Σκεπτικός για τις κινήσεις της Ευρώπης στη νομισματική της πολιτική εμφανίστηκε ο οικονομολόγος Paul Krugman σε συνέντευξή του στην ισπανική El Pais.

Ερωτώμενος σχετικά με την πιθανότητα επανάληψης μιας κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους, όπως είχε συμβεί το 2010, ο νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος,  υποστηρίζει ότι δεν βλέπει αυτόν τον κίνδυνο στον ορίζοντα.

1

Σχολιάζοντας τη διεύρυνση των spreads στα ομόλογα, η οποία επιδεινώθηκε μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αυξήσεις επιτοκίων εντός του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, τη χαρακτήρισε περισσότερο ως μία πολιτική κρίση παρά οικονομική.

«Τίθεται ένα ερώτημα σχετικά με την επιθυμία της Ευρώπης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει τη σταθερότητα του ευρώ», σημείωσε.

Συγκρίνοντας τις περιπτώσεις της Fed και της ΕΚΤ, ο Paul Krugman συμφώνησε με την πολιτική των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια, χαρακτήρισε όμως «πιο περίπλοκη» την περίπτωση της Ευρώπης.

«Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος τι ακριβώς κάνει η ΕΚΤ. Κι αυτό γιατί ο υποκείμενος πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι χαμηλότερος απ’ ότι στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, πρόκειται απλά για ένα σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα. Δεν είναι ξεκάθαρο σε μένα γιατί πρέπει να ανέβουν τα επιτόκια. Και μάλιστα οι αγορές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα με τη Fed», αναφέρει.

Ο Paul Krugman σημείωσε ότι μετά τις ανακοινώσεις οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ποντάρουν σε μία αύξηση των 300 μονάδων βάσης.

«Καταλαβαίνω τι φοβάται η Λαγκάρντ, αλλά πιστεύω ότι η ΕΚΤ ίσως το παρακάνει».

Η περίπτωση των ΗΠΑ

Ο διάσημος οικονομολόγος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ενώ απέκλεισε ένα ενδεχόμενο παρατεταμένου στασιμοπληθωρισμού, όπως την δεκαετία του 1970.

«Πιστεύω ότι ο πληθωρισμός θα περιοριστεί αρκετά γρήγορα. Μέσα σ’ ένα χρόνο μπορεί να φτάσει το 3%, όχι όμως το 2% (σ.σ. είναι ο στόχος που έχει θέσει η Fed)», ανέφερε.

Όσο για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο Paul Krugman προβλέπει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα «πληρώσει» το τίμημα τόσο του πληθωρισμού όσο και των ενεργειών του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Οι τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων καθορίζονται από γεγονότα που δεν άπτονται της πολιτικής που ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση. Δυστυχώς οι ψηφοφόροι θα πουν: κοίτα πόσο μου κόστισε να γεμίσω το ντεπόζιτο. Κατηγορώ τoν Μπάιντεν», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Το Ντουμπάι μετατρέπεται στη νέα Ελβετία για τους traders ρωσικών εμπορευμάτων

Fitch: Περιμένει το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ να περιλαμβάνει αγορές ομολόγων