος όρος της ΕΕ διαμορφώνεται στο 33,8%.
Χρειάζονται συνεχείς παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτό το παγκόσμιο, πολυπαραγοντικό φαινόμενο και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε.
Όπως δήλωσε μάλιστα, ο Πρωθυπουργός σε σημερινή του συνέντευξη ετοιμάζει μια επιστολή προς την κα Ursula von der Leyen στην οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θα θίξει τα ζητήματα αυτά και θα ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να μας εξηγούν οι πολυεθνικές γιατί τιμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές αγορές.
Ανέφερε μάλιστα το εξής: «Η Ευρώπη εκεί έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να παρέμβει, γιατί είναι πολύ δύσκολο, όπως καταλαβαίνετε, μια χώρα μεμονωμένα να βάλει ένα πλαίσιο σε πολυεθνικές που πουλούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Συνεχίζεται ομαλά και με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία παράδοσης του εκλογικού υλικού στους Έλληνες που έχουν επιλέξει να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου.
Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί ψηφοδέλτια επιστολικής ψήφου σε 150.000 περίπου Έλληνες από όλο τον κόσμο, σε σύνολο 202.515 εκλογέων, δηλαδή στα 3/4 των εγγεγραμμένων.
Οι φάκελοι με τα ψηφοδέλτια που επιστρέφονται από τους ψηφοφόρους παραλαμβάνονται από αντιπροσώπους των δικαστικών αρχών στο κέντρο διαλογής που έχει δημιουργηθεί στο Περιστέρι.
Ο χώρος φρουρείται διαρκώς από την Ελληνική Αστυνομία και παρακολουθείται μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, για την περαιτέρω διευκόλυνση των εκλογέων που θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, εξέδωσε έναν αναλυτικό οδηγό και εκπαιδευτικό βίντεο τα οποία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του.
Κατατέθηκε στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».
Σκοπός του Σχεδίου Νόμου είναι:
η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας με τη δημιουργία του νομικού προσώπου «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας»,
ο εκσυγχρονισμός των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με τη δυνατότητα διοργάνωσης διδακτορικών σπουδών, την απλοποίηση της ίδρυσης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και τη συμμετοχή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ερευνητικά προγράμματα και
η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, του επιπέδου κυβερνοασφάλειας και η ενίσχυση της αξιοπιστίας των πληροφοριακών συστημάτων.
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν στην επίλυση ζητημάτων των υγειονομικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, στην ενίσχυση του εισοδήματος του στρατιωτικού προσωπικού, στη διευθέτηση οικονομικών ζητημάτων, στην κατάταξη καταρτισμένου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην ενίσχυση της ασφάλειας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης καθώς η ενίσχυσή τους συμβάλλει κατ’ επέκταση στην θωράκιση της χώρας και την αμυντική ικανότητά της.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι υποβολές των προτάσεων στο πλαίσιο των δύο δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης, μέσω του καθεστώτος De Minimis.
Οι εν λόγω δράσεις αφορούν υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με τη συνολική δημόσια χρηματοδότηση να αγγίζει τα 50 εκ. ευρώ. Σε σύνολο, κατατέθηκαν 840 αιτήσεις ενδιαφερόμενων συνολικής δημόσιας δαπάνης 50,588 εκ. ευρώ και προϋπολογισμού συνολικών επενδύσεων περίπου 73 εκ ευρώ, υπερκαλύπτοντας έτσι τον αρχικό στόχο.
Στην παρούσα φάση, ξεκινά η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Πιερία. Στις 18:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Λιτόχωρο και στη συνέχεια την Κατερίνη.
Αύριο, στις 10:00 ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην παρουσίαση τoυ «Ψηφιακού Σχολείου» από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Βέροια, στο ημερήσιο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Ριζωμάτων».
Διαβάστε επίσης:
Ομιλος Mitsis: Εξαγορά του Messonghi Beach Hotel και συμφωνία διαχείρισης του Belvedere Hotel
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κικίλιας: Αναβαθμίζουμε το 112 για πρώτη φορά μετά το 2014
- Αθηναϊκός και Novibet ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αγωνιστική περίοδο 2024-25
- Στουρνάρας: Πολύ σημαντικό ένας πολίτης να είναι οικονομικά εγγράμματος – Παρουσιάστηκε το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
- Η Novo Nordisk επενδύει σε Νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής